Stockbeheer: Deltrian vervult voortrekkersrol met een drone geconnecteerd met 5G
Gepubliceerd op 08/09/2023 in Innoveren
Bij Deltrian wordt het stockbeheer binnenkort geoptimaliseerd dankzij een drone, private 5G-connectiviteit en een staaltje artificiële intelligentie. Dit is een ongekende innovatie voor het bedrijf uit Fleurus, dat wordt gesteund door het Agence du Numérique van de Waalse regering.

40.000 items op 15.000 vierkante meter
Het juiste product, op het juiste moment, op de juiste plaats. En als het even kan tegen de laagst mogelijke kosten en met de best mogelijke kwaliteit. Zo zou je de uitdaging voor de logistieke sector kunnen omschrijven. Toegepast op Deltrian, een fabrikant van luchtfilters gevestigd in Fleurus, hebben we het over maar liefst 40.000 items.
Maar het bedrijf heeft ook een magazijn van 15.000 m2, opslagrekken van 15 meter hoog en een semi-geautomatiseerd voorraadbeheer. Het is gemakkelijk voor te stellen wat de gevolgen kunnen zijn van een afwijking in het beheer of zelfs in de productie. En wat als een drone het verschil zou kunnen maken?
Een consortium voor een projectoproep
Omdat er geen kant-en-klare oplossing beschikbaar was op de markt, besloot het bedrijf zijn eigen oplossing te creëren. Of beter gezegd, om die te creëren in samenwerking met ID2Move, een specialist in autonome systemen met een bijzondere focus op drones. "Naar aanleiding van dit verzoek legde ik meteen de link met een projectoproep van AdN (Agence du Numérique). Om hierop te reageren hebben we het consortium Image Retine (Inventory MAnaGEment with REalTIme droNE) opgericht met Proximus NXT, ADA, GSA en Deltrian", legt Émilien Watelet, directeur van ID2Move, uit.
Oplossing met 4 elementen
De oplossing van de consortiumpartners is een combinatie van 4 elementen die gekoppeld zijn aan het gebruik van een drone. Ten eerste maakt realtime informatie dankzij 5G van Proximus NXT een onmiddellijke verificatie zonder latentie mogelijk. De door ADA geïntegreerde artificiële intelligentie geeft vervolgens aanbevelingen om de rekken te optimaliseren. Dan is er nog het veiligheidsaspect, want de drone detecteert ook objecten die verkeerd geplaatst zijn en die een risico kunnen vormen.
En last but not least, de uitgebreide vliegcapaciteit dankzij de koppeling met de robot die zorgt voor een continue laadcyclus van 8 uur. "We maken een verschil door de drone te ondersteunen tijdens zijn werk tussen de shifts van het personeel door. Zonder de toevoerrobot zou je meerdere drones nodig hebben voor hetzelfde opslagvolume", legt Émilien Watelet uit.
Perfecte alliantie tussen 5G en AI
5G-connectiviteit is de hoeksteen van de oplossing. Dankzij de stabiele connectiviteit kan de drone constant vastgelegde beelden naar de servers sturen en het algoritme voeden. "We bestrijken het hele magazijn met een beperkt aantal antennes. Dit zou niet het geval zijn geweest met wifi. Dit is ook een private 5G-dekking om de gegevens in isolatie te houden", legt Frédéric Renette, 5G-specialist bij Proximus, uit.
Algoritme en aanbevelingen
Achter de schermen herkent een speciaal ontwikkeld algoritme labels, telt het items en koppelt het ze aan een specifieke ruimte. "Met AI beoordelen we vanzelf de locatie in relatie tot de daarvoor bestemde ruimte en doet de drone aanbevelingen om het magazijn te optimaliseren. Andere meldingen hebben zelfs betrekking op de detectie van beschadigde dozen. Kortom, u kan beter geïnformeerde beslissingen nemen", zegt Émilien Watelet.
Co-creatie in Wallonië
Deze door AdN gevalideerde 'Proof of Concept' is natuurlijk overdraagbaar naar andere sectoren. Émilien Watelet denkt al na over stockbeheer in de medische, transport- en zelfs defensiesector. "Met veel varianten als het gaat om bijvoorbeeld verse producten of buitenmaterialen. Ik vind het fantastisch om te zien dat dit soort projecten in Wallonië worden gecocreëerd en gedreven door een katalysator voor projectoproepen zoals AdN.”
De kracht van 5G
Frédéric Renette van zijn kant is blij dat hij opnieuw de toepassingen van 5G kan ontrafelen en de meerwaarde ervan kan aantonen. "Dit project past perfect bij Proximus NXT. Het gaat niet langer om een theoretische presentatie in 36 slides, maar om een oplossing die in samenwerking tot stand komt en beantwoordt aan een reële, goed gedocumenteerde behoefte.
Het is door het samenbrengen van ieders capaciteiten dat je een totaaloplossing voor de klant kan creëren. Ik denk dat de toekomst ligt in de magische combinatie van 5G en AI. Het is één ding om realtime gegevens te hebben, het is iets anders om ze te kunnen interpreteren.
De sleutels tot het succes van het project volgens Émilien Watelet:
- Een consortium van partners met specifieke en complementaire vaardigheden
- Een duidelijk uitgedrukte behoefte in een reële situatie
- De wens om samen een innovatieve, herhaalbare oplossing te creëren
De POC (Proof of Concept)
- Optimalisatie van een logistiek magazijn van 15.000 m2
- Private 5G-connectiviteit
- 1 drone in continue lading dankzij een robot op de grond
- Artificiële intelligentie om informatie te interpreteren
- Link naar klanteninterface voor geïnformeerde besluitvorming
Een 5G Private Network is een gesloten netwerk dat speciaal gebouwd is om te voldoen aan de behoeften van een specifieke organisatie. Het biedt hogere bandbreedte, lagere latency en meer veiligheid dan publieke netwerken, wat resulteert in betere prestaties, betrouwbaarheid en efficiëntie. Dit maakt het ideaal voor bedrijven die geavanceerde toepassingen willen implementeren, zoals augmented reality, industriële automatisering en autonome voertuigen.
One
One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen.