5 eyeopeners die uw IoT-project doen slagen

Gepubliceerd op 05/07/2019 in Inspireren

5 eyeopeners die uw IoT-project doen slagen

Op de IoT Convention in juni, had Sam Vanhoutte, CTO van IoT-marktleider Codit, het over de 5 grootste redenen waarom IoT-projecten falen. Met zijn 5 tips doet u het uwe slagen.

Voor Sam Vanhoutte, CTO bij Proximus partner Codit, zijn er 5 redenen waarom veel IoT-projecten mislukken. Tegelijk geeft hij u 5 oplossingen om uw project te doen werken.

U wilt een IoT-project starten? Laat ons u begeleiden.

Neem contact op

1. Geniet volle steun

Sam Vanhoutte, CTO bij Codit: “IoT-projecten starten nog vaak op een eilandje bij de IT- of innovatie-afdeling van een bedrijf. Zonder steun van het management en het hele bedrijf zijn ze gedoemd om te mislukken. Toets uw ideeën daarom meteen af in alle afdelingen van uw bedrijf. Bijvoorbeeld ook bij sales en marketing.”

2. Zorg voor open applicaties

Als je een IoT platform gebruikt, of zelf een IoT applicatie in de markt zet, moet er voor gezorgd worden dat de applicatie open is om gekoppeld en geïntegreerd te worden met eigen maatwerk. Hiervoor is het openstellen en aanbieden van de data cruciaal. Sam: “De openheid van applicaties eist de nodige aandacht op. Klanten en leveranciers kunnen vaak niet aan hun eigen data. Terwijl ze die zelf willen zien en er ook iets mee kunnen doen. Zorg er van bij de start voor dat uw platform open is.”

Design thinking
Kunnen valkuilen vermeden worden? “Absoluut. Door het project te starten met design thinking. Denk meteen aan uw gebruikers en bouw een minimum viable product dat volledig werkt, maar nog niet alle functionaliteiten heeft. Zo kunnen uw klanten en leveranciers het al gebruiken. Ondertussen bouwt u uw applicatie stilaan verder uit. Tot het alle functionaliteiten heeft die u wilt.”

3. Goede verbinding is een noodzaak

Sam: “Ook connectiviteit van IoT-toestellen wordt onderschat. Met bijvoorbeeld de Edge-techniek bereikt u afhankelijk van uw noden de connectiviteit die u nodig hebt. Met IoT-simkaarten gebruikt u het 3G-, 4G- en binnenkort ook 5G-netwerk om snelle verbindingen te garanderen.”

4. Zorg dat uw IoT-toestellen veilig blijven

Sam: “De veiligheid van een IoT-applicatie raakt al eens op de achtergrond. Onterecht natuurlijk. Eens uw device bij uw gebruikers staat, kunt u er niet meer aan. U gaat liever niet bij alle gebruikers langs om veiligheidsproblemen op te lossen. Test de veiligheid van uw software op voorhand. En zorg ervoor dat u uw toestel vanop afstand kunt updaten.”

5. Start niet te groot

Sam: “Bedrijven beginnen nog vaak te groot en kunnen dan niet waarmaken wat ze willen. Het probleem van over-engineering. Er is absoluut niets mis met groot denken, maar begin klein. Zo hebt u vrij snel een applicatie die al waarde heeft voor uw klanten. Daarop kunt u verder bouwen.”

Wenst u uw bedrijf digitaal te transformeren dankzij IoT? Download de gratis IoT-startersgids.

Download de IoT-startersgids

Bij een IoT-project komt meer kijken dan u denkt. Nog vóór u ermee start. Ontdek wat er onder de top van de IoT-ijsberg zit.

Lees het interview

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts