Fiber in België: een stand van zaken

Gepubliceerd op 19/01/2017 in Inspireren

Fiber in België: een stand van zaken

Fiber is vandaag al realiteit voor vele Belgische ondernemingen. Met deze stabiele technologie werkt, surft en deelt u snel én veilig. De bandbreedte is aangepast aan zware businesstoepassingen: dit internet reageert ultrasnel, precies wat uw bedrijf nodig heeft. Om morgen uw klanten nog beter te servicen.

3 miljoen euro om fiber uit te rollen

Het doel van Proximus is duidelijk: binnen de kortst mogelijk termijn zoveel mogelijk ondernemingen en huishoudens van fiber voorzien. Voor deze uitrol maakt het bedrijf de komende 10 jaar 3 miljoen euro vrij. “We willen tegen 2020 85% van de ondernemingen en 50 procent van de gezinnen verbinden met fiber,” vertelt een enthousiaste Muriel Jadot, Marketing Manager van Proximus. 

Eigenlijk doen we met fiber net hetzelfde als met ADSL: we anticiperen op de noden van onze klanten - zowel privé als professioneel - zodat zij, als het zover is, meteen de allerbeste technologie in huis hebben. 

Netwerk in België: al mooi vertegenwoordigd

“Begin 2014 zijn we gestart met het netwerk uit te rollen”, zegt Muriel Jadot. “We beschikken vandaag over meer dan 21.000 kilometer fiber, waarmee we in de wereldtop-5 belanden. 
80% van de Belgische industriezones heeft toegang tot fiber: veel bedrijven kunnen dus een fiberverbinding aanvragen. Zo’n 6.000 bedrijven deden dit al. Vanaf 2017 rollen we nog sneller uit. Onze prioriteit: dichtbevolkte steden. Antwerpen, Brussel, Charleroi, Namen, Gent en Roeselare zullen op heel korte termijn compleet gedekt zijn.

Technologie die futureproof is

De hoeveelheid data verdubbelt elk jaar in België. In 2020 mag je dat cijfer maal 8 doen. “Toepassingen in de cloud, videocontent, telewerken, de competitiviteit die almaar toeneemt, de stijgende vraag van de klanten om meer connectiviteit: bedrijven zien hun dataverkeer gigantisch toenemen.

De bandbreedte en de snelheid van fiber bieden hen de ideale oplossing om deze uitdagingen het hoofd te bieden”, zegt Muriel Jadot. Dat is een trend die je niet enkel in grote bedrijven ziet: “Steeds meer kmo’s en zelfs detailhandelaars vragen ons om fiber. Dat doen ze om hun klanten een betere verbinding te bieden of om sterker te staan tegenover onlinewinkels. 

Flexibiliteit, snelheid en veiligheid

“Fiber is zoals een kraan”, zegt Muriel Jadot. “We zorgen voor meer of minder debiet in functie van de noden van onze klanten en van hoe zij evolueren. Op die manier kunnen zij hun investeringen goed beheren. Vooral omdat de fiber van Proximus een ongeëvenaarde verbindingssnelheid levert in België.

De data die u met lichtsnelheid bereikt zijn stabieler en bieden meer zekerheid. Resultaat: betere video- en geluidskwaliteit – ideaal voor IP-telefonie (VOIP) of videoconferencing – en een verbeterde veiligheid. Pascal Thiry, IT-manager bij Martin’s Hotels getuigt: “Al onze hotels zijn verbonden met fiber.

Zo kunnen we onze professionele applicaties beheren, zoals de gecentraliseerde reservaties. Tegelijkertijd garanderen we onze klanten breedbandinternet. Fiber wordt nu al gebruikt in talloze sectoren, zoals de horeca, de electrosector en de automobielindustrie, maar ook in applicatiediensten enzovoort. Fiber is wellicht al beschikbaar voor uw onderneming. De verbinding is gratis. Waarom niet anticiperen op de toekomst?”

Kijk hoe andere bedrijven fiber ervaren én hoe u uw onderneming kunt aansluiten.

Perspectief

Magazine en online blog voor bedrijfsleiders van kmo’s vol nieuwe inzichten voor een frisse blik op hun onderneming.

Doorblader, lees, het laatste magazine!

Andere artikels van Perspectief