Minister van Telecommunicatie over startschot 5G

Gepubliceerd op 21/04/2021 in Innoveren

De federale regering gaf in januari het startschot voor de veiling van de 5G-rechten in België. De uitrol van 5G moet zo in 2022 van start gaan. Minister van Telecommunicatie Petra De Sutter ziet verschillende innovatiemogelijkheden voor bedrijven.

Minister van Telecommunicatie over startschot 5G

5G voor iedereen in 2024?

“We willen de veiling van de 5G-rechten eind 2021, ten laatste begin 2022 laten plaatsvinden. In de wetteksten hebben we de basisbedragen per frequentie, de technische eisen en een dekkingsplicht vastgelegd. Een jaar na de toekenning moet 70% van de Belgen toegang hebben tot een hogere minimumsnelheid dan met 4G, na 2 jaar 99,5% en na 6 jaar 99,8%”, gaat minister De Sutter van start.

5G maakt toepassingen mogelijk waarvan we nu alleen nog maar kunnen dromen.

Petra De Sutter, minister van Telecommunicatie

author

Maatschappelijk waardevolle toepassingen

“5G is de toegangspoort tot innovatie en een hypergeconnecteerde samenleving waarin processen in real time veel sneller dan nu worden aangestuurd. Die realtimeconnectie tussen voorwerpen maakt veel mogelijk. De maatschappelijk waardevolle toepassingen die de industrie, medische wereld, onderzoekscentra en bedrijven nu al voor ogen hebben, doen dromen. Ik denk aan haarfijne medische ingrepen op afstand met een robot, door robots aangestuurde industriële processen en slimme steden die ons efficiënt met ons energieverbruik doen omgaan.”

5G in dagelijkse leven van de burger

“Ik denk ook aan lokale en andere besturen die 5G-toepassingen kunnen inzetten voor publieke dienstverlening, slimme parkeermeters die ons via een app vertellen welke parkeerplaatsen vrij zijn en zelf berekenen hoelang onze wagen op een parking staat en drones die online bestelde pakjes leveren”, gaat minister De Sutter verder.

“Toepassingen zoals augmented reality zullen we niet alleen in onze vrije tijd gebruiken, ook bedrijven zullen dit meer en meer beginnen inzetten. 5G maakt processen ook energie-efficiënter en zal een rol spelen in de strijd tegen de klimaatopwarming. Kortom, 5G wordt een deel van ons dagelijkse leven en zal ons helpen om het in alle opzichten te verbeteren.”

Website over gezondheids- en energieaspecten

En wat met de bezorgdheden en complottheorieën over 5G? “We weten dat veel mensen zich vragen stellen. Daarom richten we samen met de FOD Volksgezondheid, Sciensano en andere partners een online kennis- en leerplatform op. Daar geven we objectieve antwoorden op de vragen van burgers en bedrijven.”

“We leggen uit wat 5G is, wat de toepassingen zijn en waarvoor de technologie interessant kan zijn. We gaan in op de effecten op onze gezondheid, het milieu, ons energieverbruik en de biodiversiteit. En iedereen kan er wetenschappelijke studies volgen over bijvoorbeeld de gezondheidseffecten op lange termijn.”

Cybersecurity

“Mensen en bedrijven moeten 5G vertrouwen”, beaamt de minister. “Als ze dat niet doen, gebruiken ze de technologie niet. We hebben al een strenge GDPR-wetgeving die onze data en privacy beschermt. Daarnaast maken we met de FOD’s Binnenlandse Zaken en Justitie en eerste minister Alexander De Croo die verantwoordelijk is voor cyberveiligheid een actieplan op tegen alle vormen van cybercriminaliteit en -misbruik.”

Bescherming van de privacy

“De EU heeft een toolbox met maatregelen ontwikkeld die we kunnen nemen om het netwerk te beveiligen tegen cyberaanvallen. Dat is onze leidraad. Het BIPT zal ook samen met de inlichtingen- en veiligheidsdiensten erop toezien dat operatoren geen beroep doen op 5G-leveranciers met een hoog risico. De Europese wetgeving steunt ook alleen initiatieven die bedrijven beschermen tegen inmenging van bijvoorbeeld buitenlandse groepen die de privacy- en concurrentiewetgeving niet respecteren.”

Belangrijke rol voor Proximus

De minister ziet een grote rol voor Proximus in het hele verhaal. “Als grootste operator in België heeft Proximus een belangrijk schaalvoordeel om 5G uit te rollen. Proximus heeft een voorbeeldfunctie om het voortouw te nemen in nieuwe technologieën en innovatie. Ik ben blij dat dat samen met start-ups, kmo’s en academische partners gebeurt. Dat creëert bij bedrijven en het grote publiek een breed draagvlak om 5G ook effectief te gebruiken.”

Ontdek meer details over de visie van Minister De Sutter over wat 5G kan betekenen voor bedrijven tijdens het event van VOKA op 29 april. In onder andere een panelgesprek met andere experten zullen verschillende standpunten worden aangehaald.

Schrijf u nu in Nieuw venster

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One