Geen digitale transformatie zonder politieke ondersteuning

Gepubliceerd op 18/03/2019 in Innoveren

Geen digitale transformatie zonder politieke ondersteuning

Het politieke milieu praatte tijdens het veertiende Salon des Mandataires over digitale transformatie. Zijn de Waalse actoren er klaar voor? Wij vroegen het aan vier Proximus-ambassadeurs.

The place to be

De organisatoren stellen het Salon des Mandataires voor als een uitzonderlijke vitrine voor de ondernemingen die er hun knowhow komen voorstellen. En die claim wordt salon na salon ingelost. “Elke editie geeft me een nieuwe gelegenheid om mijn ecosysteem te benaderen en beter te begrijpen wat er leeft in Wallonië”, aldus Laurent Petit, Sales Manager Public Walloon Province & Hospitals bij Proximus.

“Vandaag ontvangen we op onze stand alle actoren van Wallonië die de digitale transformatie noodzakelijk vinden. Maar om die transformatie tot een goed einde te brengen, moet ze op alle politieke niveaus worden ondersteund”, preciseert Antonio Galvanin, Public Affairs Manager bij Proximus.

De toekomst is digitaal.

Gratis e-book

De steun van het Gewest uitbreiden

Even terug in de tijd. In december 2016 zijn de drie mobiele operatoren die actief zijn op het Belgische grondgebied en het Waalse Gewest in het bijzonder tot een akkoord gekomen: ze zouden op drie jaar tijd 60 miljoen euro investeren als compensatie voor het wegvallen van de gewestelijke belasting op gsm-masten.

Die investeringen moesten als doel hebben om de minst bediende dorpen en gemeenten – de beruchte ‘witte zones’ zoals het BIPT ze noemt – te ontsluiten. “Vandaag vragen we de politieke machten om onze initiatieven voor netwerkontplooiing te ondersteun. Afspraak na de verkiezingen”, zegt Antonio.

Om de digitale transformatie tot een goed einde te brengen, moeten ze op alle politieke niveaus worden ondersteund.

Antonio Galvanin, Public Affairs manager bij Proximus

author

De burger (en ondernemingen) op de eerste plaats

Voor Nicolas Doumont, Public Affairs Manager bij Proximus, zal 2018 het jaar blijven waarin overheden zich bewust werden van het belang van de digitale transformatie en van de toegang tot digitale instrumenten voor burgers. “Wie die evidentie niet respecteert, zal zijn gemeente of dorp heel snel zien leeglopen. En dan hebben we het nog niet over de lokale ondernemers.”

En hoewel de transitie bepaalde problemen met zich kan meebrengen, stelt Gianni Manderioli, Innovation & Business Development Manager bij Proximus, de overheden gerust: “Elke organisatie is in staat om zijn digitale transformatie op te starten. Eerst moeten er prioriteiten worden bepaald en daarna moet men stap voor stap te werk gaan om ze te realiseren. Een enkel project is al een goed begin!”

Een enkel project inzake digitale transformatie is al een goed begin.

Gianni Manderioli, Innovation & Business Development Manager bij Proximus

author

Wallonië versus Vlaanderen

Kunnen we spreken van een digitale transformatie met twee snelheden? Neen, het ziet ernaar uit dat beide Gewesten elkaar inspireren. “Er is geen gebrek aan initiatieven, noch in het noorden, noch in het zuiden. Dat is voor ons de ideale gelegenheid om de openbare diensten met elkaar te verbinden, daarbij uiteraard rekening houdend met de verschillende ecosystemen”, verklaart Antonio.

Laurent is echter categoriek: “Er beweegt wat in Wallonië. De vraag naar analyses met betrekking tot toerisme en mobiliteit zit in de lift. Dat is trouwens een van de thema’s die we tijdens onze bijeenkomst in Luik op 27 februari zullen bespreken.”

Ontdek ook onze toevallige interviews in de wandelgangen van het salon.

Salon des Mandataires

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts