Internet of Things: de revolutie is begonnen

Gepubliceerd op 09/11/2017 in Inspireren

Internet of Things: de revolutie is begonnen

Internet of Things (kortweg: IoT) brengt een omwenteling teweeg in ons dagelijkse leven. Als we Gartner geloven zullen tegen 2020 20,4 miljard voorwerpen verbonden zijn. Ontelbare mogelijkheden, dus. Een beetje duiding bij een trend die zich stilaan in ons leven verankert.

Wat is IoT?

IoT is gebaseerd op de verbinding van dagelijkse voorwerpen met andere voorwerpen en met toepassingen. IoT is dus tegelijk een technologie en een ontwikkeling van de markt. De mogelijkheden zijn eindeloos, omdat toestellen, machines en andere voorwerpen met sensoren zich verbinden met internet.

Eindeloos veel mogelijkheden

De huidige context bevordert de ontwikkeling van IoT: de kosten van de technologie dalen, mobiel internet groeit en steeds meer toestellen met sensoren en wifi-mogelijkheden komen er op de markt. Bovendien kan je elk voorwerp verbinden. Volgens het Verizon-onderzoek “State of the Market : Internet of Things 2017” heeft 73% van de deelnemers aan het onderzoek IoT-projecten op stapel staan, nu of binnenkort.

Toekomst van ondernemingen

IoT zal zich stilaan verspreiden in alle domeinen: activa opvolgen, voorraadbeheer, transport, Smart Cities, energiebesparing … In ondernemingen zal IoT zich voornamelijk manifesteren op 3 grote pijlers:

 1. Operational excellence

  Procesoptimalisatie is key. De processen van een onderneming die al digitaal getransformeerd is, zijn volledig geautomatiseerd. Ze worden in realtime geanalyseerd, dankzij IoT. Dat maakt op tijd tussenkomen mogelijk, vaak zelfs voor er zich een concreet probleem voordoet. De processen gebeuren via een platform waarmee alle medewerkers, klanten en partners verbonden zijn. Samen vormen ze één groot ecosysteem. De echte innovatie zit ‘m in het automatische beheer van de voorwerpen (die zich vaak buiten de fysieke grenzen van de organisatie bevinden), op afstand en in realtime.

  Voordelen voor bedrijven :

  • Continuïteitsgarantie voor de activiteiten
  • Lagere totale kost
  • Minder risico op fouten
  • Focus op de creatie van toegevoegde waarde
 2. Klantenervaring

  De beschikbaarheid van nieuwe technologie heeft klanten zelfstandiger gemaakt. De ervaring van de klant is dus verbeterd dankzij een permanente beschikbaarheid (always-on), aanvaardbare antwoordtijden en beveiligde systemen. Ondertussen vervangen big data en supercomputers nog altijd niet de ervaring en de sociale intelligentie van de mens. Ondernemingen moeten big data dus combineren met de expertise van hun medewerkers.

 3. Flexibele organisatie

  Als ze aan het werk zijn, willen medewerkers hetzelfde gebruiksgemak en dezelfde productiviteit als thuis. Met IoT past de manier van werken zich aan de medewerkers, en niet omgekeerd.

  Bedrijven gaan samenwerkingen aan in hun eigen markt, maar ook met leveranciers, afnemers en klanten. Dat doen ze om te kunnen voldoen aan de hoge eisen van de consument van vandaag. Dankzij deze samenwerkingen ontwikkelen bedrijven nog performantere producten, kunnen ze hun producten personaliseren, etc ...

De uitdagingen van IoT

Zo’n (r)evolutie komt er niet zonder de nodige vragen. Drie belangrijke uitdagingen die aan de orde zijn:

 • Gegevens beveiligen: hoe beschermt u efficiënt de gegevens die u verzamelde?
 • Gegevens delen: de EU zal de wetgeving rond de behandeling van persoonsgegevens opnieuw moeten aanpassen.
 • Gegevens bewaren: elk voorwerp zal een beperkte hoeveelheid informatie produceren. Hoe scheidt u het kaf van het koren?

En waar staat u in dit verhaal?

De kracht van de transformatie naar IoT is gigantisch, vergelijkbaar met de opkomst van de elektriciteit. Meer efficiëntie, meer gebruiksgemak, snellere services, dienstverlening van betere kwaliteit, lagere kosten, ...

Het is dus van essentieel belang dat u de evoluties die uw sector beïnvloeden van nabij opvolgt. Alleen dan kunt u de impact op uw business goed inschatten. Denk nu al na wat IoT voor u kan betekenen. Uw concurrenten zijn er al mee bezig! De verbinding bestaat (via wifi, 4G en het LoRa-netwerk), en de sensoren (met batterijen met lange levensduur) ook.

Alles weten over wifi, 4G en LoRaWAN™

Alleen u moet de stap nog zetten.

U wilt meer weten over het Internet of Things en over de manier waarop wij u kunnen helpen om uw digitale knoop te ontwarren?

Al onze IoT-oplossingen Vragen over IoT?.

Lees andere artikels

IoT in de stad: slimme glasbollen

Uw favoriete communicatiekanaal? De telefoon!


Optical fiber
Internet of Things heeft een revolutionaire impact

Een flexibeler bedrijf waarvan de processen veel optimaler én efficiënter zijn. Met Internet of Things kán het. Volg de evolutie op de voet.

Meer info

Perspectief

Magazine en online blog voor bedrijfsleiders van kmo’s vol nieuwe inzichten voor een frisse blik op hun onderneming.

Doorblader, lees, het laatste magazine!

Andere artikels van Perspectief