Gaan we minder hybride werken door de energiecrisis?

Gepubliceerd op 25/10/2022 in Inspireren

Torenhoge energiefacturen, een opflakkerend coronavirus of drukte op de wegen? Het is koffiedik kijken of deze socio-economische factoren de Belgische medewerkers net meer of minder zal doen thuiswerken.

Gaan we minder hybride werken door de energiecrisis?

De voorbije vier jaar is het aandeel telewerkers verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van de FOD Mobiliteit en Vervoer. In de eerste helft van 2022 werkte 32% van de Belgen minstens één dag per week van thuis uit. Volgens het onderzoek laat telewerk toe dagelijks 35 miljoen afgelegde kilometers uit te sparen.

Thuiswerken versterkt individuele productiviteit

Medewerkers voor wie afstandswerken mogelijk is, willen zelf bepalen wat ze waar en wanneer doen. In die flexibiliteit stappen de bedrijven mee. Terecht, want telewerken wakkert de individuele productiviteit aan. Tegelijk hebben medewerkers nood aan contact met collega’s. De juiste balans vinden tussen kantoor- en thuiswerk, daar gaat het om.

Microsoft Teams is bij uitstek de hub van waaruit de activiteiten van een medewerker vertrekken: thuis of op kantoor.

Pascal De Wandel, Consultant Hybrid Workplace bij Proximus

Snel inspelen op actualiteit

Ook de komende winter zullen we hybride werken. Om thuis de verwarmingskosten wat te drukken, komen medewerkers misschien weer net iets meer naar kantoor. Evengoed houdt een opflakkering van het coronavirus hen net meer thuis. In ieder geval moeten de bedrijven klaar zijn om op die snel veranderende omstandigheden in te spelen.

Hub voor communicatie en samenwerking

“Ze schakelen daarbij Microsoft Teams meer en meer in als de hub van waaruit de activiteiten van hun medewerkers vertrekken”, zegt Pascal De Wandel, Consultant Hybrid Workplace bij Proximus. “Heel vaak zijn bedrijven al vertrouwd met Microsoft 365, waar Teams deel van uitmaakt. Dat houdt de drempel naar Teams laag.”

Bedrijven leren Teams doorgaans kennen als communicatiekanaal tussen interne medewerkers d.m.v. chat, meetings en videobellen. Van daaruit is het maar een kleine stap om via Teams ook documenten te delen en samen te werken met collega’s en partners. Om het hybride werken nog efficiënter te maken, kan Proximus er ook voor zorgen dat medewerkers bij hen thuis telefonisch bereikbaar blijven op hun kantoornummer via Teams Telefonie-integratie.

Iedereen mee

Zoals dat voor de introductie van alle nieuwe technologie geldt, is ook bij Teams Telefonie-integratie de voorbereiding het halve werk. “Dankzij die voorbereiding hou je het risico op een negatieve ervaring zo klein mogelijk”, zegt Pascal De Wandel. “Dat is belangrijk. Om van Teams een succes te maken, wil je alle eindgebruikers van bij de start mee hebben.”

Proximus ondersteunt dat traject met zijn Teams Readiness Track. “Het is een interactieve aanpak, waarbij we samen met het bedrijf de nodige voorbereiding treffen om de stap naar Teams Telefonie zo vlot mogelijk te laten verlopen. Bij deze adviesopdracht wordt de huidige telefonieomgeving van de klant geanalyseerd om een vereenvoudigde en snelle digitale telefoniemigratie voor te stellen.

3 voordelen van Microsoft Teams Telefonie

  1. Ondersteunt plaats- en tijdonafhankelijk werken, m.a.w. het hybride werken.
  2. Vergroot de bereikbaarheid van afstandswerkers door vaste telefonie te integreren met Teams
  3. Voorspelbare kosten: vaste prijs per maand voor telefonie.

Proximus Teams Readiness Track in 4 stappen

  1. Landscaping: voorstelling van de mogelijkheden die Microsoft Teams biedt om nadien de businessnoden te capteren
  2. Business assessment: behoeften van de onderneming aftoetsen aan de mogelijkheden van Teams
  3. Technische assessment: de bestaande technische omgeving aftoetsen aan de gestelde vereisten
  4. Migratie: scenario van de effectieve overstap naar Teams Telefonie wordt vastgelegd in een plan van aanpak.

Haal het maximum uit Microsoft 365 en werk nog vlotter samen dankzij Microsoft Teams. Proximus ondersteunt u met de Teams Readiness Track.

Ontdek Microsoft Teams

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts