×
×

Interview met Peter Bal, ‘CIO of the Year 2015′

Gepubliceerd op 11/03/2016 in Inspireren

Interview met Peter Bal, ‘CIO of the Year 2015′

Met de digitalisering breken voor de CIO eens te meer interessante tijden aan. Uiteraard moet ICT voor operationele ondersteuning blijven zorgen, maar tegelijk krijgt ICT er een rol bij. “De beschikbaarheid van nieuwe technologie verandert de bestaande bedrijfsmodellen”, zegt Peter Bal, CIO bij Wabco. “Dat bezorgt de ICT-afdeling een nieuwe uitdaging, maar ook een opportuniteit.”

Wabco is een wereldwijde marktleider voor voertuigtechnologie. Het bedrijf ontwikkelt en produceert onder meer rem- en ophangingsystemen voor vrachtwagens. Wabco telt 11.400 medewerkers in 38 landen. CIO Peter Bal houdt kantoor in het hoofdkwartier in Brussel. Eind 2015 riep het vakblad Data News hem uit tot CIO van het jaar, een bekroning voor het opmerkelijke traject dat Peter Bal de voorbije jaren met zijn team aflegde. “Operationele uitmuntendheid blijft een belangrijke kerntaak voor ICT”, zegt hij. “Dat verliezen we niet uit het oog. We beschouwen ICT als een middel dat toelaat om systemen en toepassingen te vereenvoudigen, waardoor er tijdwinst ontstaat en je sneller aan andere zaken toekomt.” Een belangrijke vaststelling, zeker in een omgeving waarin business en technologie razendsnel evolueren. “Er is veel volatiliteit. Het is essentieel dat je heel snel kunt reageren op die veranderingen. In het beste geval kun je erop anticiperen.”

Uiteraard is ICT er niet alleen op gericht de eigen activiteiten te verbeteren. Peter Bal: “We bedenken oplossingen waarmee we de productiviteit van de andere bedrijfsafdelingen verhogen.” Dat vraagt niet alleen een grondige kennis van de ICT-systemen, maar ook van de bedrijfsprocessen waarop die van toepassing zijn. “Daar is het shared service center het beste voorbeeld van. We hebben er processen gebundeld en geoptimaliseerd.” De digitalisering van de bedrijfsprocessen – en bij uitbreiding van de hele business – vormt daarbij tegelijk een uitdaging en een opportuniteit. “Op het vlak van ICT leven we in een heel interessante tijd”, zegt Peter Bal. “De digitalisering vraagt dat de CIO meer initiatief neemt. Dat is vrij nieuw.” Tot voor kort bevond de CIO zich eerder in een ondersteunende rol. “Vandaag bekijkt de CIO meer dan ooit hoe de technologie het businessmodel van een bedrijf kan verbeteren.”

ICT neemt het voortouw
In het geval van Wabco speelt de samenwerking met klanten en partners daarbij een cruciale rol. “Doorgaans werken we onze producten en diensten samen met klanten uit. De markt verwacht echter almaar meer dat wij het voortouw nemen.” Het zorgt ervoor dat Wabco opschuift richting fleet management, onder meer door de overname van Transics, een Belgisch bedrijf dat oplossingen ontwikkelt voor de transportsector. “Binnen die context moet je als CIO de ruimte en het vertrouwen krijgen om disruptieve projecten op te starten, ook als er vooraf geen klassieke business case voor bestaat.” Op die manier is ICT tegelijk enabler en driver van de business. “We komen stap voor stap in een echte databusiness terecht. Er rijden meer dan honderdduizend vrachtwagens rond met onze boordcomputers. De verzamelde data vormen de brandstof voor nieuwe toepassingen, bijvoorbeeld rond ‘platooning’.” Daarbij rijden vrachtwagens in groep heel dicht bij elkaar, wat onder meer het energieverbruik verlaagt. Via ICT zijn de remsystemen van de vrachtwagens met elkaar gekoppeld, zodat ze allemaal tegelijk en op dezelfde manier remmen.

Business is ICT
“Het voorbeeld toont de verwevenheid tussen business en ICT. Onze business wordt meer en meer ICT, en omgekeerd.” Het hele concept van zelfrijdende voertuigen is op geconnecteerde toepassingen gebaseerd. “Belangrijk is nu de bestaande systemen voor de opvolging van voertuigen te integreren met nieuwe toepassingen. Transporteurs die zich willen differentiëren zijn daar vandaag volop mee bezig.” Het is een evolutie die de rol van ICT binnen Wabco meer dan ooit op scherp stelt. “Het is met de combinatie van technologie en leiderschap dat we hier het verschil kunnen maken”, besluit Peter Bal.

3 tips voor de CIO

1. Mix bescheidenheid met ambitie
“Belgen zijn nuchter, hebben beide voeten op de grond. Dat is een uitstekende eigenschap. Wie zich wentelt in zelfgenoegzaamheid, blijft blind voor opportuniteiten. Belgen kunnen over het algemeen goed samenwerken. Het ‘Belgische compromis’ biedt de CIO een belangrijk voordeel: het leidt tot een partnerschap waarbij iedereen wint, niet alleen het eigen bedrijf. De Belgische CIO zou zich wel iets meer mogen tonen. In de context van de digitalisering heeft een bedrijf nood aan een CIO die initiatief neemt, die ambitie heeft: een ondernemer binnen de onderneming. Als CIO moet je ambitieuze doelstellingen durven formuleren – en die aansluitend ook realiseren. Vertrouwen en geloofwaardigheid laten de CIO toe zijn rol binnen het bedrijf te vergroten.”

2. Communicatief leiderschap
“Wil de CIO zijn doelstellingen waarmaken, dan moet hij zijn omgeving perfect begrijpen. Dat inzicht laat toe trends en evoluties op te pikken en erop te anticiperen. De CIO moet het management van het bedrijf enthousiast maken voor nieuwe ideeën, zodat hij het vertrouwen krijgt om ze in concrete projecten te gieten. Communicatie is hierbij van het grootste belang. Met heldere communicatie over zijn ideeën moet de CIO zowel het eigen team als het management meekrijgen.”

3. Leer van de beste
“Ik vind het heel belangrijk om regelmatig ervaringen en ideeën uit te wisselen met collega’s. Ik doe dat onder meer via de activiteiten van CIONET, CIO Forum, Euro CIO en de MIT-Club. Zo leer je heel wat bij van andere CIO’s en leveranciers en heb je heel snel voeling met nieuwe ontwikkelingen. Het is dat soort snelheid dat tot een concurrentieel voordeel leidt.” 

Als CIO van Wabco combineert Peter Bal zijn passie voor technologie en leiderschap. Dat deed hij als student trouwens ook al, want hij heeft diploma’s industrieel ingenieur en bedrijfskunde. Peter Bal begon zijn carrière bij Imec. Later volgden jobs bij Alcatel, Proximus en Swift. Sinds 2007 leidt hij de ICT-afdeling van Wabco: een team van 200 ICT-medewerkers, aangevuld met 110 medewerkers in diverse functionele domeinen in de shared service centers van Wabco in Polen en India. Daarnaast leidt hij een team van 200 medewerkers van de productontwikkelingsafdeling van Transics, een dochteronderneming van Wabco die fleet management-oplossingen aanbiedt. Peter Bal kreeg voor de uitbouw van het huidige team de Wabco Chairman’s Award. Vakblad Data News verkoos hem tot ‘CIO of the Year 2015’.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!