Proximus en BESIX bouwen samen aan smart energy-specialist aug.e

Gepubliceerd op 03/11/2021 in Innoveren

Proximus en BESIX bouwen samen aan smart energy-specialist aug.e

Proximus en het bouwbedrijf BESIX investeren in i.Leco om samen een nieuwe joint venture te vormen: aug.e. Een software voor slimme gebouwen om het energieverbruik te laten dalen. Zo worden nieuwe stappen gezet naar een duurzame toekomst.

De vraag naar energiezuinige en minder energie-intensieve gebouwen neemt voortdurend toe. Tegelijkertijd eisen de gebruikers ervan steeds meer comfort en een betere gebruikservaring. De software van i.Leco speelt in op deze trend. i.Leco maakt, dankzij zelfontwikkelde sensoren en zelflerende algoritmen, gebouwen slimmer.

Proximus en BESIX, die al enkele jaren een strategisch partnerschap hebben, hebben besloten verder te gaan door te investeren in i.LecoNieuw venster en dit te integreren in een nieuwe structuur. aug.e, een joint venture, ontwikkelt een open platform voor het beheer van intelligente gebouwen om de energietransitie te ondersteunen.

Zo kunnen gebouwen, met behulp van aug.e, autonoom anticiperen op de noden van de gebruikers, zelf storingen voorspellen en hun energieverbruik alsook de CO2-uitstoot inperken. Dit gecombineerd met een hoger comfort, aangenamere binnentemperaturen en betere ventilatie. Bovendien kunnen verschillende ruimtes binnen een gebouw efficiënter gebruikt worden, doordat sensoren in real-time rapporteren waar vrije ruimtes of bureaus zijn om bijvoorbeeld de inzet van onderhoudsteams te optimaliseren.

Netwerk van smart buildings

Helemaal interessant wordt deze aanpak als u hem niet toepast op één gebouw, maar op een hele reeks, die samen een soort netwerk vormen.Nieuw venster Op dat moment krijgt u, wat i.Leco ‘local energy communities’ noemt: een cluster van gebouwen, zowel grote als kleine, die met elkaar in verbinding staan en hun energieverbruik- én productie (bijvoorbeeld via zonnepanelen) perfect op mekaar kunnen afstemmen. i.Leco heeft ondertussen al ruim 5.000 van zulke gebouwen in portfolio, niet enkel in ons land, maar ook bijvoorbeeld in Nederland.

Joint venture BESIX, Proximus en i.Leco

Proximus en BESIX waren al langer op zoek naar een bedrijf waar ze allebei hun schouders konden onder zetten. De twee ondernemingen matchen op het gebied van cultuur (twee sterke, Belgische merken die al heel lang bestaan, maar zichzelf al verschillende keren heruitgevonden hebben) en wilden een partnership opzetten waarin ze allebei het beste van zichzelf konden geven.

Dat de keuze voor de derde partner op i.Leco viel, hoeft niet te verbazen. De activiteiten van de Kempense start-up bevinden zich precies op het kruispunt van het DNA van zowel Proximus als BESIX. Als grootste telecombedrijf van ons land beschikt Proximus over enorm veel kennis rond digitale technologie, netwerken, platformen en IoT. BESIX heeft dan weer een decennialange ervaring in het optrekken en beheren van grote gebouwen.

Samen 1 geheel

aug.e is een applicatieplatform voor slimme gebouwen en staat voor ‘augmented energy’. Concreet focust aug.e zich op energy management, workplace & community engagement en predictive maintenance. De doelgroep van deze nieuwe joint venture bestaat uit drie verschillende partijen: de eigenaars van gebouwen, facility managers van bedrijven en organisaties en HR managers.

aug.e combineert de respectievelijke expertise in gebouwen (BESIX), ICT (Proximus) en energie (i.Leco). Voor BESIX en Proximus is dit een project op langere termijn. Ten eerste bezitten ze nu elk 30 procent van het kapitaal van i.Leco. Ten tweede wordt er bijkomend extra kapitaal geïnvesteerd om het aug.e-platform en de bijhorende oplossingen verder uit te breiden. Uiteraard zullen BESIX en Proximus het nieuwe bedrijf ook ondersteunen met technische en technologische expertise. aug.e heeft de ambitie om leider te worden op het gebied van slimme gebouwen en energietransitie. Stefan Lodeweyckx, CEO en co-founder van i.Leco, blijft aan het hoofd.

De eerste concrete projecten waarbij BESIX-, Proximus en i.Leco-klanten van aug.e gebruikmaken, zijn ondertussen al opgestart. De samenwerking leidt ook tot een platform waar zowel klanten als potentiële klanten toegang hebben tot verschillende smart building toepassingen. Een ecosysteem van oplossingen waar ook andere bedrijven kunnen inhaken en er hun eigen diensten en services op kunnen aanbieden.

Durf nieuwe samenwerkingen uit te proberen.

Ontdek hoe

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts