Proximus kiest voor het hybride werken

Gepubliceerd op 22/11/2021 in Inspireren

Proximus kiest voor het hybride werken

Na de lockdowns en het verplichte thuiswerk keren we stilaan terug naar kantoor. Het hybride werken is ook bij Proximus de nieuwe realiteit. Die digitale werkplek vereist ook slimmere keuzes bij het gebruik van digitale tools, activity based werken en meer.

Corona zorgde ook professioneel voor turbulente tijden. “De overheid verplichtte thuiswerk voor wie dat mogelijk was”, zegt Marc Moris, Director Corporate Prevention & Protection bij Proximus. “Maar voor onze technici, bijvoorbeeld, lukt dat niet. Zij bleven op straat en bij klanten aan het werk. Voor hen voorzagen we uiteraard extra beschermingsmaatregelen.” Bij de thuiswerkers ging er veel aandacht naar welzijn. “Er wordt wel eens vergeten dat thuiswerk niet voor iedereen zomaar evident is”, zegt Marc Moris. “Denk aan jonge starters die een kleine studio delen of koppels die midden de afhandeling van een echtscheiding plots verplicht thuis moesten blijven.”

Intussen zijn de coronamaatregelen versoepeld en keren ook de medewerkers van Proximus geleidelijk naar kantoor terug. “In eerste instantie vragen we om minstens één dag per week naar kantoor te komen, om zo weer te connecteren met het bedrijf en de collega’s”, legt Marc Moris uit. “Stap voor stap willen we zo evolueren naar een nieuw evenwicht: twee dagen kantoorwerk, drie dagen thuiswerk. Wie dan vaker naar kantoor wil komen, is uiteraard welkom.” Tegelijk blijven er maatregelen van kracht. De kantoorwerkers registreren zich, zodat Proximus het zicht behoudt op het aantal medewerkers die in de gebouwen aanwezig zijn.

Stap voor stap evolueren we naar een nieuw evenwicht: twee dagen kantoorwerk, drie dagen thuiswerk. Wie dan vaker naar kantoor wil komen, is uiteraard welkom.

Marc Moris, Director Corporate Prevention & Protection.

Samenhorigheid

Dat de medewerkers intussen minstens één keer per week naar kantoor komen, is belangrijk voor Proximus. “Als je altijd maar thuiswerkt, alleen, dan valt het samenhorigheidsgevoel weg”, zegt Kathleen Vande Kerckhove, Director People & Organisational Development bij Proximus. “Deel uitmaken van een team is belangrijk en dat lukt best door ook elkaar ook regelmatig fysiek te ontmoeten.” Vooral voor nieuwe medewerkers is dat essentieel. “Als je nieuw bent bij een bedrijf en je bent er nog nooit op kantoor geweest, dan krijg je geen voeling met de cultuur en is het moeilijker om betrokken te zijn”, aldus Kathleen Vande Kerckhove.

Om kantoor- en thuiswerk zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen en iedereen in het hybride werken mee te krijgen, zorgt Proximus voor extra communicatie via het intranet van het bedrijf. Daar vinden de medewerkers alle info over de geldende maatregelen en concrete afspraken rond hybride werken. Tegelijk stuurt Proximus de indeling van zijn gebouwen bij. “We maken een open campus van onze kantoren”, legt Marc Moris uit. “Er komt een nieuw evenwicht tussen grotere ruimtes voor teamwerk en aangepaste lokalen voor bijvoorbeeld videovergaderingen, ontmoetingen met klanten, co-creatie of gefocust werk.”

Nieuw evenwicht

“We geloven in activity-based werken”, zegt Kathleen Vande Kerckhove. “Sommige activiteiten doe je beter thuis, voor andere kom je beter naar kantoor. Alleen is dat niet altijd voor iedereen gelijk. Je kunt de dingen niet zomaar strikt afgelijnd definiëren. Daarom vinden we het belangrijk dat dit op team-niveau afgesproken wordt, zodat elk team de best passende opleiding vindt.”

We geloven in activity-based werken. Sommige activiteiten doe je beter thuis, voor andere kom je beter naar kantoor.

Kathleen Vande Kerckhove, Director People & Organisational Development

Welzijn blijft daarbij een belangrijk aandachtspunt. “Tijdens de lockdowns viel de balans tussen werk en privéleven soms moeilijk in evenwicht te houden”, zegt Kathleen Vande Kerckhove. “Vooral het gebrek aan perspectief viel veel mensen zwaar. Toen bleek hoe belangrijk de connectie met collega’s is: de momenten voor en na meetings, bijvoorbeeld, waarbij er informeel contact is. Bij thuiswerk mis je dat snel.”

Maar behalve connectie is ook deconnectie belangrijk. Bij continu thuiswerk bestaat het gevaar dat het werk altijd maar doorgaat. Voor Proximus is het essentieel dat de medewerkers in het hybride werken een nieuwe, juiste balans vinden. “Ik zie dat als een opportuniteit”, zegt Kathleen Vande Kerckhove. “Door hybride te werken kunnen de medewerkers hun work-lifebalans meer naar hun hand zetten.” Tegelijk passen de managers hun stijl aan. “We moedigen hen aan om vertrouwen te hebben in hun teams, om ze wat meer los te laten en meer te focussen op outcome in plaats van aanwezigheid.”

Inspiratie voor andere bedrijven

“Er is bij Proximus een heel open communicatie tussen de medewerkers en de organisatie”, zegt Marc Moris. “Door actief te luisteren naar de noden en ervaringen van onze medewerkers, kunnen we als organisatie de juiste ondersteuning voorzien. Dat gaat van de wekelijkse boodschap van de CEO tot het intranet, dat op zijn beurt doorloopt richting HR, bijvoorbeeld met allerlei ondersteuning, e-learnings, enzovoort.”

We ondersteunen onze team leaders ook in het aangaan van de dialoog hierover met hun medewerkers door aangepaste en ondersteunende tools waarmee ze heel concreet aan de slag kunnen om te bepalen op welke manier het werk in de toekomst zal georganiseerd worden op team niveau. Het is een aanpak die ook andere bedrijven inspireert. “Er zijn inderdaad grote organisaties die bij ons komen kijken hoe we de dingen aanpakken”, besluit Marc Moris. “Ons uitgangspunt blijft daarbij het belangrijkste: we plaatsen onze medewerkers altijd centraal.”

Marc Moris studeerde veiligheidstechnieken aan de Universiteit Antwerpen. Hij heeft een achtergrond als brandweercommandant en preventieadviseur. Hij werkt bijna twintig jaar bij Proximus, sinds 2018 als Director Corporate Prevention & Protection.

Kathleen Vande Kerckhove studeerde pedagogische wetenschappen aan de KU Leuven. Ze werkte bij USG People en Delhaize. In 2018 kwam ze aan boord bij Proximus. Sinds begin dit jaar is ze Director People & Organisational Development.

Hybride werken : vind de juiste balans in uw bedrijf.

Lees ons e-book Nieuw venster

Connecteer medewerkers en klanten.

Lees meer: digitale werkplek

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One