Industrie 4.0 leidt tot meer efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid

Gepubliceerd op 08/11/2021 in Klantenverhalen

Industrie 4.0 vraagt een strategie rond digitale transformatie. Zonder strategie blijven de inspanningen beperkt tot eenmalige projecten, met een beperkt effect. Dat zegt Frederic Lhostte, Head of Analytics, Things & Applications bij Proximus, in het IT-vakblad Data News.

Industrie 4.0 leidt tot meer efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid

In een online dubbelinterview met Data News wisselden experten van Proximus en Inetum-Realdolmen ideeën uit over de huidige stand van zaken rond Industrie 4.0 in België. “Digitale transformatie biedt een goede manier om naar Industrie 4.0 te kijken”, liet Frederic Lhostte daarbij noteren. “Bedrijven zijn op zoek naar meer efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid. Ze gebruiken digitale tools om die doelstellingen te bereiken.”

Bouwstenen: sensoren, AI en connectiviteit

“Heel vaak zijn bedrijven overtuigd van de opportuniteiten van Industrie 4.0, maar twijfelen ze om de eerste concrete stappen te zetten.” Een stappenplan biedt daarbij het nodige houvast. “Zo krijgen ze zicht op een eerste case die ze kunnen opstarten of op de partner die voor de geschikte ondersteuning kan zorgen.” Even belangrijk is dat het niet bij een eenmalige oefening blijft. De beschikbare technologie biedt alvast geen drempel meer. “Sensoren, connectiviteit, artificiële intelligentie: alle bouwstenen zijn makkelijk verkrijgbaar.”

5G als gamechanger

Het technologische vraagstuk is dus niet langer het grote struikelblok, wel wat de onderneming wil bereiken. De komst van nieuwe technologie – met name 5G – brengt nog meer doelstellingen binnen handbereik. “5G is voor Industrie 4.0 een gamechanger, zoveel is wel duidelijk. Maar nogmaals, 5G is niet de enige factor die van tel is. Even belangrijk is dat een bedrijf de juiste mindset ontwikkelt om met Industrie 4.0 aan de slag te gaan.”

Beluister hier een uitgebreide samenvatting van het dubbelinterview:

Podcast Industrie 4.0 Nieuw venster

Frederic Lhostte over Industrie 4.0: bekijk hier een korte video:

Industrie 4.0: Smart Cities Nieuw venster

Meer weten over Industrie 4.0? Ontdek hier de ervaring van zes Factories of the Future:

Ontdek e-book Industrie 4.0 Nieuw venster

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One