Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

Robots

Gepubliceerd op 18/03/2015 in Nieuws

Robots

Computers en robots vervangen in de komende twintig jaar zowat één job op drie. Misschien zelfs meer. Hoe zit dat voor uw baan en sector?

Het was de conclusie van een onderzoek van adviesbureau Deloitte en de universiteit van Oxford die de wenkbrauwen deed fronsen: door de verdere opmars van computer en robots wordt binnen twintig jaar één job op drie overbodig.

In gevaar?
Het gaat hier voor alle zekerheid om een Britse studie, maar ons land zal deze evolutie ook ondervinden. Een Amerikaanse studie had het begin 2014 zelfs over 47 procent van de Amerikaanse jobs die door automatisering op termijn zou worden vervangen. Beroepen die het meeste gevaar lopen, aldus het Britse onderzoek, zijn administratie en boekhouding, maar ook banen in verkoop en dienstverlening, transport en bouw staan op de helling. Werknemers met inkomens beneden 30.000 pond per jaar maken vijf keer meer kans het slachtoffer te worden van automatisering dan diegenen die 100.000 pond of meer opstrijken.

Welke jobs overleven?
De situatie lijkt somber, maar creëert mogelijkheden. Ook voor Belgische bedrijven. “Nieuwe technologie kan ons productief en competitief houden”, vindt Stijn Decock, hoofdeconoom van werkgeversorganisatie Voka. Ons land heeft, volgens hem, enkele troeven, zoals de centrale ligging en de goede scholing. “Belgische bedrijven zijn ook vaak erg flexibel naar hun klanten toe.” Volgens Decock zullen vooral werknemers met moeilijk te vervangen vaardigheden overleven. Hij denkt dan aan technici en wetenschappers, maar ook aan zakelijke diensten of de medische sector. “Maar ook de arbeider met probleemoplossend denkvermogen zit niet slecht. Hij onderhoudt en bedient dan bijvoorbeeld machines, en voert niet enkel uit.”

Welke sectoren overleven?
Sectoren die de extra vraag naar dergelijke profielen kunnen genereren zijn high-tech sectoren, zoals ICT, biotech, farma of machinebouw, maar ook traditionele sectoren, als voeding, chemie en diensten, telkens met een hoge technologiecomponent.
Daarnaast denkt Decock aan nieuwe creatieve sectoren, zoals rond apps, 3D-printing of webdiensten. “Al zullen veel van de bedrijven onder de radar blijven. Het zullen vaak stille kampioenen zijn, die toch heel veel waarde en welvaart creëren.”

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!