×
×

Een logisch vervolg op BiLan

Gepubliceerd op 22/03/2013 in Klantenverhalen

Een logisch vervolg op BiLan

Ook voor gemeentebesturen en lokale overheden is een kostenefficiënte werking koppelen aan een goede dienstverlening tegenwoordig onontbeerlijk. Om dat mogelijk te maken, maakte de gemeente & ocmw Zoersel zopas de overstap naar PubliLink Explore.

In het noorden van de provincie Antwerpen, tussen Schilde, Westmalle en Zandhoven, ligt Zoersel, een kleine, rustige gemeente met ongeveer 21.500 inwoners. Sinds enkele maanden maken de gemeentediensten er gebruik van het PubliLink Explore-netwerk van Belgacom. “We waren al langer aangesloten op het oudere Belgacom BiLan-netwerk”, legt ICT-verantwoordelijke Pieter Govers uit. “We waren daar zeker tevreden over, maar de noden van onze gemeente waren ondertussen al wel wat veranderd, dus werd het stilaan tijd om uit te kijken naar een upgrade.”

VoIP

“Vooral het verhoogde datagebruik van de gemeentediensten was een belangrijke motivatie om een opvolger voor BiLan in te zetten”, zegt Govers. “Zeker de snellere verbindingen en de lagere kosten voor telefonie bij PubliLink Explore waren interessant voor ons. PubliLink Explore maakt gebruik van de snelle Explore-lijnen van Belgacom, waardoor de capaciteit van het netwerk veel hoger wordt en we ook beter gebruik kunnen maken van VoIP-telefonie. Dat is meteen ook het meest gebruikte onderdeel van het PubliLink Explore-aanbod”, zegt Govers. Zowat 150 van de 300 personeelsleden van de gemeente bellen momenteel via VoIP. “Het OCMW, de politie, de bibliotheken, de scholen, de brandweer … op de arbeiders van de buitendienst na, gebruikt iedereen VoIP. Wat maakt dat onze kosten voor telefonie natuurlijk flink gedaald zijn. Ik schat dat het netwerk een totale besparing van zo’n 10.000 euro per jaar meebrengt.”

Back-up via 3G

Voor de upgrade naar een nieuw netwerk kwamen heel even andere leveranciers in beeld, maar al snel besloot de gemeente om de klus aan Belgacom toe te vertrouwen. “We hebben altijd goede ervaringen gehad in het verleden, dus we wilden niet veranderen om te veranderen”, zegt Govers. “Bovendien bleef ons vertrouwde aanspreekpunt bij Belgacom hetzelfde, dat was voor ons ook belangrijk. Er was nog één technische reden waarom Belgacom een voetje voor had: als het netwerk onverhoopt uitvalt, is er, bijvoorbeeld voor de bibliotheken, een backup via 3G. Weliswaar tegen lagere snelheid, maar toch kan er dan doorgewerkt worden.’ De communicatie naar overheidsdiensten, zoals de Kruispuntbank, verloopt in Zoersel nog niet via PubliLink Explore. “Dat gebeurt nog via BiLan, vooral omdat CIPAL, de ICTdienstenleverancier van de overheid voor de provincies Antwerpen en Limburg, nog met BiLan werkt. Zodra zij de overstap naar Explore maken, volgen wij daar ook.”

Company profile

De gemeente & ocmw Zoersel telt zo’n 21.500 inwoners en heeft circa 300 personeelsleden in dienst. Zowat alle onderdelen van het gemeentelijk apparaat maken gebruik van het PubliLink Explore-netwerk.

Business benefits
  • Snellere dataverbindingen
  • Hogere capaciteit van het netwerk
  • Back-up-mogelijkheid via het 3G-netwerk
  • Vertrouwde Belgacom Account Manager

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!