Noodhulp via het Internet of Flying Things

Gepubliceerd op 18/11/2019 in Innoveren

Noodhulp via het Internet of Flying Things

Politie- en brandweerkorpsen schakelen almaar vaker drones in om de veiligheid te monitoren en te waarborgen. Snelheid en beeldkwaliteit zijn daarbij cruciaal. Op dat vlak belooft 5G zich te onderscheiden.

Voortvluchtigen en vermisten opsporen

De toepassingen voor onze ordediensten zijn talrijk: drones houden tijdens evenementen een oogje in het zeil, lokaliseren brandhaarden, helpen voortvluchtigen of vermisten opsporen… “Politie en brandweer vormen zich met behulp van de onbemande vliegtuigjes snel een beeld van wat zich op het terrein afspeelt. Dat laat hen toe om de mensen ter plaatse adequaat aan te sturen”, verduidelijkt Tom De Jaeger, CEO bij Tersec. Het bedrijf maakt de camerabeelden en gpscoördinaten van de drones in real time zichtbaar en beschikbaar.

Hoe hoger de beeldkwaliteit, hoe accurater politie en brandweer mogelijke probleemsituaties kunnen overzien en zodoende efficiënte beslissingen kunnen nemen.

Tom De Jaeger, CEO bij Tersec

author

5G: scherper en sneller beeld

Een videotransmitter met simkaart verstuurt de dronebeelden vandaag via het 4G-netwerk naar de bevoegde diensten. “Hoe hoger de beeldkwaliteit, hoe accurater politie en brandweer mogelijke probleemsituaties kunnen inschatten”, verduidelijkt Tom.

“Het 4G-netwerk zorgt voor beelden in Full HD-kwaliteit, maar het kan nog straffer. Een 4K-resolutie geeft subtiele details scherper weer, wat bij delicate operaties een wezenlijk voordeel biedt. De komst van 5G maakt die 4K-beeldkwaliteit mogelijk”, aldus Tom. “5G beperkt bovendien de beeldvertragingen tot het absolute minimum. Wanneer de dronepiloot het toestel via het 5G-netwerk bedient, zal het nog sneller op instructies reageren, wat zeer belangrijk is voor de veilige uitvoering van een vlucht.”

Geert Standaert, CTO van Proximus vertelt welke nieuwe mogelijkheden 5G biedt.

Wat biedt 5G?

Politiezone Westkust pioniert

De ordediensten aanschouwen en analyseren de dronebeelden in real time op het Tactical Observation Platform van Tersec. “Dat gebeurt zowel in het controlecentrum, als in voertuigen of ter plaatse”, verduidelijkt Tom. Hij noemt politiezone Westkust als voortrekker. Het korps telt drie dronepiloten die een uitgebreide theoretische en praktische opleiding genoten. De politiezone beschikt over drie drones met warmtecamera: een oefentoestel en twee toestellen die op het terrein inzetbaar zijn. De drones bieden aan de westkust onder meer assistentie bij evenementen, bij het opsporen van vermiste personen, verkeershandhaving en gerechtelijke vaststellingen.

Wat met privacy?

Tom spreekt als lesgever uit ervaring wanneer hij het opleidingsniveau toelicht. “De lat ligt hoog, zowel theoretisch als praktisch. Vergelijk het gerust met een lightversie van de opleiding tot sportpiloot (PPL). De vorming focust onder meer sterk op specifieke noodsituaties.” De initiële bezwaren rond drones zijn volgens onze gesprekspartner in grote mate weggeëbd.

“Een koninklijk besluit uit 2016 heeft de spelregels duidelijker afgelijnd. Recreatieve en commerciële dronevluchten zijn aan strikte regels gebonden en vallen daarbij ook onder de nieuwe camerawet. Drones zijn uitgerust met een veiligheidsmechanisme waardoor het toestel naar de opstijglocatie terugkeert wanneer het toestel de verbinding met het grondstation verliest. De data en beelden van de ordediensten vertrekken bovendien rechtstreeks naar een beveiligde server. De controle over de gegevens blijft dus behouden.”

5G beperkt de beeldvertragingen tot het absolute minimum. Wanneer de dronepiloot het toestel via het 5G-netwerk bedient, zal het nog sneller op de instructies reageren.

Tom De Jaeger, CEO bij Tersec

author

Internet of drones?

Tom verwacht dat drones in de toekomst met elkaar communiceren en data over hun locatie en richting uitwisselen. Daarin ziet hij een belangrijke rol weggelegd voor het 5G-netwerk. Vraag blijft hoe de wetgeving rond de zogeheten Beyond Visual Line of Sight-vluchten evolueert. In ons land moeten piloten nog visueel contact met de drone behouden, terwijl in Australië autonome dronevluchten met medische pakketten wel al zijn toegelaten.

Tersec ontwikkelt en integreert systemen voor politie- en hulpdiensten. De onderneming maakt de camerabeelden en gpscoördinaten van de drones onmiddellijk beschikbaar. Op die manier krijgen de hulpdiensten een realtime overzicht van de situatie ter plaatse.

Tom De Jaeger is de oprichter van Tersec. Het bedrijf is gespecialiseerd in systeemontwikkeling en integratie voor hulpdiensten. Tom geeft vanuit zijn expertisedomein ook opleiding bij Noordzee Drones, een opleidings- en kenniscentrum voor drones en dronepiloten.

Drones boven de werf. 5G en drones veranderen ook de bouwsector.

Drones boven de werf

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One