×
×

Zuiver water en een vlotte communicatie

Gepubliceerd op 20/06/2013 in Klantenverhalen

Zuiver water en een vlotte communicatie

De zuivering van het afvalwater van de provincie Namen wordt verzorgd door de INASEP (Intercommunale Namuroise de Services Publics). Die houdt de 275 zuiveringssites met een geïntegreerde ‘M2M’-oplossing in het oog. Sinds 2011 gebeurt het dagelijkse beheer, zoals het versturen van alarmberichten, vanop afstand

19_namur-(klein)

Een van de belangrijkste doelstellingen van de INASEP voor de volgende jaren bestaat erin om met alle sites online te gaan. Hoewel alle sites oorspronkelijk met een vaste telefoonleiding uitgerust waren, heeft de DSL die historische technologie, die gedoemd is om te verdwijnen, vervangen. Sinds 2011 wordt naast DSL ook M2M als communicatiemiddel gebruikt.`

Een efficiëntere opvolging

Nog voor de INASEP voor M2M via GPRS/3G opteerde, gebruikte de maatschappij al verscheidene telecommunicatiemiddelen om een beeld te krijgen van haar sites (stations, pompstations, enz.). Het web is daarbij het belangrijkste supervisiemedium: “De online technologieën maken immers een beeld in real time mogelijk. Terwijl een telefoonleiding synoniem is met min of meer lange wachttijden op een verbinding die al te vaak alleen maar een foutbericht oplevert”, merkt Pol-Henry Lebrun op, het hoofd van de ‘Cellule Télégestion’ en van de wachtdienst.

Beperkte kosten en hoogwaardige dienstverlening

Pol-Henry Lebrun komt terug op de reden om M2M in te voeren: “In al onze sites beschikken we over automatische systemen met ingebouwde modem die ons, vaak via een DSL-leiding, de gegevens over de activiteit van de site meedelen. Een algemene overstap naar DSL was financieel ondenkbaar. Voor 50 sites hebben we daarom de draadloze techniek boven de kabel verkozen, door M2M-kaarten te installeren die via GPRS/3G met onze kantoren communiceren.” De keuze voor M2M hing af van een eerste voorwaarde: het gegevensdebiet van de site. “M2M gebruiken we voor kleine sites waarvoor de capaciteit van een DSL-leiding te groot is. Het gaat immers om onbemande sites zonder buroticamateriaal zodat zelfs bij een snelle en directe communicatie, online dus, het dataverkeer beperkt blijft.” Een andere voorwaarde voor M2M is het bereik van het mobiele netwerk. Dat is bepalend voor de kwaliteit van de verbinding. “De GPRS-dekking van Proximus was beslissend in onze keuze. Om die kwaliteit te beoordelen, paste ik een eenvoudig principe toe. Ik telde het aantal blokjes op mijn GSM telkens als ik de sites bezocht die voor M2M in aanmerking kwamen … omdat we altijd vlak bij de waterlopen zitten, gaat het om het plekken diep in een dal of een vallei!”

Gegarandeerde verbinding

Het concept van de oplossing is eveneens bepalend voor de kwaliteit. “Belgacom is ermee akkoord gegaan om, tegen aanvaardbare kosten en op reële schaal, een oplossing te testen die overeenstemde met onze wil om zenders en ontvangers te scheiden. Zo hebben we op de site van onze hoofdvestiging een APN geïnstalleerd, een volledig onafhankelijk privénet. Zijn afzonderlijke antenne en zijn gsm-router communiceren rechtstreeks met de automatische systemen.” De betrouwbare verzending van alarmsignalen, wat de eerste prioriteit van de INASEP blijft, naast de supervisie en webrapportage, vergde dat op twee manieren gecommuniceerd zou kunnen worden. Elk alarm wordt per e-mail verstuurd, maar Pol-Henry Lebrun wou ook dat de leverancier een actieve sms-redundantie op alle sites zou aanbieden (en dat, in geval van een noodstop, de twee communicatievormen tegelijk gebruikt zouden worden). “De sms die van gsm naar gsm werkt, zonder tussenpersoon, is het veiligste systeem”, legt hij uit. “Belgacom is ook aan die speciale vraag tegemoet gekomen. En ik kan alleen maar lof hebben voor de snelheid waarmee onze contactpersonen reageren en ons in verbinding stellen met de interne gesprekspartners met de juiste deskundigheid.”

Company profile

De INASEP is bevoegd voor de waterzuivering in de provincie Namen (39 gemeenten). De activiteiten van de maatschappij zijn echter ruimer dan dat: ze beheert ook nog een sector van de waterdistributie, een studiebureau en een analyselaboratorium.

Business benefits
  • Gesynchroniseerde gegevens en hoge laadsnelheid
  • Redundantie van de sms-alarmberichten via e-mail
  • Veiligheid en betrouwbaarheid van de draadloze communicatie
  • Eenvoudige, snelle en flexibele invoering
  • Inactieve M2M-reservekaarten, het abonnement wordt na de ingebruikneming betaald

Meer info?

Kijk voor meer informatie over machine-to-machine op de Belgacom website, of contacteer uw Account Manager.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!