Elke gebruiker krijgt gepast profiel

Gepubliceerd op 30/10/2019 in Klantenverhalen

Elke gebruiker krijgt gepast profiel

Van 3 vestigingen naar 2? Dat betekent minder werkplekken en meer telewerk. En dus meer toestellen, meer gebruikers en meer gebruikersprofielen. Verzekeraar P&V Groep stapte in Brussel over op een Hyperconnected Infrastructure om dat mogelijk te maken.

Christoph Cauwe, Team Leader Infra Engineering bij P&V Groep: “Door onze activiteiten in Brussel van 3 naar 2 gebouwen te concentreren, moest het aantal mensen op de werkvloer drastisch verminderen. Telewerk was de oplossing. Daarom is iedere P&V Groep-medewerker nu mobiel met een laptop en hoofdtelefoon. Het aantal verplaatsingen tussen onze vestigingen in Brussel, Antwerpen en Namen (met bijkantoren in Gent, Bergen en Luik) verminderden we door videoconferencing te installeren. Een stabiele breedbandinternetverbinding via fiber maakt dat mogelijk. En dankzij een nieuw, stabiel wifinetwerk is ook in het gebouw iedereen constant verbonden.”

Met dat flexwerken hebben we nu allerlei businessgebruikers en moeten we veel meer mensen tegelijkertijd vlot laten samenwerken.

Christoph Cauwe, Team Leader Infra Engineering bij P&V Groep

Grootste uitdagingen: videoconferencing en flexwerken

“Bij P&V Groep was het de gewoonte om altijd persoonlijk met elkaar af te spreken. Maar omdat onze mensen veel tussen Brussel en Antwerpen reisden, ging er veel tijd verloren. Daarom hebben we volop ingezet op videoconferencing. Ook de thuiswerkers moeten constant bereikbaar zijn en aan videomeetings kunnen deelnemen.”

Nieuwe infrastructuur

“Om dat mogelijk te maken, hebben we al onze netwerkapparatuur vernieuwd. In onze vergaderzalen zijn nu alle functionaliteiten aanwezig zoals grote tv-schermen, camera’s en spiders. En natuurlijk was ook het fibernetwerk onontbeerlijk om bijvoorbeeld vertraging tijdens videocalls te vermijden.”

Flexwerk stimuleren

“Om flexwerk en mobiel werk te stimuleren, gaven we iedere werknemer een laptop met een hoofdtelefoon om van thuis uit te kunnen inbellen. Iedereen kreeg ook een extra scherm om thuis niet continu op een klein laptopscherm te moeten werken. Met dat flexwerken hebben we nu allerlei businessgebruikers en moeten we veel meer mensen tegelijkertijd vlot laten samenwerken. Daarom ook de keuze voor breedbandinternet die een stuk zwaarder is dan de vorige.”

Bekijk de video.

Beveiliging

“Dat nieuwe werken houdt ook risico’s in. Daarom installeerden we de nodige beveiligingstools. Alle verkeer wordt in een tunnel versleuteld. Zo wordt er niets in clear text over internet verstuurd. Ook de informatie op elke laptop is versleuteld en onleesbaar voor buitenstaanders. Elke laptop heeft altijd de laatste beveiligingspatches en -updates om veilig met het netwerk te verbinden.

Iedere werknemer logt nu eerst in met zijn gebruikersnaam en paswoord en daarna met een code die hij via sms doorgestuurd krijgt. Onze verbinding met cloudtoepassingen zoals Office 365 en OneDrive worden met een cloud access security broker beveiligd. We zijn ook volop bezig met data loss prevention. Zo kunnen vertrouwelijke documenten niet zomaar naar eender waar verstuurd worden. Er ligt al een basis-security laag die we geleidelijk verstrengen.”

Businesscontinuïteit, ook tijdens de omschakeling

“De implementatie verliep vlot. Om geen onderbrekingen in het netwerk te veroorzaken, voerden we grote infrastructuurwerken door, zoals de plaatsing van de wifi-antennes in het weekend. Medewerkers merkten zo niet dat er iets veranderd was. Op maandagochtend konden ze inloggen zoals voordien.”

“Proximus voerde metingen uit om overal in het gebouw een optimaal wifisignaal te hebben en leverde apparatuur en infrastructuur: wifi-antennes, switches, routers, volledige netwerkomgeving en fiberconnectiviteit in het kantoor in Namen en de bijkantoren.”

Eerste stap in verdere innovatie

“Deze hyperconnected infrastructure is de eerste stap om onze mensen flexibel en vanuit elke plek te laten werken. Als verzekeraar werken we nog altijd veel met papier en dossiers. Dat willen we verder zo veel mogelijk beperken en digitaliseren door documenten in te scannen en meer en meer met klanten te communiceren via e-mail. Geautomatiseerde processen halen documenten binnen, catalogeren ze en linken ze aan dossiernummers. We zullen ook meer en meer met webinterfaces en cloudtoepassingen werken. En we willen al onze programma’s in 1 tool integreren zodat onze medewerkers ze allemaal vanuit 1 interface kunnen beheren.”

Kan uw infrastructuur het nieuwe werken ondersteunen?

Meer over Hyperconnected Infrastructure

P&V Groep is een Belgische verzekeraar met 1650 medewerkers en hoofdvestigingen in Brussel en Antwerpen. De Groep richt zich uitsluitend op de Belgische markt en biedt haar verzekeringen aan via 3 merken: P&V Groep, VIVIUM en ARCES. Daarmee nestelde ze zich stevig in de top 5 van verzekeraars in België. U kunt bij hen alle mogelijke life- en non-life-verzekeringen afsluiten.

Christoph Cauwe begon zijn carrière als programmeur aan de Vrije Universiteit Brussel. Na 15 jaar voor Proximus gewerkt te hebben, stapte hij over naar P&V GROEP GROEP waar hij al 9 jaar alle IT-infrastructuur beheert, uitgezonderd het mainframe.

Waarom is fiber belangrijk voor uw geconnecteerd bedrijf?

Jo Lonneux, fiberexpert bij Proximus: “Door de explosieve toename van internetverkeer hebben bedrijven meer en meer bandbreedte nodig. Fiber geeft u die. Het is de ideale drager voor toekomstige technologieën, heeft een hoge reactiesnelheid, ondersteunt het nieuwe werken en is opdeelbaar naar nog grotere bandbreedtes tot N Gigabit aan up- en downstream.”

Uw toegang tot fiber

“Elk bedrijf heeft toegang tot dedicated fiber wanneer het dit aanvraagt. Dat is fiber met een gegarandeerde bandbreedte waarbij de snelheden up- en downstream gelijk zijn. We leggen nu ook shared fiber aan in nieuwbouwprojecten, stadskernen en industriezones. Met andere snelheden up- en downstream is dat een goedkopere oplossing. Dankzij dit investeringsprogramma kunnen ook kleine- en middelgrote bedrijven genieten van glasvezel.”

Voordeel van fiber voor P&V Groep

Fiber zorgt voor een aantal voordelen voor P&V Groep. Zo is er een zeer hoge bandbreedte, waardoor medewerkers die op afstand werken, toegang hebben tot het netwerk van het bedrijf. Bovendien brengt fiber een zeer hoge upload- en downloadsnelheid met zich mee en dit zorgt voor een perfecte ervaring van multicloudtoepassingen (Skype, enz.). Tot slot is er een snelle, constante en stabiele verbinding, ongeacht het aantal gelijktijdige gebruikers.

Hyperconnected Infrastructure

“Fiber is de ideale drager om hypergeconnecteerde infrastructuur te verbinden. U sluit alle IT- en communicatieapparatuur op die ene netwerkverbinding aan. Aparte telefoon-, data- en internetverbindingen zijn verleden tijd. En hebt u grotere bandbreedtes nodig? Dan hoeft u geen ingrijpende infrastructuurwerken meer uit te voeren.”

Jo Lonneux is industrieel ingenieur en werkt al sinds 1995 voor Proximus. Van datacommunicatie en internet stapte hij over naar fiber. Sinds 2017 is hij manager van het Proximus Local Fiber Team Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg.

Fiber tot in uw bedrijf?

Meer over fiber

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One