Misverstanden over IoT doorprikt

Gepubliceerd op 06/08/2020 in Inspireren

Misverstanden over IoT doorprikt

Internet of Things is een buzzwoord. Maar wel met reden. IoT is immers innovatietechnologie die haast elk bedrijf efficiënter kan maken. Toch bestaan er nog altijd heel wat misverstanden over IoT, zeker bij kmo’s. Wij klaren deze voor u op.

Wat kan IoT betekenen voor uw bedrijf?

Volg ons webinar

1. Het is een gadget

Internet of Things wordt vaak gepromoot aan de hand van cases met hippe, op zichzelf staande toepassingen, waardoor sommige bedrijfsleiders de technologie begrijpelijkerwijs als een gadget zijn gaan bekijken. Maar de kracht van IoT komt pas echt tot uiting als het intrinsiek deel uitmaakt van het volledige bedrijfsproces.

IoT is dan ook veel meer dan enkel connectiviteit en een sensor, het is een nieuwe manier van denken om bedrijfsprocessen efficiënter en minder arbeidsintensief te maken. De invoering van IoT is om die reden best een project dat zich niet tot één departement beperkt, maar waarbij alle teams betrokken worden, van IT over sales tot operationele departementen.

2. Het kost handenvol geld

Omdat Internet of Things regelmatig maatwerk is, heeft het al snel het etiket opgeplakt gekregen duur te zijn. Het klopt ook wel dat een IoT-project niet zomaar van de ene op de andere dag is ingevoerd. Uw bedrijfsproces moet eerst geanalyseerd worden, er moet beslist worden op welke connectiviteit men zich gaat baseren (2G, 3G, 4G, LoRa®, wifi, bluetooth, NB-IoT, LTE-M …) en waar en hoeveel sensoren men gaat installeren.

Spotgoedkoop is starten met IoT dus zeker niet. Anderzijds blijven de prijzen van sensoren elk jaar opnieuw dalen. En bovenal leidt het gebruik van IoT tot aanzienlijke besparingen. U bespaart tijd, administratie, werkkracht, energie, grondstoffen … Bekijkt u het op die manier, dan is de installatie van IoT in het grote merendeel van de gevallen al snel terugbetaald. En maakt u daarna dus zuivere winst.

3. Het is niets voor kmo's

Grote bedrijven zijn als eersten op Internet of Things gesprongen en pakken in gespecialiseerde media graag uit met de innovaties en efficiëntiewinst die ze met IoT hebben geboekt. Dat is hen gegund, iemand moet de innovatie immers op gang trekken. Maar dit heeft ook het verkeerde beeld gecreëerd dat IoT enkel voordelig en haalbaar is voor grote bedrijven.

Niets is echter minder waar, bewijst het volgende voorbeeld. Zo heeft slager Henk De Vlieger uit Mariakerke met behulp van IoT de Versbox ontwikkeld, een geconnecteerde koelkast waarmee klanten online vleeswaren kunnen bestellen en betalen en hun bestelling ook buiten de openingsuren in de buiten staande koelkast kunnen ophalen.

4. Het is niet veilig

Overal kleine computers installeren, lijkt de mogelijkheden voor hackers alleen maar te vergroten. Zeker in een tijd waarin cybercriminelen hun pijlen steeds vaker op kmo’s richten, kunnen we de bezorgdheid van bedrijfsleiders begrijpen. Maar wanneer u met de juiste, plichtsbewuste partners samenwerkt, is IoT volkomen veilig. Zij zorgen ervoor dat IoT-toestellen enkel met vooraf geselecteerde toestellen kunnen communiceren. Het komt er dan enkel nog op aan om updates te installeren van zodra die vrijkomen. En zelfs daarvoor bestaan steeds vaker oplossingen om dit volkomen automatisch te laten verlopen.

Meer lezen over slim ondernemen in een digitale wereld?

Ga naar Perspectief magazine

Perspectief

Magazine en online blog voor bedrijfsleiders van kmo’s vol nieuwe inzichten voor een frisse blik op hun onderneming.

Doorblader, lees, het laatste magazine!

Andere artikels van Perspectief