Powerdale: geheim van geslaagde elektromobiliteit

Gepubliceerd op 16/09/2021 in Klantenverhalen

Powerdale: geheim van geslaagde elektromobiliteit

Het opladen van elektrische en hybride wagens terwijl u vanop afstand het verbruik en andere parameters beheert. Dat is in een notendop de innovatieve oplossing van Powerdale die ondersteund wordt door M2M-technologie.

Vereenvoudiging en beveiliging

De Belgische scale-up PowerdaleNieuw venster stelt alles in het werk om de elektrische transformatie van bedrijfswagenparken te vereenvoudigen. Ze vergemakkelijkt zowel het energiebeheer als het management van oplaadbare voertuigen. Daartoe ontwikkelde Powerdale geconnecteerde laadpalen en een intelligente kabel.

“De uitdaging bestaat erin het potentieel van de M2M-technologie optimaal te benutten en tegelijk de beveiliging te verzekeren, zowel van het exponentieel stijgende datavolume als van de gebruikers die met het platform verbonden zijn,” onderstreept Hughues D’Haeyer, medeoprichter van Powerdale.

Cockpit voor een dynamisch beheer

Om de oplossing van Powerdale te ondersteunen, ontwikkelde Proximus ‘Cockpit’, een M2M-platform om simkaarten te activeren, te deactiveren en te beheren. Met 2G, 4G en privaat APN, zijn alle technologieën aanwezig. Hughues D’Haeyer: “De samenwerking omvat ook een fiberverbinding tussen onze datacenters en onze operationele centra. Zo hebben we alles in huis om ons platform te boosten.”

Het is een uitdaging om het potentieel van de M2M-technologie optimaal te benutten en tegelijk de beveiliging te verzekeren.

Hughues D’Haeyer, medeoprichter van Powerdale

Value for money

Powerdale is geen netwerkoperator, noch een laadpaaloperator. Hughues D’Haeyer en zijn team willen een infrastructuur aanbieden die wordt beheerd door het volledige ecosysteem van bestuurders, fleetbeheerders en zelfs gebouwbeheerders. “Onze eisen voor het platform waren heel duidelijk: een uitmuntende prijskwaliteitverhouding, een onberispelijke technische dienst, een flexibel simkaartbeheer en een betrouwbare partner voor de beveiliging. Daarom kwamen we terecht bij Proximus.”

Connectiviteit via glasvezel

Voor Powerdale is de tijd rijp om het platform en de productieprocessen te bestendigen. “Momenteel zijn er 4.000 simkaarten geactiveerd en ik wil zeker zijn dat het platform ook bij tien keer meer kaarten stabiel blijft presteren. Dat is enkel mogelijk met een uitgekiende connectiviteit. Tot voor kort werden de gegevens verstuurd via onze servers. Vandaag communiceert het netwerk rechtstreeks met het datacenter dankzij fiber . Dat is een must gezien het stijgende datavolume.” Hughues D’Haeyer wacht ook met ongeduld op de implementatie van 5G om eindelijk een communicatie in twee richtingen tussen de laadpalen en het platform te kunnen verzekeren.

Onze slimme kabel maakt het mogelijk om de auto thuis op te laden en de gegevens automatisch te versturen voor een geautomatiseerde terugbetaling van de laadkosten.

Stéphan Atsou, Sales & Marketing Manager bij Powerdale

Dit is niet zomaar een laadpaal

Wie elektrisch wagenpark zegt, zegt ook laadpalen. Ook hier innoveert Powerdale door laadpalen aan te bieden waarvan de laadmodules niet in de paal zelf zit, maar in een centrale technische kast. “Dat beperkt het risico op schade aan de laadpaal en maakt het onderhoud ervan makkelijk en efficiënt,” legt Stéphan Atsou uit.

Ten dienste van het mobiliteitsplan

Steeds meer organisaties scharen zich achter een ambitieus mobiliteitsplan. Daar maakt elektromobiliteit deel van uit. Het doel is om de transitie en de administratie te vereenvoudigen. “Onze slimme oplossingen sluiten perfect aan bij de implementatie van het nieuwe mobiliteitsplan van Proximus . Ons platform is verbonden met dat van VaigoNieuw venster , dat Proximus gebruikt om het mobiliteitsbudget van zijn werknemers te centraliseren,” preciseert Stéphan Atsou, Sales & Marketing Manager bij Powerdale. “Onze smart-kabel maakt het mogelijk om de auto thuis, op kantoor of zelfs aan een openbare laadpaal op te laden en de gegevens automatisch door te sturen voor een automatische terugbetaling.”

Maak kennis het duurzaam mobiliteitsplan van Proximus

Transitie actief

In 2019 hebben Powerdale en de VUB het profiel van bestuurders van elektrische wagens bestudeerd. Vandaag stelt Stéphan Atsou vast dat de markt van de elektromobiliteit een tweede fase is ingegaan: “De ‘early adopters’ nemen nu het voortouw. De elektromobiliteit zet zijn veroveringstocht verder, gestimuleerd door een toenemend ecologisch bewustzijn, wettelijke en fiscale stimuli en een TCO die die van een auto met verbrandingsmotor benadert. We pleiten nu voor een homogenisering van zowel de technologie als de gebruikerservaring.”

Elektromobiliteit: de drie succesfactoren volgens Powerdale

  1. Communication by design: zorg ervoor dat de laadpunten onderling en met een platform communiceren om de gegevens te verzamelen en correct aan te wenden.
  2. Energiebeheer: houd rekening met de hoeveelheid energie én het energievermogen dat uw infrastructuur/wagenpark nodig heeft.
  3. Rust uw wagenpark uit met slimme laadoplossingen voor thuis en op kantoor.

Hughues D’Haeyer is medeoprichter van Powerdale en goeroe op het gebied van energiebeheer.

Stéphan Atsou heeft een passie voor de ontwikkeling van organisaties met betrekking tot sterke groeidomeinen. Hij neemt de Sales en Marketing van Powerdale voor zijn rekening.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One