Connectiviteit is slechts een onderdeel van een IoT-project

Gepubliceerd op 28/11/2019 in Inspireren

Connectiviteit is slechts een onderdeel van een IoT-project

IoT staat op de agenda van heel wat ondernemingen. Hierbij zijn er vragen over de verschillende verbindingstechnologieën die worden ingezet. Manuella T’Joen, Product Manager LPWan Enterprise Business Unit bij Proximus, licht een tip van de sluier.

Hoe belangrijk is een goede connectiviteit bij een IoT-project?

Manuella T’Joen, Product Manager LPWan Enterprise Business Unit bij Proximus: “Behoorlijk belangrijk natuurlijk, maar het is tegelijkertijd ook slechts een onderdeel van het hele project. Voor ons is het duidelijk: de scope van het project dicteert welke verbindingstechnologie we inzetten en niet omgekeerd. We maken er ook een zaak van om volledige oplossingen aan te bieden, dus niet enkel de connectiviteit, maar ook voorafgaand studiewerk, de sensoren, de bijhorende applicaties en de diensten.”

Er zijn veel manieren om een IoT-project in de lucht te krijgen. De vraag is vooral: waar hecht u belang aan?

Manuella T’Joen, Product Manager LPWan Enterprise Business Unit bij Proximus

U wilt een IoT-project starten? Laat ons u begeleiden.

Neem contact op

Connectiviteit is dus maar een deel van de oplossing?

Manuella: “Precies. Er zijn veel manieren om een IoT-project in de lucht te krijgen: 2G, 3G, 4G, LoRa®, wifi, bluetooth, NB-IoT, LTE-M en ga zo maar door. De vraag is vooral: waar hecht de klant belang aan? Wil hij bijvoorbeeld ten koste van alles een goede dekking of wil hij liever dat de batterij van de sensor het lang uithoudt? Daar moeten keuzes gemaakt worden en die bepalen mee welke technologie of combinatie van technologieën we gaan gebruiken. Ook de kostprijs speelt een rol natuurlijk, aan elke technologie kleeft een ander prijskaartje.”

IoT is natuurlijk ook meer dan enkel LP-Wan (Low Power Wide Area Network).

Manuella: “Zeker. LoRa en NB-IoT (die we nu onder de LP-WAN-paraplu zetten), zijn ideaal voor het connecteren van veel sensoren en voor het sturen van kleine data pakketjes waarbij een laag energieverbruik en een diepe dekking nodig is. Maar daarnaast bieden we ook de 2G, 3G en 4G mobiele technologieën aan.”

“Er bestaat niet iets zoals één technologie die alle IoT-toepassingen dekt. We kunnen dan ook combineren met bijvoorbeeld ons Internet Explore-netwerk om data te transporteren. Om precies te weten wat het beste werkt voor een bepaalde klant moeten we ter plekke gaan kijken, zodat we alle parameters juist kunnen inschatten. Ook wij kunnen leren vanuit de praktijk en kunnen zo bijsturen waar nodig.”

Wenst u uw bedrijf digitaal te transformeren dankzij IoT? Download de gratis IoT-startersgids.

Download de IoT-startersgids

Binnenkort komt 5G er aan. Wat zal dat veranderen?

Manuella: “De technologieën die we nu gebruiken (van LoRa over 2G, 4G en NB-IoT tot LTE-M) mag je min of meer beschouwen als de voorlopers van 5G. 5G is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende zaken, zowel qua breedband- als smalband-communicatie. Met 5G zullen we massa’s devices tegelijk op een kleine oppervlakte kunnen gebruiken. Dat zal dan natuurlijk ook weer zijn eigen uitdagingen meebrengen, zoals onder andere batterijverbruik. Daarom zullen 5G en sommige bestaande technologieën ook nog heel lang samen en naast elkaar gebruikt worden en blijven ze nog jaren complementair.”

Op langere termijn kan 5G misschien een sleutel worden die alle doosjes opent, maar daar zijn we nog lang niet.

Manuella T’Joen, Product Manager LPWan Enterprise Business Unit bij Proximus

Tot slot: waar komt security in het verhaal kijken?

Manuella: “Security is uiteraard cruciaal om IoT te doen slagen. Niet alleen op niveau van connectiviteit, ook qua devices en applicaties. Op al die vragen kunnen wij een antwoord bieden. Het draait hem vooral over hoe ver de klant daarin wil gaan. Sommige bedrijven vragen een privaat netwerk op hun site om de absolute veiligheid van hun project te garanderen. Er is dus heel veel mogelijk.”

Wenst u meer te weten over IoT en beveiliging? In een gelijkaardig interview gaan we dieper in op het veiligheidsaspect van het Internet of Things.

Ik wil security

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts