Sensoren maken parkeren in stad dynamisch

Gepubliceerd op 21/06/2017 in Klantenverhalen

Sensoren maken parkeren in stad dynamisch

In Saint-Ghislain is parkeren gratis en maakt het deel uit van een goed gereglementeerd parkeerbeleid dat volgens burgemeester Daniel Olivier heel wat voordelen biedt. Wij zoomen in op de laatste testfase van een intelligente oplossing ten dienste van een bruisende stad.

Eerste Waalse stad

In Saint-Ghislain is parkeren gratis, maar georganiseerd volgens drie types: langdurig (onbeperkt), middellang (2 uur) en kort (30 minuten). De 30 gratis minuten zijn mogelijk dankzij een nieuw, intelligent parkeersysteem. “Dit derde alternatief is een antwoord voor mensen die misbruik maken van de blauwe zone”, vertrouwt de burgemeester ons toe. 

Het principe maakt het immers mogelijk om snel even te shoppen zonder dat men zich blauw betaalt aan parkeerkosten. Saint-Ghislain is de eerste Waalse stad die voor deze oplossing opteert. “Het gratis parkeren maakt definitief deel uit van mijn basisprincipes en de technologie stelt ons in staat om die uitdaging nog beter het hoofd te bieden”, aldus Daniel Olivier.

Gebruiksaanwijzing

In een eerste fase hebben we de ‘Shop&Go’-oplossing uitgetest met vijf parkeerplaatsen, uitgerust met een sensor en aangepaste signalisatie. Die oplossing wordt in ons land aangeboden door Be-Mobile, een filiaal van Proximus. Het voertuig moet de plaats dus binnen de 30 minuten verlaten, op straffe van een belasting. “Onze huidige statistieken hebben aangetoond dat die tijd met gemiddeld 14 minuten wordt overschreden. Dat vinden we redelijk”, bevestigt de burgemeester. 

In een tweede fase zullen we het aantal intelligente parkeerplaatsen ongeveer verdrievoudigen. In Kortrijk bestaat al een vergelijkbaar systeem en ook daar bevestigt men de positieve impact voor de overheid en de gebruiker. “De gegevens die door de sensoren worden verzameld, kunnen de stad ook helpen om eventuele misbruiken te lokaliseren en de oorzaken ervan te analyseren”, aldus Jean-Paul Vandewinckele van Parko, de autonome parkeeronderneming van de stad.

Met het oog op een Smart City

De stad Saint-Ghislain maakt zich vandaag op om de volgende stap te zetten. Die bestaat erin om het systeem uit te breiden en het intelligente parkeersysteem te verbinden met de smartphone van de automobilist. Die combinatie garandeert nauwkeurige informatie over de beschikbare plaatsen en de exacte parkeertijd van de wagen. 

Maar dat is nog maar het begin voor Daniel Olivier. Zijn ambitie bestaat erin een Smart City te creëren. Na het intelligent parkeren, moet er – in samenwerking met ORES en de U-Mons – ook een intelligente elektrische teller met led-technologie komen voor een dynamische verlichting van de stad en moet er een wifi-netwerk komen. De waarden van Saint-Ghislain – gezelligheid en prestaties – zijn in goede handen!

“Intelligent parkeren is een van de sleutels tot een duurzame stad.”
– Daniel Olivier, burgemeester Saint-Ghislain

Daniel Olivier
  • Burgemeester van de stad Saint-Ghislain sinds 2006
  • Licentiaat economische wetenschappen, U-Mons
  • Favoriete domeinen: sociale actie en financiën
Meer over slim parkeren? 
Wenst u zelf in One te verschijnen? 

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One