Je brein in cruisecontrol

Gepubliceerd op 05/07/2017 in Inspireren

Je brein in cruisecontrol

“De interface in Minority Report om beelden met je handen te manipuleren, is al passé. Nu zet je een helm op, denkt aan iets en het gebeurt. Zover zijn we”, vertelt John Baekelmans.

“Elf dollar en je hebt een apparaat om auto’s mee te stelen.”

Schieten met je hersenen

“Imec introduceerde reeds een draadloze lichtgewicht helm die de hersenactiviteit meet. De helm vangt de instructies van de hersenen op en zet ze om in een actie. We ontwikkelen momenteel medische toepassingen en we werken ook samen met gameontwikkelaars, omdat de helm in de toekomst de afstandsbediening overbodig maakt. Hij zet de commando’s van je hersenen rechtstreeks om naar instructies in het spel. Of het nu gaat om schieten, bukken of springen, je moet het maar denken en het gebeurt.”

Een softwareprogramma als coach

“Wearables kunnen je medische situatie meten en daardoor kunnen we gepersonaliseerd gaan coachen. Stel dat je elke dinsdag na de vergadering met je baas opgejaagd naar de hamburgertent gaat om de stress weg te eten. Active coaching zal je dan op andere gedachten brengen door gebruik te maken van algoritmes. Gebaseerd op de gemeten realtime en historische gegevens weten die wat jouw lichaam op dat moment nodig heeft. En dat zullen geen cheeseburgers zijn, eerder een slaatje met superfoods.”

Goed boeren met hyperspectrale camera’s

“Bij hyperspectral imaging ziet een camera meer dan wat we met het menselijke oog kunnen waarnemen. Laat een drone met zo’n camera over een aardappelveld vliegen en de boeren kunnen de specifieke behoefte aan water per oppervlakte meten. De hyperspectrale camera kijkt niet alleen diep in de grond, hij kan ook de vitale parameters in ons lichaam observeren. Op basis daarvan zullen ze aangeven dat een bijsturing van bijvoorbeeld astmamedicatie nodig is.”

Secure proximity

“Security is bij het Internet of Things razend belangrijk. Ter illustratie: vandaag koop je voor niet meer dan elf dollar een apparaat dat de geheime code van de afstandsbediening voor auto’s kan onderscheppen. Imec springt in de bres met secure proximity, waarbij de afstandsbediening exact gelokaliseerd wordt en enkel veilig zal communiceren in de ‘circle of trust’ rond je auto. Denk ook aan toepassingen in gebouwen waar badge-lezers niet meer nodig zullen zijn. Je krijgt dan automatisch toegang tot de voor jou toegelaten zone met je badge of telefoon in je zak.”

“Schieten, bukken of springen: je denkt het en het gebeurt.”

Safety first

“In de toekomst rij je niet meer alleen. Vandaag al kunnen camera’s detecteren of je ogen aan het dichtvallen zijn. Morgen registreren we met behulp van radars in het dashboard continu de essentiële lichaamsparameters van de chauffeurs, zoals het hartritme en de ademhaling. Dat is goed voor je veiligheid. Bijvoorbeeld door de cruisecontrol automatisch bij te sturen en de wagen uit zelfrijdende modus te halen als je vermoeid bent, of gewoon voor een gezondheidscheck. Safety first!”

John Baekelmans is Managing Director en Vice President bij Imec Nederland, wereldleider in onderzoek naar nanotechnologie en het Internet of Things.

Internet of Things in de film
The Jetsons (1962)

IoT anno 2017: automatische stofzuigers, smartwatches voor videoconferencing, sensoren om de slaap te meten … De sciencefictionserie van de makers van The Flintstones komt verrassend dicht bij de realiteit.

Live and Let Die (1973)

De gadgets van Q: wat zou James Bond zijn zonder zijn snufjes? In Bondfilm nr. 8 draagt 007 een Rolex met magnetische krachten om kogels af te weren en lepels te verplaatsen.

The Terminator (1984)

Intelligent computersysteem: Skynet, een netwerk van artificiële intelligentie, stuurt het volledige wapenarsenaal van de VS aan. Maar wat als Skynet op eigen houtje begint te opereren?

Minority Report (2002)

De nabije toekomst: zelfrijdende auto’s en huizen die je via stemcommando’s aanstuurt zijn niet meer veraf. De scène waarin Tom Cruise op de tonen van Schubert met handschoenen de ‘pre-crime’ interface bedient, is wel al achterhaald volgens John Baekelmans.

Wall-E (2008)

IoT in space: de mensheid verschanst zich in een ruimteschip, in afwachting tot Wall-E de aarde opnieuw leefbaar heeft gemaakt. Letterlijk alles wordt voor hen gedaan door centraal aangestuurde robotjes. Zelfs de opvoeding van de kinderen!

Meer artikels over film, fantasie en technologie

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One