Megabytes verleggen businessgrenzen

Gepubliceerd op 13/12/2017 in Nieuws

Megabytes verleggen businessgrenzen

Het voorbije jaar groeide het gebruik van mobiele data met liefst zeventig procent. Van gemiddeld 2,1 GB dataverkeer per smartphone in 2016, gaan we volgens voorspellingen van Ericsson naar 12 GB in 2022.

Hebt u voldoende mobiele data?

Smartphone in de war for consumers

Nieuwe technologische mogelijkheden scheppen nieuwe verwachtingen. De consument is vooral gebrand op convenience. Hoe meer er via één toestel kan, hoe beter. Dat toestel is de smartphone. De consument beslist waar, wanneer en hoe hij via de smartphone contact opneemt met een bedrijf: via een app, e-mail, chat, sociale media of een telefoongesprek.

Die ‘culture of immediacy’ zorgt voor almaar hogere verwachtingen, zowel privé als professioneel. Eenvoudig gesteld: de klant wil dat een bedrijf de gestelde vragen in real time beantwoordt. Smartphones met mobiele databundels zijn essentieel om de klant een superieure klantenervaring te kunnen aanbieden.

Zo is het bedrijf permanent bereikbaar via alle mogelijke kanalen, ook via sociale media. De medewerkers hebben altijd en overal toegang tot bedrijfstoepassingen en data, wat hen toelaat de vragen van klanten snel en correct te behandelen.

Superieure klantenervaring

Een superieure klantenervaring  vraagt meer dan permanente bereik- en beschikbaarheid. Het gebruik van de smartphone genereert ook nieuwe businessmodellen. Bedrijven laten hun medewerkers experimenteren met de smartphone. Er komen ideeën uit voort, die trends op gang trekken en – met gebruik van nieuwe digitale technologieën – uitmonden in nieuwe modellen.

Klanten verwachten die nieuwe ervaring ook van traditionele bedrijven. Om hierop te kunnen inspelen, investeren bedrijven in digitale transformatie en de intensieve automatisering van hun businessprocessen. Nieuwe inkomsten via een nieuw verkoopkanaal als m-commerce vormen dan een logische volgende stap. Maar opnieuw: het is daarbij essentieel dat de medewerkers actief deelnemen aan die nieuwe manier van werken. Via de smartphone en het gebruik van mobiele data kunnen ze sneller inspelen op de wensen van de klant – en zo nieuwe omzet genereren.

Smartphone in de war for talent

Video is de belangrijkste oorzaak van het toenemende gebruik van mobiele data. Zowel privé als professioneel neemt het belang van video snel toe. Tutorials leveren snel een antwoord op concrete vragen, terwijl videoconferenties meer en meer face-to-face-vergaderingen vervangen. In de medische sector volgen specialisten operaties via video, terwijl in HR de eerste projecten rond videosollicitaties lopen.

Videoconferenties zorgen voor een vermindering van reis- en transportkosten voor vergaderingen. Ze geven medewerkers een grotere flexibiliteit om vanop afstand te werken: thuis, onderweg of bij de klant. Via een mobiele dataverbinding hebben medewerkers altijd en overal toegang tot applicaties en documenten, in binnen- en buitenland.

Die snelle toegang tot informatie maakt medewerkers flexibeler en productiever. De smartphone geeft een boost aan de productiviteit (16%), creativiteit (18%), tevredenheid (23%) en loyauteit (21%) van de medewerkers. Concreet: een productiviteitsstijging van 16% betekent dat de medewerker per week 6,4 uur tijd kan besteden aan andere taken. Omgerekend is dat een tijdwinst van 41 werkdagen per jaar.

Medewerkers voelen zich niet alleen meer geëngageerd in hun werk door de flexibiliteit van de smartphone. Ze voelen zich ook meer gewaardeerd als ze over het juiste materiaal beschikken. Nieuwe, krachtige smartphones met de bijbehorende mobiele data zijn dan ook essentieel om talent aan boord te halen en te houden.

Bronnen: Ericsson Mobility Report, 2017; Mobility, performance and engagement. How CIOs can contribute to business performance by shaping the employee experience. Economist Intelligence Unit (EIU), 2016

TIP

Roaming abroad

Bent u op reis of businesstrip buiten de Europese Unie? Dan kunt u het best surfen op uw laptop of tablet via een persoonlijke hotspot (tethering) op uw smartphone, met de juiste databundel.

Hebt u voldoende mobiele data?

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One