Smart Cities: Belgische gemeenten bruisen van ideeën

Gepubliceerd op 15/06/2018 in Nieuws

Smart Cities: Belgische gemeenten bruisen van ideeën

De ontwikkeling van een Smart City is niet zomaar een trend. Dat bewijzen de resultaten van het 2e onderzoek van het Smart City Institute. Belgische gemeenten maken een echte bewustwording door die zorgt voor dynamiek, bruisende ideeën en die het menselijke aspect centraal stelt.

Enkele opvallende resultaten:
  • Voor slechts één op zeven gemeenten blijft het concept van een Smart City onbekend.
  • 35% van de Belgische gemeenten vindt dat ze op zijn minst halfweg zijn om een volwaardige Smart City te worden.
  • 35% van de Belgische gemeenten formaliseerde al Smart City-doelstellingen in hun globale strategie.
  • De studie toont aan dat het concept doorgaans geassocieerd wordt met de digitalisering van onze samenleving. Toch blijkt uit de strategische realiteit van de bevraagde gemeenten dat ze afstand nemen van de louter digitale aanpak van de intelligente stad omdat de menselijke (1) en institutionele (2) factor een lichte voorkeur krijgt boven de technologische (3) factor. Die laatste factor gaat dus een trapje naar beneden vergeleken met 2017, toen hij nog op de tweede plaats stond, ook na de menselijke factor.
  • Bij de opzet van projecten worden de overheden door de Belgische gemeenten gezien als de voornaamste initiatiefnemers (70%).
  • Er zijn gemiddeld 5 projecten per gemeente, terwijl dat er in 2017 nog maar 2,3 waren.
  • 36% van de bevraagde gemeenten zegt al een aantal ontastbare voordelen te zien: betrokkenheid van de burgers, levenskwaliteit, gezondheid, cultuur.
  • 31% verklaart al te kunnen besparen dankzij de projecten die werden geïmplementeerd.

Professor Nathalie Crutzen, Directrice van het Smart City Institute: "Deze cijfers zijn erg interessant want ze tonen aan dat de Belgische gemeenten zich geleidelijk bewust worden dat het Smart City-fenomeen hen allemaal aangaat, ongeacht hun ligging, grootte of stedelijke of landelijke karakter! Onze opdracht bij het Smart City Institute is de evolutie van de trends hieromtrent te observeren en wij zien een echte vooruitgang tussen 2017 en 2018, zowel op het vlak van bewustwording en begrip van het fenomeen, als op het vlak van de uitvoering van projecten. De Smart City-ecosystemen beginnen dus stilaan te borrelen op het Belgische grondgebied en voor de echte transitie in de loop van de komende jaren ziet het er dus erg veelbelovend uit."

Wilt u graag meer lezen van het Smart City Institute?

Download de barometers

Proximus team

Proximus houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT-professionals

Andere artikels van Proximus team