Q+A

Gepubliceerd op 18/06/2015 in Inspireren

Q+A

Guy Lucq noemt zichzelf een ‘change- agent’ die altijd zoekt naar de positieve impact van verandering. Zichzelf ontspannen doet hij het liefst met een filosofisch gesprek bij een goed glas wijn.

Loopbaan
In 1989 startte hij als Supply Chain Manager bij Unilever. Daarna werd hij er ICT Director in België, vervolgens Program Director en sinds 2005 Director CTO, Chief Architect Europe & Global Solutions. Sinds 2012 is hij CIO en Partner bij Deloitte.

Bedrijf
Deloitte stelt wereldwijd 200.000 professionals te werk in meer dan 150 landen. Deloitte Belgium verwacht voor 2014 netto-inkomsten van circa 372 miljoen euro, of een groei van 4%. De aangeboden diensten zijn: auditing, consulting, legal & financial advisory, risk management & tax services.

Werknemers
Bij Deloitte Belgium werken 3.000 werknemers op 11 locaties. Het hoofdkantoor in Diegem zal in 2017 verhuizen naar de luchthaven van Zaventem. Het centrale ICT-team van Guy Lucq telt zo’n 65 medewerkers, op de meeste service lines werken extra ICT’ers die specifi eke applicaties maken.

1. Wat is uw grootste professionele verwezenlijking?
Ik ben trots dat ik al vele grote transformaties gerealiseerd heb op een menselijke manier. Ik heb daarbij ook altijd rekening gehouden met de bedrijfscultuur.

2. Naast wie zou u graag eens in het vliegtuig zitten en wat zou u hem of haar willen vragen?
Naast Nelson Mandela. Hij was antiapartheidsstrijder, werd zeer lang in gevangenschap gehouden en is uiteindelijk als president van de Republiek Zuid-Afrika een nationale held geworden. Ik zou zijn advies willen vragen over de wereld van morgen.

3. Wat weten uw medewerkers niet van u?
Ik heb nogal wat contacten met beeldende kunstenaars en musici. De meesten weten niet dat ik ooit op een behoorlijk amateurniveau piano gespeeld heb. Dat is met de tijd verwaterd. Maar nu heb ik opnieuw een piano in huis gehaald.

4. U kunt geen dag zonder…?
Lucht in alle betekenissen van het woord. Het probleem is dat we vaak te hard hollen en buiten adem raken. Af en toe heb je frisse lucht nodig. Daarom neem ik mijn teams regelmatig mee naar buiten voor een confrontatie met de natuur en zichzelf.

5. Welk (IT-)boek zou u iedereen aanraden?
‘Capital in the Twenty-First Century’ (‘Kapitaal in de 21ste eeuw’) van Thomas Piketty, en ook ‘Les Identités meurtrières’ (‘Moorddadige identiteiten’) van de Libanees-Franse schrijver Amin Maalouf. Als Libanese christen lijkt hij altijd en overal tot een minderheid te behoren. Hij analyseert wat identiteit precies inhoudt.

6. Hoe ziet u uw rol als CIO de volgende 20 jaar evolueren?
De CIO wordt vooral een ‘chief innovation orchestrator’ en ‘change-agent’. Dagelijkse technologische processen zullen meer extern gebeuren, ook routine-opdrachten komen in beweging. De CIO moet vooral handelen als zakenman, minder als technoloog.

7. U mag kiezen: uw medewerkers werken van thuis uit of zijn bij u op kantoor?
Ik zou thuiswerken vervangen door mobiel werken, tijd- en plaatsonafhankelijk. Onze medewerkers hebben hier een grote vrijheid in, waarbij fl exibiliteit van beide kanten komt. We moeten nog altijd productief kunnen samenwerken als team. Het kantoor wordt het ‘nerve center for moments that matter’.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One