×
×

Security is anticiperen

Gepubliceerd op 10/02/2017 in Klantenverhalen

Security is anticiperen

Aankopen regelen, transport plannen, bestellingen aannemen: zonder ICT-systemen valt de business van Agora stil. Tegelijk gaan hackers almaar vernuftiger te werk. Voor Agora is de uitdaging van security dan ook duidelijk: de bad guys altijd een stap voor blijven.

Agora is de grootste Belgische groothandelaar in bloemen, planten en accessoires voor bloemisten en tuincentra. Vanuit de hoofdzetel Kontich beheert de familieonderneming nog vijf vestigingen in België, negentien in Frankrijk, drie in Nederland en één in Italië. De groep telt ruim vijfhonderd medewerkers en is in België en Frankrijk leider in zijn marktsegment. “ICT is essentieel voor onze business”, zegt ICT-medewerker Ruud Endeveld. Omdat verse bloemen heel snel hun marktwaarde verliezen, komt het er voor het bedrijf op aan ze zo snel mogelijk van de kweker naar de bloemist te brengen. 

“Aankoop en identificatie van producten, planning, verkoop via de e-shop en logistiek steunen op systemen die altijd beschikbaar moeten zijn.” De meeste toepassingen zijn door Agora zelf ontwikkeld en draaien in de datacenters van Proximus in high-availability clusters. “We kiezen daarbij voor dubbele redundantie”, legt Ruud Endeveld uit. “Onze ICT-omgeving is ontdubbeld binnen het datacenter, en dat geheel is nog eens gespiegeld in een tweede datacenter.”

Slimme hackers, slimmere beveiliging

Net omdat ICT zo bedrijfskritisch is, heeft Agora extra aandacht voor beveiliging. “Traditionele security volstaat vandaag niet meer”, stelt Ruud Endeveld. “Hackers worden almaar slimmer, de manier waarop ze aanvallen almaar gesofisticeerder.” Agora vindt een passend antwoord met security-oplossingen op maat van hun behoeften voor onder meer hoge beschikbaarheid, load balancing en SSL termination. 

Zo maakt de webshop gebruik van het https-protocol, wat betekent dat alle dataverkeer geëncrypteerd verloopt. De gecentraliseerde SSL terminatie zorgt ervoor dat de doeltreffendheid van deze vercijfering gegarandeerd blijft en op een performante en beheersbare manier kan gebeuren. “De beveiliging is bovendien in verschillende lagen georganiseerd. Een bezoeker van de webshop moet eerst een externe firewall passeren. Daarna zorgt een interne firewall voor een tweede beschermingslaag. De productiviteit en de veiligheid van de medewerkers zijn verder nog gegarandeerd met onder meer een intelligente webfilter en een efficiënte antivirusoplossing.” 

Focus op kerntaken

“Security gaat echter om meer dan bescherming tegen aanvallen van buitenaf”, vervolgt Ruud Endeveld. “Het menselijke aspect is even belangrijk – en zorgt vaak voor de grootste uitdaging. Het blijft essentieel om de medewerkers te wijzen op mogelijke gevaren en hen aan te leren hoe ermee om te gaan.” Tegelijk ziet Agora het niet als een kerntaak om intern expertise rond ICT-beveiliging te ontwikkelen. “We zijn in de eerste plaats een groothandel, geen ICT-bedrijf. Net daarom hebben we de praktische kant van de ICT-infrastructuur – het beheer en de beveiliging – uitbesteed.” 

Met haar kleine ICT-team mist Agora de slagkracht om alle evoluties op het vlak van security te volgen en toe te passen. “Ook dat is een rol die Proximus op zich neemt”, besluit Ruud Endeveld. “Het telecombedrijf geeft advies rond oplossingen die we zelf misschien pas later – of helemaal niet – hadden ontdekt. . Zo kijken we momenteel naar Web Application Firewall en Advanced Threat Protection oplossingen om zo de hackers steeds 1 stap voor te blijven. Samen staan we sterker. Zo lopen we op het vlak van security altijd voorop.”

Pluspunten
  • Bedrijfszekere, beschikbare en veilige ICT-omgeving
  • Mee zijn met de evolutie in security, om zo cybercriminelen een stap voor te blijven
  • ‘Security as a Service’, op maat van de behoeften van het bedrijf
Over Agora

Agora is een groothandel voor professionele floristen en tuincentra. Het bedrijf is gespecialiseerd in bloemen, planten en accessoires. Agora telt ruim 500 medewerkers, verspreid over 29 vestigingen in België, Frankrijk, Nederland en Italië.

Identikit

Ruud Endeveld begon zijn carrière bij Agora in Frankrijk, in de verkoop. In 2000 kwam hij naar de hoofdzetel in België. Sinds die tijd vervult hij de rol van ICT-medewerker voor de groep.

Quote:

Ruud Endeveld, ICT-medewerker bij Agora: “Traditionele security volstaat vandaag niet meer. Hackers worden almaar slimmer. Het is zaak hen op het vlak van security altijd een stap voor te blijven.”

Twitter:

Agora focust op kernactiviteiten, Proximus zorgt voor de nodige advanced security. #F5

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!