Een indoor laboratorium als eerste 5G-netwerk in België

Gepubliceerd op 26/11/2021 in Innoveren

De opzet van het eerste private 5G-netwerk bij A6K is een echte springplank voor innovatie. Drones en geconnecteerde objecten doen hun intrede in het spectrum van het mobiele netwerk van de vijfde generatie. Neem een kijkje achter de schermen van dit evenement...

Een indoor laboratorium als eerste 5G-netwerk in België

Het eerste private 5G-netwerk

Bouwen aan de wereld van morgen. Met dit in het achterhoofd waren enkele honderden gasten enthousiast aanwezig bij de officiële opening van het eerste 5G-laboratorium. Bij A6K in Charleroi was de Waalse ondernemerswereld massaal aanwezig om het eerste private 5G-netwerk te ontdekken. Verschillende toepassingen van deze technologie, die een belangrijke rol zal spelen in het concurrentievermogen van het land, boden voor en na de toespraken en rondetafelgesprekken indrukwekkende demonstraties.

Een referentie voor innovatie

De A6K-hub (Atelier 6000) is een multidisciplinair centrum dat industriële bedrijven, startups, universiteiten, onderzoeks- en opleidingscentra samenbrengt om innovatie en waardecreatie op het gebied van engineering te stimuleren. "A6K wil de referentieplaats zijn voor innovatie in Wallonië, met bijna 40 verschillende organisaties", benadrukte Abd-Samad Habbachi, de directeur van de site.

Ondersteuning van digitalisering

Proximus is een belangrijke partner in de ontwikkeling van A6K en neemt deel aan de ontwikkeling van deze multidisciplinaire cluster sinds het voorjaar van 2020. "Proximus wil als Belgisch bedrijf de digitalisering via 5G in B2B, maar ook voor België als land, heel graag ondersteunen en versnellen. Ons concurrentievermogen staat op het spel", aldus Alex Lorette, Directeur van Enterprise Solutions en Platforms bij Proximus.

"5G zal maatschappelijke problemen oplossen”

De politieke wereld van Wallonië en de federale regering waren in groten getale aanwezig om getuige te zijn van de eerste stappen van deze technologische revolutie. Clarisse Ramakers, directeur van Agoria Wallonie, vroeg de aanwezige ministers en staatssecretarissen om duidelijke en snelle antwoorden om de uitrol van 5G buitenshuis mogelijk te maken: "5G zal het mogelijk maken om heel wat maatschappelijke problemen zoals het energieprobleem op te lossen.

Als we dit willen oplossen met de circulatie van energie tussen bedrijven die te veel energie produceren en bedrijven die deze nodig hebben, weten we dat met name het verminderen van de latentie een essentieel element is.

Veiling in het voorjaar van 2022

Petra De Sutter, federaal minister van Telecommunicatie, kondigde een eerste concrete stap aan met de veiling van 5G-licenties voor het tweede kwartaal van 2022. Zij drong er bij de Waalse minister-president Elio Di Rupo op aan om de gefedereerde entiteiten aan 5G te laten werken. Er moet zo spoedig mogelijk een kader worden geschapen voor spectrumreservering, stadsplanning, belastingheffing, enz.

Verzadiging van het 4G-netwerk

"We hebben 5G-technologie nodig, niet alleen voor het concurrentievermogen, maar ook met het oog op de netwerkverzadiging, die volgens een BIPT-rapport verschillende steden in België zal bereiken. Wij zijn verheugd over het tijdschema dat vorm krijgt", aldus Alex Lorette, die eraan herinnerde dat Proximus voor zichzelf een gestructureerde investeringsstrategie voor fiber en 5G heeft uitgestippeld.

Testen van toepassingen

Met de co-creatie van het eerste private 5G-netwerk in Charleroi wil men technologie naar een industriële locatie brengen om nieuwe toepassingen te creëren, maar vooral om een platform op te zetten waarop deze innovaties kunnen worden getest. Dit zal worden gedaan door de aanwezige bedrijven, hun partners, maar ook kleinere bedrijven, die voor dit doel voor een paar dagen zijn uitgenodigd. Daarom bestrijkt het private 5G-netwerk de begane grond, de eerste verdieping, maar ook de parkeergarage, zodat tests kunnen worden uitgevoerd op voertuigen.

Immersie en augmented reality

Intussen werden op verschillende standen technologieën en diensten gedemonstreerd die sterk verbeterd zijn door 5G, voor de deelnemers aan deze inhuldigingszitting. Daaronder de immersieve live concertervaring van Proximus, de diensten van het drone-expertisecentrum ID2Move, de gerichte behandeling van landbouwgewassen dankzij de verbonden objecten van Exobotic, augmented reality op de site met de HoloLens van Mr Watts of de bijna onzichtbare 5G-antennes van Wave by AGC.

Heeft u projecten waarbij 5G betrokken is? Proximus heeft het 5G-innovatieplatform gelanceerd. Hier kunt u uw 5G-projecten in de praktijk testen en valideren.

Lees meer

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One