De slimme stad in beeld

door One magazineVisie10/03/2016

De slimme stad in beeld

Comments

Smart cities maken gebruik van innoverende technologische oplossingen om hun leefbaarheid, duurzaamheid, mobiliteit en bereikbaarheid te vergroten. Op Kanaal Z worden in de komende weken tien slimme Belgische steden in beeld gebracht.

De uitdagingen voor onze steden zijn groot: de vergrijzing, de files, de afvalberg, de nood aan energiebesparing, het altijd en overal verbonden zijn … Het antwoord is te vinden in slimme oplossingen op basis van technologische innovaties. Zo ontstaat de smart city: duurzaam, ecologisch, kwalitatief en aantrekkelijk voor burgers en bedrijven. 

Connectiviteit

Inmiddels zijn er talloze voorbeelden van slimme initiatieven: een vuilnisapp (Brussel), digitalisering van notariële inlichtingen (Lier), een fietsverhuurprogramma (Deinze) ... De inzet van de juiste ICT-oplissingen en de geschikte connectiviteit vormen de rode draad doorheen al die oplossingen. Zoals bij EnergySmart, een slimme oplossing op basis van Proximus-technologie, bedoeld om energie te monitoren en vanop afstand te sturen. Of zoals in Aarschot, waar wordt gewerkt met een parkeerapp en een reeks sensoren. Wie een vrije parkeerplek zoekt, vindt ze in een tel met de nieuwe app. Beide oplossingen functioneren op basis van de LoRa-technologie van Proximus. LoRa is een vernieuwende netwerktechnologie die zorgt voor de communicatie tussen verschillende toestellen in het kader van het Internet of Things. Het grote voordeel van LoRa is dat het systeem een groot bereik koppelt aan een laag energieverbruik. 

Z-Smart Cities

Kanaal Z houdt de vinger aan de pols van deze evolutie en gaat op zoek naar de trends die van onze steden échte smart cities zullen maken. In de reeks Z-Smart Cities vertellen tien burgemeesters over de aanpak in hun stad of gemeente en  de ambities voor de toekomst. Bedrijven leggen uit hoe ze kunnen meewerken aan de slimme stad van morgen.

Op zaterdag 30 januari werd de aftrap gegeven met een reportage over mobiliteit en winkelen in Kortrijk. Proximus geeft daarin toelichting bij het ‘smart parking’-initiatief in Aarschot. Een week later is het de beurt aan Mechelen met als thema slimme energie en digitale dienstverlening. Ook hier levert Proximus een bijdrage en wordt er concreet ingezoomd op de digitale dienstverlening bij het uitreiken van inwonerskaarten in Antwerpen en Leuven. 

Het programma kan ook online worden bekeken via www.kanaalz.be.

Meer nieuws over:

  • Smart Cities

Geef je mening over dit news

Wil je je mening delen of een commentaar posten?

Log je in via facebook.

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!

Contacteer ons