Snellere verkeersstromen dankzij iCentrale

Gepubliceerd op 03/05/2017 in Nieuws

Snellere verkeersstromen dankzij iCentrale

Het iCentrale-project, een samenwerkingsverband van lokale overheden en privébedrijven, is een initiatief van de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het combineert verschillende verkeerscentra met het oog op een optimalisering van de verkeersstromen.

De ambitie van de provincie Noord-Holland is een versnelling van de verkeerstromen met 15%. Om dat waar te maken, werd een partnership gesmeed tussen lokale autoriteiten en diverse privébedrijven, waaronder Be-Mobile. Het project kreeg de naam iCentrale. Het idee erachter is dat een combinatie van verschillende verkeerscentra tot optimalisering en kostenbesparing moet leiden.

150 verkeerscentra

Verkeerscentra staan onder meer in voor de monitoring en controle van tunnels, de bediening van bruggen en verkeerslichten, en de communcatie via dynamische informatieborden. Momenteel zijn er in Nederland 150 verkeerscentra in handen van lokale overheden. De kosten hiervan zijn niet exact bekend, maar bedragen naar schatting meer dan 200 miljoen euro per jaar. De taken van het ingezette personeel komen meestal neer op monitoring en vaak hebben de medewerkers weinig om handen.

Via een combinatie van deze centra wil iCentrale de boel optimaliseren en rationaliseren. Zo’n bundeling zou kostenbesparende effecten hebben (volgens specialisten 10 tot 20% voor de lokale overheden) en leiden tot aanzienlijk snellere verkeersstromen.

Smart services

Momenteel lopen er reeds concrete projecten in Rotterdam (slimme combinatie van stadsbewaking en verkeersbeheer), Almere (aankoop van services “as a service”) en de provincie Noord-Holland (een combinatie van monitoring en bediening van tunnels, bediening op afstand van bruggen en sluizen, en beheer van verkeersstromen). Tot eind 2017 worden er nog tal van andere geïntegreerde smart services getest. Het is de bedoeling dat ze vanaf 2018 nationaal worden uitgerold.

Be-Mobile

Een belangrijke partner in het project is Be-Mobile dat data verzamelt, bundelt, verrijkt en filtert om de iCentrale te voeden met nuttige informatie. Be-Mobile werkt als specialist inzake slimme mobiliteit en focust zich op nieuwe mobiliteit zonder grenzen tussen wegen, verkeersborden en voertuigen. Via borden langs de weg en sensoren in de weg trachten ze voertuigen met elkaar te verbinen om op die manier verkeersveiligheid te vergroten en doorstroming te garanderen. Hiervoor werkt Be-Mobile nauw samen met Proximus op het vlak van de analyse van verkeersdata in real-time.

Meer weten over iCentrale en Be-Mobile bekijk de filmpjes

Proximus team

Proximus houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT-professionals

Andere artikels van Proximus team