4 IT-infrastructuur-trends

Gepubliceerd op 15/05/2019 in Inspireren

4 IT-infrastructuur-trends

Niet alleen stijgt de hoeveelheid data die bedrijven verwerken, meer en meer wordt daarvoor externe cloudinfrastructuur ingezet. Welke invloed heeft dit op uw IT-infrastructuur? 4 trends waarmee u best rekening houdt, zegt netwerkspecialist Cisco.

Hoewel het traditionele on premise datacenter nog lang niet dood is, wordt het aandeel van externe cloudleveranciers alsmaar groter. Dit jaar zou al 60% van alle zakelijke workload in de cloud afgehandeld worden, zo berekende het onderzoeksbureau 451 Research. Tegen 2021 zou dat al gestegen zijn naar liefst 94%, volgens de Cisco Cloud Global Index. Voor de infrastructuur van bedrijven brengt dit natuurlijk heel wat veranderingen mee. En ook de IT-departementen zelf zullen zich moeten aanpassen.

Meer dan 80% van de cloudbedrijfsstrategieën gaan voor multicloud.

 1. Serverless Computing

  Door de opkomst van serverless computing kunnen ontwikkelaars zich focussen op het bouwen van webapplicaties en moeten ze zich veel minder bezighouden met het beheren van IT resources. Deze komen namelijk uit de cloud.

 2. AI-as-a-service

  Clouddiensten maken ook AI-as-a-Service mogelijk, artificiële intelligentie die als een dienst wordt afgenomen. Op die manier zal AI ook snel een belangrijk bedrijfsonderdeel worden. Zeker omdat het IT-departementen helpt om sneller diensten uit te rollen door standaardtaken te automatiseren, met minder fouten en meer mensen die ingezet kunnen worden voor zaken als strategie en innovatie.

  Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen rond een intelligente én veilige netwerkinfrastructuur?

 3. Edge computing

  Bij een afweging om met data naar de cloud te gaan of niet, moeten bedrijven rekening houden met latency, oftwel: vertraging. Processen die in (quasi) real time moeten worden afgehandeld, gaan niet naar de cloud. Op dat moment komt edge computing in zicht. Edge computing haalt resources, data en processorkracht uit de cloud en brengt ze dichter naar de eindgebruiker, precies om die vertraging zo klein mogelijk te houden. Denk bijvoorbeeld aan een supermarktketen die in elke vestiging edge computing voorziet, inclusief een eigen datacenter. Zelfs als het centrale systeem plat gaat, kan elke winkel verder werken.

 4. Software-as-a-service

  Een aspect van cloud computing dat een heleboel bedrijven charmeert, is zonder twijfel SaaS (of Software-as-a-Service), een formule die nog meer commercieel succes heeft dan Infrastructure-as-a-Service (IaaS) of Platform-as-a-Service (PaaS). Het probleem is echter dat veel IT-departementen het lastig hebben om al die snelgroeiende diensten te beheren. En snel groeien doen ze: een gemiddeld bedrijf doet nu beroep op 12 tot 15 SaaS-platformen, berekende het marktonderzoeksbureau Gartner. Het maakt de uitdaging rond cyberveiligheid, compliance, licenties en performantie voor de IT alleen maar groter.

  Hoe vindt u een intelligent netwerk dat even flexibel is als uw business?

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts