×
×

4 generaties, 4 werelden

Gepubliceerd op 25/11/2016 in Inspireren

4 generaties, 4 werelden

Mijn vader is bijna 90 en dus wat minder mobiel. Geen erg: hij heeft afstandsbedieningen.

Voor de radio, voor de tv, de settopbox, de satellietontvanger, het licht, de ventilator. Hij heeft in elke kamer een draadloze telefoon. Allemaal zijn ze op dezelfde lijn aangesloten. De tv staat de helft van de dag aan. E-mail gebruikt hij niet, wel gaat hij elke dag kijken naar de brievenbus. Telefoongesprekken zijn steevast kort want minuten zijn in zijn ogen duur.

Ik ben bijna 60 en ik heb een vaste telefoonlijn en een gsm. Enkele afstandsbedieningen voor audio- en videotoestellen en enkele apps om een en ander aan te sturen. Op mijn tablet heb ik ook radio en tv. Af en toe bekijken mijn partner en ik een programma dat we hebben opgenomen via de settopbox. Anders kijken we gewoon naar de programma’s op het ogenblik dat ze worden uitgezonden. Wij gebruiken heel veel e-mail en af en toe de post. Telefoongesprekken met de familie duren soms een uur.

Mijn dochter Sarah is bijna 30. Zij heeft geen vaste telefoonlijn meer, enkel een smartphone. Ze heeft een abonnement op Netflix. Op sommige dagen bekijkt ze verschillende afleveringen van dezelfde serie. Naar het nieuws kijkt ze niet: ze informeert zich via het internet, sociale media en YouTube. Facebook en Whatsapp zijn dan weer perfecte tools om te communiceren met de vriendinnen. Ze antwoordt zelden direct als wij haar bellen. Haar sociaal leven gebeurt grotendeels online en in het weekend spreekt ze vaak via de sociale media met haar vriendinnen af.

Sarah verwacht haar eerste kind (een dochter). Wat zal zij gebruiken? Het licht zal automatisch aangaan wanneer ze een kamer binnenwandelt. Ze zal iets roepen, en hup, daar speelt de muziek. Een telefoon of smartphone is niet meer nodig, want telefonie zit overal ingebouwd. Een telefoongesprek volgt haar van kamer tot kamer. Een auto? Niet nodig: ze huurt wel een wagen per rit. De wagen zal trouwens haar openbaar vervoer worden. Naar de winkel gaan, hoeft ook niet meer. Ze brengen automatisch wel waspoeder als het hare opgebruikt is. En overal zijn camera’s en schermen om online te communiceren met haar vriendinnen.

En ik die dacht modern te zijn toen ik mijn eerste VHS-recorder, dvd-speler of digitale fotocamera kocht. Mijn toekomstige kleindochter zal mij uitlachen als ik de muis van de pc gebruik of als ik iets opzoek in een boek. Maar ik zal niet met haar lachen wanneer ze weent, honger of liefdesverdriet heeft. Ik zal er zijn, net zoals de generaties voor mij. Hoe de technologie ook evolueert van generatie op generatie, sociaal contact met familie, vrienden, collega’s en klanten zal altijd primair blijven. Ook in de business.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!