Het nieuwe normaal: woon-werkrelatie op de balans

Gepubliceerd op 28/09/2020 in Inspireren

Een uitgebalanceerde houding tegenover werk en familie, een modern personeelsbeleid en ruimte voor kleinschaligheid. Dat is het nieuwe normaal volgens stresscoach Luc Swinnen en Joachim De Vos, CEO van Living Tomorrow.

Het nieuwe normaal: woon-werkrelatie op de balans

Stockholm syndroom door crisis volgens Dr. Luc Swinnen

“Wat we de voorbije maanden meegemaakt hebben, is psychologisch gesproken een drama”, legt Dr. Luc Swinnen uit. Sinds vele jaren is hij bedrijfsconsulent en coach met betrekking tot stress, emoties en geluk. “Een toename aan zelfmoorden, echtscheidingen en alle mogelijke psychologische aandoeningen is onvermijdelijk. Het positieve is echter dat deze problemen ook aangepakt kunnen worden. Meer nog: sommigen zullen er beter en veerkrachtiger van worden.”

Broodnodige rust

“Het is wat paradoxaal. Corona zorgde ervoor dat we een soort Stockholm syndroom gekweekt hebben. Het virus heeft ons gegijzeld, ons in lockdown geplaatst, maar sommige mensen zijn van deze nieuwe situatie gaan houden. Het verschaft hen de rust die ze al jaren zo broodnodig hebben. Toen ik dat jaren geleden al vertelde, werd ik als een doetje afgeschilderd. Dat gebeurt vandaag niet meer.

De ratrace van de voorbije jaren heeft ons brein mismeesterd, en dit was de humus voor vele burn-outs. Men hoort vaak dat men na corona anders zal gaan werken, wat ook wel klopt. Maar de echte uitdaging bestaat erin dit open te trekken en gewoonweg anders te gaan leven.”

Eerlijkheid, empathie net als een grotere betrokkenheid bij de besluitvorming worden de hoekstenen van een modern personeelsbeleid.

Dr. Luc Swinnen, bedrijfsconsulent, coach en stress-expert

author

Modern personeelsbeleid

“Veel werken, weinig slapen. Het stond ooit misschien stoer. In werkelijkheid is het erg dom. Door je te verzorgen, en voldoende slaap hoort daarbij, vergroot je net je immuniteit tegen corona of andere virussen. Dit nieuwe evenwicht moet je ook op de werkvloer terugvinden. Eerlijkheid, empathie net als een grotere betrokkenheid bij de besluitvorming worden de hoekstenen van een modern personeelsbeleid. Maar het moet breder zijn. Hopelijk wordt net dat gezond en evenwichtig leven, het streven naar een meer uitgebalanceerde houding ten aanzien van werk, familie en hobby's, het nieuwe stoer zijn.”

Joachim De Vos, CEO Living Tomorrow, bedenkt toekomstscenario’s

“Wanneer we over vele jaren terugblikken naar deze periode, concluderen we ongetwijfeld dat 2020 een belangrijk scharniermoment was in onze geschiedenis”, meent Joachim De Vos, CEO van Living Tomorrow en TomorrowLab. “De omstandigheden brachten de hele samenleving in een digitale versnelling, een alternatief was er niet. Vandaag is hierdoor de basis van het kantoor van de toekomst gelegd. Een plek die eerder een ontmoetingsplaats wordt. Dat betekent minder verplaatsingen, met een impact op het mobiliteitsvraagstuk en het milieu, maar evenzeer op onze kijk op ruimtelijke ordening.”

De voorbije jaren stond alles in functie van de globale massa-economie. Inmiddels is meer ruimte voor meer lokale en kleinschalige projecten.

Joachim De Vos, CEO Living Tomorrow en TomorrowLab

author

Fundamentele verandering

“Een vernieuwde woon-werkrelatie heeft een impact op meer maatschappelijke vlakken dan we vermoeden. Met Living Tomorrow zijn we de voorbije maanden erg bedrijvig geweest in het bedenken van toekomstscenario's voor de verschillende sectoren waar we mee samenwerken. Belangrijk voor deze oefening is de cesuur met het verleden. Wie toekomstplannen maakt, kijkt te vaak naar de voorbije 2 à 3 jaar om er vervolgens van uit te gaan dat de toekomst daar grotendeels op zal lijken. Deze coronacrisis heeft aangetoond dat deze manier van redeneren totaal verkeerd is.”

Openbare ruimte en kleinschaligheid

“Je kan deze paradigmashift aanvaarden en trachten te doorgronden, of net niet, waardoor je gedoemd bent aan het kortste eind te trekken. De voorbije jaren stond alles in functie van de massa-economie. Inmiddels is meer ruimte voor kleinschaligheid en lokale sourcing. Door de lockdown is men ook gaan nadenken over de manier waarop men met de openbare ruimte omspringt. 2020 zal onze toekomst opmerkelijk hertekenen.”

Wat is voor Carrefour en Duco het nieuwe normaal in het bedrijfsleven?

Lees hun antwoord

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts