Centraal geregeld, goed geregeld

Gepubliceerd op 22/09/2020 in Klantenverhalen

Centraal geregeld, goed geregeld

De HR-dienstverlener ManpowerGroup gaat momenteel door een groot digitaal transformatieproject. Het interne netwerk van het bedrijf is een van de kerncomponenten om dit project te realiseren. Proximus helpt mee om dat netwerk sneller, veiliger én flexibeler te maken.

Video klantenverhaal

“Toen we aan het digitaliseringsproject begonnen, werd snel duidelijk dat de bestaande netwerkinfrastructuur niet meer gepast was voor de weg die ManpowerGroup wilde inslaan”, vertelt Johan Bruyninx, IT Manager Security & Compliance Officer bij ManpowerGroup Belgium. “De snelheid en de flexibiliteit van het netwerkinfrastructuur wordt steeds belangrijker en de apparatuur die we een jaar geleden hadden, kon wat dat betreft niet meer mee.”

Nieuwe generatie netwerkinfrstructuur is gebaseerd op software.

Ontdek het netwerk

Een flexibele SD-WAN-oplossing

In de V.S. gaf ManpowerGroup zijn netwerk al een stevige upgrade met een Meraki (Software Defined) SD-WAN-oplossing. België was in de groep het eerste Europese land dat ook deze oplossing implementeerde.

“Als we vroeger nieuwe netwerkapparatuur voor onze vestigingen kochten, moesten we alle instellingen ter plaatse doorvoeren en daarna ook nog eens de achterliggende Explore MPLS-settings regelen”, aldus Johan. “Dat kostte telkens veel tijd en moeite en bijgevolg ook geld. Als we nu een bepaald apparaat kopen, moet dat enkel nog geplaatst worden. Alle instellingen gebeuren nu via templates op één centraal dashboard. Dat is niet alleen sneller en goedkoper, maar ook veiliger. Alle correcte instellingen staan al in de template, het is altijd van de eerste keer juist.”

En dat is niet het enige voordeel. De SD-WAN legt een soort laag bovenop het privé Explore-MPLS netwerk van ManpowerGroup , samen met aparte internetlijnen en werkt daar als een gids die alle dataverkeer begeleidt en naar de juiste apparatuur leidt. “Voor elke omstandigheid krijgen ze nu de beste oplossing”, zegt Stefan Coppens, Solution Sales bij Proximus. “Een e-mailtje wordt afgehandeld via de breedbandlijn, een VoIP-gesprek over het MPLS Explore-netwerk.”

“Voor een SD-WAN is een mix van MPLS en klassieke internet breedband sowieso vereist”, pikt Philip Bosteels, Presales van Proximus in. “Op bijvoorbeeld telefonie via een gewone internetverbinding gelden immers geen’ kwaliteitsgaranties (SLA). Bij Explore wel.”

Alle instellingen gebeuren nu via templates, op één centraal dashboard. Dat is niet alleen sneller en goedkoper, maar ook veiliger.

Johan Bruyninx, IT Manager Security & Compliance Officer bij ManwoperGroup Belgium

Plan uitwerken

Samen met Proximus werkte ManpowerGroup een plan uit waarbij het Proximus-team de lijnen (Explore MPLS en/of internet) installeerde en waar de field support-diensten en netwerk engineers van ManpowerGroup nadien de connectie ter plaatse gingen doen.

“Het team van Proximus werkte zeer snel om de lijnen te leggen, waardoor we op drie maanden de volledige transformatie van het netwerk konden uitvoeren”, vertelt Johan. “De nieuwe fiber-technologie geeft ons de mogelijkheid om de snelheid en zekerheid van ons netwerk te garanderen. Bovendien liggen onze netwerkkosten nu de helft lager. Het hele project heeft een terugverdientijd van nauwelijks drie jaar.”

Met zijn SD-WAN kan ManpowerGroup nu ten volle profiteren van de stabiliteit van het explore MPLS-netwerk van Proximus en van de internetlijnen. De gebruikte fibertechnologie biedt ook een zeer hoge snelheid en lage netwerk latency, wat voor een optimaal gebruikerscomfort zorgt. De uitrol en het beheer van het netwerk verloopt veel flexibeler en efficiënter, wat tijd en geld bespaart.

“Zeker nu steeds meer bedrijven een mix van eigen servers en cloud-diensten willen inzetten, bewijst een oplossing zoals ManpowerGroup die installeerde, haar nut”, legt Stefan uit. “De SD-WAN “ziet” als het ware welke apps er allemaal draaien en waar er eventuele knelpunten zitten en kan meteen ook op de problemen inwerken. Vroeger had je er het raden naar waar er een bottleneck zat.”

Kosten-batenanalyse

Het feit dat het volledige netwerk zeer eenvoudig en centraal beheerd kan worden met een simpel dashboard brengt zeker kostenbesparingen met zich mee, maar dat wil niet zeggen dat een SD-WAN voor elke onderneming geschikt is, benadrukt Philip. “Bedrijven moeten voor zichzelf wel goed een kosten-batenanalyse maken.”

Het grote voordeel dat Proximus wel op tafel kan leggen, is dat het bedrijf de volledige installatie end-to-end kan monitoren. “In veel projecten concurreren we met klassieke IT-integrators, maar zij hebben enkel zicht op de apparatuur”, zegt Stefan. “Wij hebben ook de onderliggende connectiviteit onder controle. Als je met twee partijen werkt (een telco en een integrator) steken die soms nog wel eens de schuld op mekaar als er problemen zijn. En dan word je als klant vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Proximus is als enige partij verantwoordelijk voor de volledige ketting.”

Organisaties schakelen vaker over op een Software Defined Netwerk (SDx). Tom Vanfleteren, Head of After Sales Support bij Proximus geeft uitleg.

Lees het artikel

ManpowerGroup is een van de grootste HR-dienstenleveranciers ter wereld. Het bedrijf heeft vestigingen in meer dan 80 landen en ruim 28.000 werknemers. In ons land zijn er zo’n 600 vaste medewerkers.

Johan Bruyninx werkt sinds 2011 voor Manpower. In juli 2013 werd hij aangesteld als IT Manager Belux en werd hij verantwoordelijk voor alle infrastructuur (systemen, netwerken, apparaten), field support en helpdesk. Sinds 2016 is hij er IT Manager Security & Compliance Officer.

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts