Drone geeft politie extra paar ogen

Gepubliceerd op 18/03/2022 in Inspireren

Een patrouille afschudden en u ergens te velde verstoppen? Dat lukt niet meer wanneer de politie een drone met camera’s inzet. De drone van de Politiezone Klein-Brabant geldt hiervoor intussen als schoolvoorbeeld.

Drone geeft politie extra paar ogen

De voorbije jaren raakte het gebruik van nieuwe technologie goed ingeburgerd bij de medewerkers van de Politiezone Klein-Brabant. “De komst van de smartphone heeft voor een stroomversnelling gezorgd”, zegt eerste hoofdinspecteur Herman Peeters. “De agent heeft nu via de smartphone op het terrein toegang tot informatie waarvoor hij of zij vroeger de meldkamer moest bellen.” Evengoed laat de smartphone toe op locatie een proces verbaal op te stellen of navigeert het toestel de agent zo snel mogelijk naar een interventie. Verder is ook het gebruik van camera’s voor nummerplaatherkenning een belangrijke technologische evolutie.

Pioniersrol voor inzet van drones

De spectaculairste toepassing is echter zonder twijfel de drone waarmee de Politiezone Klein-Brabant een pioniersrol vervult. Hoofdinspecteur Herman Peeters en eerste inspecteur Peter Vercauteren waren in hun vrije tijd al met drones in de weer. “We zagen meteen hoe een drone ons zou kunnen ondersteunen bij een interventie”, vertelt Peter Vercauteren. “Niet lang daarna hebben we met de zone een toestel aangekocht.” De Politiezone Klein-Brabant effende op die manier het pad voor andere zones. “Zij kwamen bij ons advies inwinnen”, zegt Herman Peeters, “onder meer over hoe ze een drone konden registreren en verzekeren.”

Met onze drone ondersteunen we collega’s en andere hulpverleners vanuit de lucht.

Peter Vercauteren, eerste inspecteur bij de Politiezone Klein-Brabant

Extra informatie via warmtecamera

De drone van de Politiezone Klein-Brabant is voorzien van een camera met een sterke zoomlens en van een warmtecamera. Op de grond is er één agent die het toestel bedient, terwijl een tweede de camera’s en de opnames opvolgt.

De drone zorgt voor bijstand vanuit de lucht. “Ik herinner mij een huiszoeking door de federale politie in onze zone”, zegt Herman Peeters. “Het was donker buiten. Op de gewone beelden was niets te zien, maar met de thermische camera konden we perfect zien waar de verdachte zich schuilhield. Toen hij vluchtte, volgden we hem met de drone tot de federale collega’s hem oppakten.”

Real time beelden bij incidenten

Evengoed gaat de drone de lucht in om een overzichtsbeeld te krijgen. “Bij een verkeersongeval, bijvoorbeeld,” zegt Peter Vercauteren, “of bij een brand. Hevige rookontwikkeling belemmert het zicht op de brandhaard. Met de thermische camera bieden we de brandweer essentiële ondersteuning.” Via een mobiele connectie sturen de camera’s in real time beelden door naar het droneteam op de grond of – bij grotere incidenten – naar het commandocenter. “Over het bestaande 4G-netwerk van Proximus lukt dat bijzonder vlot, zelfs in HD”, zegt Peter Vercauteren. “Maar het spreekt voor zich dat 5G ons straks nog meer mogelijkheden biedt, zonder enige beperking of vertraging.”

De komst van 5G geeft ons straks nog meer mogelijkheden, zonder enige beperking of vertraging

Herman Peeters, eerste hoofdinspecteur bij de Politiezone Klein-Brabant

AI-toepassing voor analyse van beelden

Zo’n extra toepassing is bijvoorbeeld het realtime gebruik van mixed reality, waarbij de beelden over een kaart worden gelegd, wat makkelijkere oriëntatie mogelijk maakt. “Een andere toepassing – die nu al in gebruik is – laat toe om een persoon of voertuig aan te klikken, waarna de drone de achtervolging inzet”, zegt Herman Peeters. AI zorgt daarbij in real time voor de continue analyse van de gefilmde beelden. Ook in dat geval maakt een stabiele connectiviteit uiteraard het verschil. “In tegenstelling tot de drones waarmee hobbyisten vliegen, mogen wij immers wel buiten het gezichtsveld vliegen, ook ’s nachts.”

Herman Peetersis eerste hoofdinspecteur bij de Politiezone Klein-Brabant

Peter Vercauteren is eerste inspecteur bij de Politiezone Klein-Brabant

De Politiezone Klein-Brabant omvat de gemeenten Bornem, Puurs en Sint-Amands. Het team telt 90 medewerkers. De zone ondersteunt de 47.000 inwoners uit de twee gemeenten, verspreid over een grondgebied van 94 vierkante kilometer. Volgend jaar fuseert de Politiezone Klein-Brabant met de Politiezone Mechelen-Willebroek.

In de toekomst worden drones met een 5G-verbinding ingezet bij grote incidenten.

Bekijk de video Nieuw venster

Wenst u meer te weten over 5G of wilt u deze technologie beter begrijpen? Ontdek alles op onze 5G-pagina.

Meer weten

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One