Politiezone Luik vernieuwt beeldopslag

Gepubliceerd op 20/02/2015 in Klantenverhalen

Politiezone Luik vernieuwt beeldopslag

Onderzoekers van politie en gerecht maken tijdens hun speurwerk steeds vaker gebruik van videobeelden. Daarom kreeg Proximus van de Politiezone Luik de opdracht een nieuwe opslagomgeving uit te bouwen voor de beelden van politiecamera’s.

Camerabeelden zijn bij de Politiezone Luik uitgegroeid tot een belangrijk werkinstrument. De installatie van de eerste camera’s dateert al uit 2005, waarna de politie het aantal camera’s stap voor stap uitbreidde, samen met een eigen glasvezelnetwerk. “De camera’s hebben heel uiteenlopende functies”, zegt Roberto Bertini, adjunct-directeur van de dienst telematica bij de Politiezone Luik. “We gebruiken ze bij verkeerscontroles, bijvoorbeeld om te zien wie de stad binnenkomt of verlaat, waar er files staan, enzovoort. De camera’s bieden ons zicht op de openbare orde, onder meer bij manifestaties en grote evenementen. Verder leveren ze ook beelden op die dienst kunnen doen in een juridische context, bijvoorbeeld bij een gerechtelijk onderzoek.” 

Opslagruimte te kort
Vandaag telt de Politiezone Luik 137 camera’s, centraal beheerd vanuit het hoofdkwartier. De politie beschikt er over een Video Monitoring System (VMS) om beelden op te vragen en te bekijken. “Doorheen de tijd zijn er meer camera’s bijgekomen”, zegt Roberto Bertini. “Bovendien neemt ook de beeldresolutie van de camera’s toe.” Dat zorgt voor nieuwe behoeften op het vlak van dataopslag. Volgens de wet mag de lokale politie de camerabeelden een maand opslaan. Bij de Politiezone Luik was het beschikbare opslagvolume zo sterk geslonken, dat de beelden na hooguit drie dagen plaats moesten ruimen voor nieuwe opnames. De bestaande oplossing maakte geen gebruik van opslagconsolidatie. Bovendien waren er verschillende opslagtechnologieën en tools in omloop. Dat zorgde voor een gebrek aan flexibiliteit en schaalbaarheid in de opslagomgeving. De bestaande oplossing bood bovendien te weinig performantie om nieuwe HD-camera’s te kunnen ondersteunen.

Capaciteit en bandbreedte
De Politiezone Luik bood via een openbare aanbesteding de diverse leveranciers van opslagoplossingen de mogelijkheid om een voorstel te formuleren. Daaruit kwam EMC Isilon – met Proximus als integrator – als beste keuze naar voren. Proximus stelde het concept van het NAS-platform ter plaatse bij de politie voor. “Het belangrijkste is dat we nu over een voldoende grote en betrouwbare opslagomgeving beschikken”, zegt Roberto Bertini. “De behoeften op het vlak van capaciteit en bandbreedte zijn afgedekt, ook voor multicast-opnames in HD. Tegelijk is de oplossing redundant uitgebouwd, wat het risico op het verlies van beelden uitsluit. Op termijn kunnen we ook makkelijk uitbreiden.” In de oude opslagomgeving beschikte de Politiezone Luik over 30 TB. De nieuwe oplossing biedt 400 TB.

Live beeldmateriaal
“Zo komen we tot een oplossing waar we de beelden van onze camera’s zonder probleem twee tot drie weken kunnen bewaren”, legt Roberto Bertini uit. “Vaak komt de vraag naar specifieke beelden van een bepaalde camera pas na enkele dagen of weken, bijvoorbeeld tijdens het onderzoek naar een ongeval, een diefstal of een ander incident. Daarom is het belangrijk dat we over een opslagomgeving beschikken waarin we het beeldmateriaal voldoende lang kunnen bewaren.” Niet alleen de eigen politiedienst, maar ook andere politiezones en het parket kunnen opgenomen beelden opvragen. Naast het gebruik van opnames, hanteert de politie ook live beelden. Dat gebeurt in het Centre de Gestion des Caméras waar vijf medewerkers in realtime met de camera’s werken. “Ze houden mee een oogje in het zeil. Via de camera zien ze soms meer dan de agenten op straat.”

Over Politiezone Luik

De Politiezone Luik telt 185.000 inwoners en is daarmee de op twee na grootste politiezone van het land, na Antwerpen en Brussel. De lokale politie van Luik heeft ongeveer 1.200 medewerkers.

Pluspunten
  • Voldoende capaciteit en bandbreedte voor de opslag van multicast-opname in HD
  • Transparante redundantie en datareplicatie
  • Gebruiksvriendelijke en makkelijk uitbreidbaar NAS-platform
  • Transparante en voorspelbare kosten bij uitbreiding van de opslagcapaciteit

Roberto Bertini is adjunct-directeur van de dienst telematica bij de Politiezone Luik. Hij startte zijn carrière 32 jaar geleden bij de Rijkswacht. Sinds 1995 specialiseert hij zich in ICT-toepassingen voor de politie.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One