Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

NAVO consolideert cybersecurity

Gepubliceerd op 04/09/2015 in Tech, tips & trics

NAVO consolideert cybersecurity

Op het Cyber Security Convention 2014, vertelde Ian West, Chief Cyber Security bij de NAVO, over een nieuw team voor cybersecurity dat alle NAVO-sites tussen Afghanistan en IJsland beveiligt. Daarbij is een sleutelrol weggelegd voor N-CIRC (NATO Computer Incident Response Capability), gevestigd in Bergen, in de provincie Henegouwen.

Sinds maart van dit jaar beschikt de NAVO over een aparte organisatie voor cybersecurity. “We hebben een service gecreëerd die al onze activiteiten rond cybersecurity bundelt”, zegt Ian West, Chief Cyber Security bij de NAVO. Het team van West bestaat uit tweehonderd medewerkers, verspreid over Bergen, Brussel en Den Haag. “Daarnaast hebben we nog activiteiten rond cybersecurity op 34 andere plaatsen”, klinkt het. Het team beveiligt 54 locaties tussen Afghanistan en IJsland, waaronder de vliegbasis in Kleine-Brogel. Tot het takenpakket behoort onder meer de beveiliging van ruim honderdduizend user accounts. 

“Naast virussen en malware merken we heel wat gerichte aanvallen op”, vertelt Ian West. “Die zijn deels afkomstig uit de georganiseerde criminaliteit. Het gaat om hackers die uit zijn op gevoelige informatie, die ze daarna hopen te verkopen.” Andere aanvallen hebben met spionage te maken. Gemiddeld tot vijftig keer per maand moet de NAVO een zogenaamde state-sponsored attack afweren. Daarnaast blijkt de NAVO ook een populair doelwit bij hacktivisten. Vanuit N-CIRC (NATO Computer Incident Response Capability) in Bergen coördineert het team van Ian West onder meer acties rond system engineering en system hardening, naast incidentdetectie en vulnerability management. “We werken aan een geconsolideerde aanpak van cybersecurity”, klinkt het. “De NAVO moet niet alleen het overzicht bewaren over wat er te land, ter zee en in de lucht gebeurt, maar ook in cyberspace.” Voor de modernisering van haar cyberdefensie trok de NAVO een budget van 58 miljoen euro uit. 

Samenwerking met industrie
“De oprichting van N-CIRC is niet het eindpunt”, zegt Ian West. “We beschouwen cybersecurity als een traject. Samen met de technologie evolueert ook de bedreiging. Er blijft dus altijd werk te doen.” Het NATO Communications & Information Agency – waar N-CIRC toe behoort – werkt samen met partners aan een programma om de veerkracht van de ICT-omgeving nog te vergroten. “We willen onder andere meer inzetten op preventie en proactieve maatregelen.” Tijdens de NAVO-top in Wales eerder dit jaar stond ook cybersecurity op de agenda. Daar bleek onder meer dat de NAVO plannen heeft om de samenwerking met de ICT-industrie te versterken via een NATO Industry Cyber Partnership. Daarmee geeft de NAVO gehoor aan de wijze woorden van voormalig secretaris-generaal Anders Rasmussen: “In de geconnecteerde wereld zullen we collectief slagen, of individueel falen.”

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!