Herman De Prins, CIO of the Year 2016 en CIO bij UCB

Gepubliceerd op 23/11/2016 in Inspireren

Herman De Prins, CIO of the Year 2016 en CIO bij UCB

Onderzoekers in witte stofjassen die in erlenmeyers staan te roeren? Zo gebeurt het zeker nog voor een deel. Maar bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen wordt er tegenwoordig evengoed een batterij aan ICT en technologie ingezet. Kersverse CIO of the Year 2016 Herman De Prins van farmabedrijf UCB legt uit.

Van de boekhouding en marketing tot de divisies waar nieuwe medicijnen worden ontwikkeld: hier is niemand meer die niet met technologie werkt”, zegt Herman De Prins. “In onze labs wordt tegenwoordig elk experiment elektronisch gecapteerd. Alleen zo kunnen wij de diepste inzichten uit die data halen. Daar komt een flink stuk big data en data analytics bij kijken. We draaien ook honderden wetenschappelijke applicaties, bijvoorbeeld voor Computer Aided Drug Design. 

Bij zulke toepassingen spelen ook de cloud en high performance computing een grote rol.” Sinds enkele jaren gaat het inzetten van technologie nog verder. “Bij klinische studies introduceren we nu sensoren en wearables met bijbehorende apps voor patiënten. Zo kunnen we bijkomende gegevens genereren die ofwel van de sensor komen of die door de patiënt werden ingegeven. We krijgen dus ook een beter beeld van hoe de patiënt met de ziekte omgaat.”

Is er een computer in de zaal?

De ontwikkelingen in e-health gaan razendsnel. Zullen we ooit diagnoses aan computers overlaten? “De dokter zal altijd het laatste woord hebben, maar er zal steeds meer op computers vertrouwd worden. Kijk, hoe komt een dokter vandaag aan een diagnose? Zijn oordeel wordt gevormd door zijn opleiding, bijkomende vorming die hij volgt en zijn praktijkervaring. Een systeem van artificiële intelligentie in combinatie met toegang tot klinische gegevens kan inzichten genereren op basis van data van miljoenen patiënten. 

Het zou gek zijn om daar niks mee te doen.” De ICT-afdeling van UCB telt nu zo’n 240 mensen. “Dat zijn zeer uiteenlopende profielen”, zegt Herman De Prins. “Infrastructuurspecialisten, SAP architects, maar ook meer en meer digital specialists en data scientists. Die zijn nog zeldzaam, maar wij kunnen ze vrij goed aantrekken. Daar heeft de goede reputatie van UCB veel mee te maken.”

Voelsprieten uitsteken

Zijn eigen managementstijl omschrijft De Prins als gezond delegeren. “De hiërarchie is er, maar ik probeer wel in tune te zijn met mijn mensen. Bij projecten wil ik zo veel mogelijk delegeren. Voor mij stopt een project als het budget is goedgekeurd. Daarna krijg ik alleen nog escalaties op mijn bord. Ik kan onmogelijk alle projecten in detail opvolgen. Waar ik wel veel tijd voor vrijmaak, is de voelsprieten uitsteken en zelf de boer opgaan. Zo is er binnenkort een trip naar Silicon Valley gepland. We gaan kijken hoe start-ups de zaken aanpakken en anticiperen op onze eigen toekomst. Het is goed om verschillende klokken te horen luiden.”

Over UCB

UCB (www.ucb.com) is een wereldwijd biofarmaceutisch bedrijf dat zich toelegt op het ontdekken en ontwikkelen van innovatieve geneesmiddelen en oplossingen voor het transformeren van het leven van mensen met ernstige ziekten in immunologie en neurologie. Het bedrijf telt meer dan 7.500 medewerkers in zowat 40 landen. In 2014 bedroegen de inkomsten 3,9 miljard euro. UCB is genoteerd aan Euronext Brussel.

Herman De Prins 

Is sinds oktober 2009 de CIO van UCB. Voorheen was hij vice- president ICT bij Medtronic en ICT-directeur bij Guidant en Abbott Vascular. Een goed deel van zijn vrije tijd brengt hij op de fiets door. Datanews riep hem uit tot CIO of the Year 2016.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One