Een probleemloze productie dankzij fiber

Gepubliceerd op 21/06/2018 in Nieuws

Een probleemloze productie dankzij fiber

Voor sommige bedrijven is een fiberverbinding niet ‘nice to have’, maar ‘need to have’. Voor Panimpex uit De Panne bijvoorbeeld. Met behulp van een fiberlijn loopt de verbinding met hun fabriek in Veurne weer zoals het hoort.

In de sector van de koeltechnische oplossingen is het West-Vlaamse Panimpex een van de witte raven die zelf aan productie doen. “We hebben daarvoor een fabriekshal in Veurne, die op een wat afgelegen industrieterrein ligt”, vertelt Operations Manager Christopher Peirs. “Prima als locatie, maar wat we niet wisten: we zitten daar ook helemaal aan het einde van het kopernetwerk, op flinke afstand van de centrale en de versterkers. Resultaat: onze dataverbinding was zeer traag en viel zelfs geregeld uit.”

Handmatig aanvullen

Voor Panimpex was dat een serieus probleem, omdat de productie-eenheid in Veurne ‘gevoed’ wordt met data van het ERP-systeem in de Panne. “Door onze trage internetlijn was die verbinding volstrekt niet stabiel”, vertelt Christopher. “En als ze uitviel, stopte ook de productie. Vaak moesten we dan alle data van de ERP met de hand aanvullen en corrigeren. Het gaf ook andere, vervelende problemen: bijvoorbeeld een printer die niet wilde printen omdat hij geen verbinding kon maken met de printserver.”

Christopher was dan ook wat blij toen Proximus hem enkele jaren geleden voorstelde om een glasvezellijn te leggen, als een van de eerste in België. “Wij waren een beetje proefkonijnen, ja”, zegt hij. “De technici van Proximus zijn alles komen opmeten en installeren en sindsdien hebben we hier zowel een zeer hoge snelheid (350 Mbps down, 50 up) als een zeer stabiele lijn. Vroeger was die verbinding een serieuze kopzorg, sindsdien heb ik er geen omkijken meer naar gehad. Het heeft ons in elk geval al heel wat tijd en ergernissen bespaard.”

Panimpex produceert en verdeelt koeltechnieken en meetoplossingen, bijvoorbeeld analoge en digitale druk- en temperatuursensoren. Hun producten moeten bedrijven een hogere energie-efficiëntie bezorgen. Er werken tien mensen.

Christopher Peirs volgde een opleiding tot elektronicus en werkt sinds 2006 bij Panimpex, het bedrijf dat zijn vader stichtte. Hij begon in productie-ontwikkeling en groeide daarna door alle geledingen van de onderneming verder door. In 2014 nam hij het bedrijf over, samen met zijn broer.

Proximus team

Proximus houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT-professionals

Andere artikels van Proximus team