Hoe print je een bewustzijn …?

Gepubliceerd op 10/07/2017 in Inspireren

Hoe print je een bewustzijn …?

“We zijn nog niet klaar om volledige mensen te printen zoals in The Fifth Element. Om stukjes mens te printen wel. In een volgende stap gieten we menselijke cellen in een geprint skelet. Maar wat met het bewustzijn? Dat blijft sciencefiction,” meent Koen Engelborghs.

“Bioprinting had Einsteins leven gered.”

DNA-printing? Not yet!

“De ‘Desintegrator-integrator’ uit The Fly en de ‘Transporter’ uit Star Trek printen in feite DNA. Daar staan we vandaag nog ver vanaf. Eerst zullen we stukjes huid en stukjes organen printen. De volgende stap is menselijke cellen nemen en die proberen te kweken. Als dat is gelukt, wordt een soort skelet geprint waarin de cellen worden geplaatst. De scène uit The Fifth Element waarin ze een mens met een bewustzijn printen, is nu meer sciencefiction dan non-fiction.”

Een langer leven voor Einstein

“Bioprinting helpt medische risico’s voorspellen, zoals die van een aneurysma. Dat is een plaatselijke verdikking van de slagader die levensbedreigend is als hij barst. Maar een aneurysma operationeel verwijderen is ook niet zonder risico. Albert Einstein wilde geen operatie ondergaan en is eraan gestorven. Mocht Einstein nu hebben geleefd, dan werd hij waarschijnlijk ouder omdat chirurgen dankzij een geprint model van het aneurysma beter kunnen inschatten of een geslaagde operatie mogelijk is.”

Print eens een T-Rex

“Tegenwoordig printen paleontologen fossielen aan de hand van software, net als in Jurassic Park. CT-scanners maken een driedimensionaal beeld van de fossielen, waardoor ze gereconstrueerd kunnen worden. Naast dinosaurussen hebben we de mummie King Tut volledig opnieuw uitgeprint. Die 3D-Toetanchamon is, deel uitmakend van een tentoonstelling, de halve wereld rondgereisd.”

Modelhartjes to the rescue

“In de medische wereld gebruikt men alsmaar vaker een 3D-geprinte kopie van organen. Denk aan pasgeboren baby’s met een hartafwijking. Hun hartje is heel klein, maar als de chirurg kan oefenen op het specifieke modelhartje, verhoogt dat de slaagkans van de operatie aanzienlijk. Na het oefenen kunnen chirurgen de juiste operationele keuzes maken en moet er soms maar één keer geopereerd worden in plaats van verschillende keren.”

“Grotere spierballen? Dankzij bioprinting niet naar de fitness.”

Implantaat tegen stikken

“Materialise print niet enkel testmodellen, maar ook implantaten die het lichaam gezond houden. Sommige baby’s lijden aan een afwijking waarbij hun luchtpijp plots kan dichtklappen. Dankzij een geprinte versterkingshuls rondom de luchtpijp moeten de patiëntjes niet meer aan de beademingsmachine liggen. Cruciaal hierbij is dat het implantaat resorbeerbaar is en door het lichaam wordt afgebroken: het verdwijnt vanzelf wanneer de baby er te groot voor geworden is. We voorkomen zo dat de baby’s stikken bij een vernauwing van de luchtpijp. Kortom: 3D-printing redt mensenlevens.”

Koen Engelborghs is Director Biomedical Engineering bij Materialise, sinds 1990 een van de pioniers op het vlak van medical 3D-printing.

3D-bioprinting in de film
The Fly (1958)

Desintegrator-integrator: een gekke professor test zelf deze machine om DNA te transporteren en opnieuw te ‘printen’. Wanneer er ook een vlieg in terechtkomt, heeft dat desastreuze gevolgen.

Star Trek (1966)

Beam me up Scotty!: Star Trek-bedenker Gene Roddenberry vond met de ‘Transporter’ een manier om te besparen. Hij hoefde geen shuttle-decor te laten bouwen om reisscènes in te blikken.

Terminator 2: Judgment Day (1991)

4D-printing: de kwaadaardige robot T-1000 verandert van vorm en bouwt zichzelf weer op. Wetenschappers printen nu al materialen met een ‘geheugen’. Ze zijn voorgeprogrammeerd om in bepaalde omstandigheden een andere vorm aan te nemen.

The Fifth Element (1997)

Mensenprinter: de technologie maakt het mogelijk om voor God te spelen en een volledig menselijk lichaam te printen, inclusief bewustzijn. De kunstmatige vrouw in weinig verhullende witte stoflappen heet Leelo. Ze is de perfectie zelve.

Jurassic Park III (2001)

3D-geprint skelet: whizzkid Billy, de assistent van paleontoloog Dr. Grant, print een stuk schedel van een prehistorisch roofdier, de velociraptor. Dit is nu al mogelijk.

Meer artikels over film, fantasie en technologie

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One