Dossier business continuity – gevaren

Gepubliceerd op 01/04/2015 in Inspireren

Dossier business continuity – gevaren

Panne, brand, stroomonderbrekingen of hacking. Het zijn maar enkele voorbeelden van de rampspoed die u kan overkomen. De kans lijkt misschien klein dat het u overkomt. Maar uw bedrijf loopt meer gevaar dan u denkt. En bovendien worden de oorzaken alleen maar groter, zo getuigen enkele bedrijven.

“Ik herinner me nog dat ik die zaterdag bij de bakker stond. Ik kreeg telefoon van een van onze aandeelhouders. Hij vertelde me dat ons bedrijf in brand stond. En hoopte dat we vanuit IT een plan hadden. Waaruit ik begreep dat hij er dus niet meteen mee bezig was geweest.” Aan het woord is Johan De Witte, IT-manager bij de modeketen Veritas, bekend van de winkels in het straatbeeld. Op het moment van het telefoontje stond het hoofdkwartier van Veritas in lichterlaaie. Veritas had (gelukkig) een crisisplan voor dergelijke omstandigheden waarop het kon terugvallen. “Maar uiteindelijk zijn er altijd zaken die je over het hoofd ziet. Vaak gaat het om fundamentele zaken. Zoals dat elke medewerker snel een bureau en computer moet hebben om verder te kunnen werken.” Veritas had zijn IT-infrastructuur wel in een extern datacenter geplaatst, waardoor de meeste data en toepassingen door de brand werden ontzien.

Rampen
Uit cijfers blijkt dat er in ons land jaarlijks 10.000 branden plaatsvinden. Dat zijn er gemiddeld 25 à 30 per dag. Maar er zijn nog andere natuurverschijnselen waar u rekening mee moet houden. “Een paar jaar geleden hadden wij een serieus onweer op onze bedrijfsterreinen en toen heeft het tien meter gescheeld of onze servers waren getroff en. In dat geval waren wij waarschijnlijk weken tot misschien zelfs twee maanden buiten strijd geweest met onze toepassingen. Dat zou rampzalig zijn geweest”, vertelt Kris Maelbrancke, ICT-manager bij Ceratec, een industrieel technologiebedrijf met vierhonderd medewerkers. Bij Ceratec gebruikt men drie eigen datacenters, waarvan eentje puur voor back-up van data. “We waren toen al bezig met een eigen plan dat risico’s in kaart bracht en deze zoveel mogelijk beperkte, een zogenaamd business continuity plan. Maar dat voorval heeft een en ander zeker versneld”, stelt hij. “Als je zoiets meemaakt, is iedereen wel bewust van de mogelijke risico’s. Een ongeval, in dit geval een onweer, schuilt in een kleine hoekje.”

Is er nog stroom?
Bedrijven moeten zich bewust zijn van de potentiële gevaren, en er op inspelen indien mogelijk. “Zelf kwamen wij op een bepaald moment tot de constatatie dat het datacenter dat we zelf hadden gebouwd zich eigenlijk in een soort van overstromingsgebied bevond. Het lag te laag”, vertelt Luc Verbist, de CIO van De Persgroep. “We hebben dit moeten verhogen en het bijna letterlijk moeten optillen.” Het is overigens niet enkel de natuur die bedrijven bezig houdt. Veel bedrijven maakten zich de voorbije wintermaanden en -weken met name zorgen over mogelijke problemen met de stroomvoorziening in ons land. Bij voorstelling van het zogenaamde afschakelplan door de vorige regering werd bijvoorbeeld duidelijk gesteld dat bij stroomtekort bepaalde zones in het land van het net worden afgeschakeld. Daarbij zullen ook bedrijven, net als de gezinnen, zonder stroom kunnen worden gezet. Deze maatregel hield en houdt menig Belgisch bedrijfsleider vandaag wakker”, stelt hij. “Tenzij we erg zachte wintermaanden hebben, gaan we voor problemen komen te staan. Dus je kunt maar beter voorbereid zijn”, voorspelde Luc Verbist van De Persgroep in de herfst van 2014.

Risico’s
Er zijn nog meer gevaren voor bedrijven, met de onbeschikbaarheid van hun IT-voorzieningen tot gevolg. En daar zit vaak ook de impact. Nog nooit was het uitvallen van een IT-systeem zo’n groot risico als vandaag. Bedrijven hebben ook vaak de neiging dit te onderschatten. Zo kost het uitvallen van een bedrijfsapplicatie voor een organisatie al snel 5.000 tot 8.000 euro per minuut, en soms zelfs meer. Bovendien is er het risico op het voortbestaan van uw bedrijf of het verlies van marktaandeel. Zo blijkt dat het marktaandeel, dat verloren gaat per 8 uur “out of business”, binnen de 3 jaar niet wordt teruggewonnen.

Grootste factor: de mens
Eén grote constante is dat heel veel van de problemen te wijten zijn aan een menselijke fout. Dat kan een fout zijn van de systeembeheerder die per ongeluk data wist tot het klassieke voorbeeld van de poetsvrouw die met haar stofzuiger een computer uitschakelt. En een andere vaststelling is dat een voorbereiding altijd helpt. “Wij waren in elk geval blij dat er een plan klaar lag toen die ene zaterdag het hoofdgebouw in lichterlaaie stond”, vertelt Johan De Witte van Veritas. “Dat plan was niet perfect, bleek achteraf. Maar we hadden op zijn minst het besef dat er een ramp kon gebeuren. Daar begint het bij.”

10 Cijfers over gevaren en risico’s
  1. 10.000 branden per jaar in België.
  2. 20 procent van de bedrijven had ooit een ernstig IT-probleem dat leidde tot het verlies van belangrijke data.
  3. 50 procent van de data wordt lokaal bewaard en ontsnapt aan het back-up proces.
  4. 93 procent van de bedrijven die een significant verlies van data ondergingen, verdwenen binnen de 5 jaar.
  5. Het marktaandeel dat verloren gaat per 8 uur “out of business” wordt binnen de 3 jaar niet teruggewonnen.
  6. Per 6 uur downtime zal een bedrijf nog schadelijk gevolgen dragen gedurende een jaar lang.
  7. Computers zijn na wagens de meest gestolen items
  8. 8 procent van de harde schijven gaat in de eerste twee jaar stuk.
  9. Jaarlijks gebeuren er in ons land 85.000 inbraken 10 Eén vijfde van alle internetgebruikers was ooit het slachtoffer van cybercriminaliteit

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One