"Geen digitalisering zonder de mens."

Gepubliceerd op 23/06/2021 in Inspireren

"Geen digitalisering zonder de mens."

“Wij maken alle satellietapparatuur die op de grond staat”, vertelt Guy De Winne, VP Global Performance. “Alles staat altijd in het teken van efficiëntieverhoging. Maar wij zullen de mens nooit wegautomatiseren.”

Als onderdeel van een wereldwijde groep produceert ST Engineering in Erpe-Mere naast de eigen satellietapparatuur ook voor andere technologiebedrijven producten met hoge kwaliteitseisen. Een activiteit waar de menselijke inbreng essentieel is: geen twee producten zijn hetzelfde, en de volumes zijn klein. De efficiëntiewinst zit voor ST Engineering dus vooral in de bedrijfsprocessen. Om de informatie-uitwisseling binnen én buiten de fabrieksmuren te stimuleren, startte het bedrijf met een traject richting digital factory.

“ST Engineering is een wereldwijde groep met wijdverspreide activiteiten. De satcom-apparatuur maken we vooral in België”, verduidelijkt Guy De Winne. “Voorheen was dat onder de naam Newtec. Wij waren een van de allereerste Factories of the Future in België. Twee jaar geleden werden we overgenomen door ST Engineering.” Vanuit de site in Erpe-Mere draagt Guy De Winne de verantwoordelijkheid om de processen van zo’n 20 vestigingen wereldwijd te stroomlijnen.

Nog meer inzichten uit de top van de Belgische maakindustrie? Download het e-book.

Lees het e-book Nieuw venster

Van lean naar paperless

Eerst even terug naar de eeuwwisseling: het begin van de digitalisering bij Newtec. Guy De Winne: “Twintig jaar geleden deed de ‘lean-filosofie’ haar intrede in Europa. Wij waren een van de eersten om op die trein te springen. Rond 2005 kwamen allerlei technologieën in een stroomversnelling. De maakindustrie is een heel concurrentiële sector, dus we beseften dat we de moesten blijven innoveren om onze productie in Vlaanderen te houden.

De ambitie in 2005? Een volledig papierloze fabriek worden. Guy De Winne: “Dat was voor veel bedrijven in de eerste digitaliseringsgolf het doel. In die mate zelfs dat het bijna een buzzword werd. Maar voor ons was het een reële doelstelling, die we ook haalden. SAP kwam aan het hart van onze processen te staan en verving alle papieren.”

“Doorheen onze digitalisering bleef de lean-mentaliteit steeds voorop staan”, legt Guy De Winne uit. “Dat is ook mijn advies aan andere maakbedrijven: zorg dat je productieprocessen al zo efficiënt mogelijk zijn voor je gaat digitaliseren. Maak een doorgedreven analyse van waar je kan optimaliseren. Als je namelijk te veel waste in je processen hebt, ga je die mee digitaliseren. Zonder goed te begrijpen hoe je eigen productie werkt, en wat de logica achter de digitalisering is, zal je nadien nooit meer die waste kunnen elimineren.”

Mijn advies? Zorg dat je processen lean zijn, voor je gaat digitaliseren.

Realtime planning en productie

ST Engineering grijpt nieuwe evoluties met beide handen vast, op eigen kracht en met eigen middelen. Guy De Winne: “Zo begrijpen we ten volle hoe nieuwe technologieën werken en kunnen we ze optimaal inzetten. Ook voor toepassingen die we initieel niet voorzien hadden.”

Door implementaties op eigen kracht te doen, begrijpen we ten gronde hoe nieuwe technologieën werken.

Zo gebeurde het ook met SAP: “Het systeem raakte vlot up and running, maar planning bleef een pijnpunt,” aldus Guy De Winne. “Om met leveranciers, klanten en onze eigen capaciteit rekening te houden, moesten we nog steeds dagen of zelfs weken op voorhand een planning opmaken. We gingen dus op zoek naar een manier om in realtime en flexibel te plannen.”

Guy De Winne: “Onze SAP-specialist had kennis van de productievloer én van onze IT-systemen. Hij kon de vernieuwde planning realiseren binnen de functionaliteiten van SAP. Op die manier hebben we een eigen Manufacturing Execution System (MES) gebouwd.

Naar een data-driven fabriek

Volgende uitdaging: de veelheid aan data centraliseren en efficiënt inzetten. “De voorbije jaren verzamelden we heel wat data, maar die zat verspreid over verschillende databases, zowel vanuit de productie en machines als uit de ondersteunende diensten. We wilden ervoor zorgen dat alle informatie gecentraliseerd werd in één datacube met verschillende views. Zodat elke medewerker vlot de juiste informatie voor zijn functie uit die centrale database kan halen.”

De eerste horde van die datagedreven aanpak heeft ST Engineering al genomen. “We botsten op de limieten van ons eigen systeem, dus gingen met Siemens in zee om een volledig nieuw MES te bouwen”, vertelt Guy De Winne. “Voor de allereerste keer realiseren we de transformatie niet volledig zelf. Maar dat betekent niet dat we van onze filosofie afstappen.”

De samenwerking is een win-winsituatie. “Het MES is een showcaseproject voor Siemens. Tegelijk houden wij de implementatie ervan in eigen handen. We willen zelf volledig begrijpen wat erachter schuilt. Met het nieuwe systeem zijn we nu in staat om alle gecentraliseerde data automatisch te filteren en op het juiste moment bij de juiste operator te krijgen. In heel korte feedbackloops kunnen we dus de productie bijsturen aan de hand van de gecentraliseerde data.”

In heel korte feedbackloops kunnen we de productie bijsturen aan de hand van de gecentraliseerde data.

De mens centraal

“We weten nog niet welke vorm van data-analyse in de toekomst mogelijk zal zijn”, blikt Guy De Winne vooruit. “Daarom is het essentieel dat we vandaag onze datacaptatie zo accuraat mogelijk doen. We moeten ervoor zorgen dat de fundamenten van onze data zo clean en correct mogelijk zijn, voor we een volgende stap nemen. Zo’n 70 à 80% van de productiefouten komen voort uit wat ik ‘corrupte processen’ noem. Dat zijn fouten die je met digitalisering kan voorkomen, op voorwaarde dat je ze kan identificeren.

“Met andere woorden: we kunnen quasi in realtime analyseren en feedback versturen wanneer iets verkeerd loopt, maar we kunnen niet voorspellen wanneer dat zal gebeuren”, legt Guy De Winne uit. “Om die reden kunnen wij onze productie ook niet automatiseren. We kunnen enkel de operatoren de juiste informatie zo snel mogelijk bezorgen. Onze mensen blijven centraal staan in de productie, we zullen hen nooit wegautomatiseren.”

70 à 80% van de productiefouten komen uit ‘corrupte processen’. Dat zijn fouten die we met digitalisering kunnen voorkomen.

Op naar de toekomst

De volgende stap voor ST Engineering? Nog meer data capteren, en ze beter verwerken. “Mijn toekomstvisie is een volledig geconnecteerde fabriek”, vervolgt Guy De Winne. “Een fabriek die in realtimeverbinding staat met de volledige bevoorradingsketen: leveranciers, klanten en de andere vestigingen. Zodat we bij de minste designfout, meteen de productie kunnen aanpassen.”

“Ook wij bouwen gradueel onze datagedreven aanpak op”, gaat Guy De Winne verder. “Om de feedbackloops nog korter te maken, moeten we een algoritme ontwikkelen. Onze productie is echter heel specifiek: wij maken custom producten in lage volumes. Vandaag hebben we nog geen predicitieve modellen, omdat we daar simpelweg te weinig data voor hebben. Machine learning en artificiële intelligentie voor data-analyse is voorlopig niet haalbaar.”

De grootste drempel naar een geconnecteerde toekomst, is de mentaliteit: we moeten een cultuur van transparantie installeren.

“Toch is niet de technologie, maar de mentaliteit, de grootste drempel naar een geconnecteerde toekomst”, aldus Guy De Winne. “Wanneer er vandaag een fout optreedt, hebben mensen nogal snel de neiging om met de vinger te wijzen. Als we naar een volledig geconnecteerde keten willen, moeten we een cultuur van transparantie installeren.

Hoe kijkt Guy De Winne terug op het traject van lean naar datagedreven? “Digitalisering is geen doel op zich: het is een middel om efficiënter en flexibeler te werken. De belangrijkste les die ik trek, is dat je je mensen moet meekrijgen. Cruciaal daarin is dat je medewerkers inzien dat de evolutie noodzakelijk is. Stap voor stap implementeer je veranderingen, en met elke winst die je boekt, bouw je meer vertrouwen op om nog een stap verder te gaan. Ik ben heel trots dat we de afgelopen 20 jaar onze meekregen in ons tranformatieverhaal.”

Meer weten over digitalisering in manufacturing?

Lees hier meer

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts