Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

Slimme oplossingen voor de voedingsindustrie

Gepubliceerd op 03/04/2017 in Klantenverhalen

Slimme oplossingen voor de voedingsindustrie

Hoe kiest u als bedrijf de juiste partners in de voedingsindustrie, waar kwaliteit en veiligheid centraal staan? Hoe controleert u doeltreffend de temperatuur? De app van Quality Guard heeft een revolutionaire invloed op de activiteiten van 50.000 spelers in de Belgische voedingsindustrie, met steun van het LoRaWAN-netwerk.


Voor bedrijven in de voedingsindustrie zijn gezondheid en voorschriften van het grootste belang. Voedselhygiëne en het verhinderen van voedselcontaminatie zijn dan ook cruciaal. In de huidige voedingsindustrie is een bedrijf niet enkel verantwoordelijk voor wat het produceert, maar ook voor de grondstoffen en ingrediënten die het gebruikt. Quality Guard begreep dat de industrie nood had aan een oplossing die het gemakkelijker zou maken om dit complexe geheel te controleren. Daarom bouwde het een app die alle betrokken partijen helpt: bedrijven, gezondheidsinspecteurs en consumenten.

Geautomatiseerde controle

De oplossing van Quality Guard beheerst alle aspecten van het voedingsbedrijf door automatisch alle wettelijk verplichte gegevens te verzamelen en te verzekeren dat ze gecontroleerd worden. Bij de inspectie naar voedselhygiëne is een supply chain die temperatuur-gecontroleerd is prioritair. Wanneer die niet wordt nagevolgd, is dat het punt waarop de meeste bacteriën de voedselketen binnendringen. Het is niet eenvoudig om de temperatuurvereisten na te leven, aangezien meerdere factoren een rol spelen. Zelfs een lichte afwijking kan schadelijke bacteriën een kans geven.

Licht, vochtigheid of het openen van koelkastdeuren kunnen een invloed hebben op de temperatuur. Quality Guard zorgt ervoor dat die factoren op elk moment worden vastgelegd door sensoren. De gegevensoverdracht wordt beheerd door het LoRaWAN. 

Deze LPWA-technologie (Low Power Wide Area) ondersteunt de communicatie tussen sensoren en gateways, zonder enige hinder van muren, vloeren of afstand. Het LoRaWAN-netwerk kan sensoren in de koelkasten van restaurants bereiken, ongeacht hun locatie – zelfs ondergronds. Proximus heeft doorheen de voedselketen sensoren opgezet en verbonden met het LoRaWAN-netwerk om sleutelgegevens vast te leggen. Quality Guard is gebaseerd op het ThingPark-platform van Actility. De IoT-oplossing kondigt elke afwijking aan met een alarm, waardoor de bedrijfseigenaar in staat is problemen op te lossen voor ze schade aanrichten.

Slimme muizenval

Ongediertebestrijding is een andere belangrijke zorg in de voedingsindustrie. Hoe bijvoorbeeld onthouden waar de muizenvallen zijn geplaatst? Wanneer ontdekt u of er een muis gevangen is? Een muizenval met een sensor die rechtstreeks verbonden is met de app van Quality Guard brengt de bedrijfseigenaar op de hoogte. Dat is een enorme vooruitgang op het vlak van hygiëne. Quality Guard heeft intussen meer dan 4.000 sensoren ingezet bij ongeveer 800 klanten in België.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!