Deze drone gaat mensenlevens redden

Gepubliceerd op 18/11/2019 in Innoveren

Deze drone gaat mensenlevens redden

De ziekenhuizen in België zetten volop in op technologie. Zo worden er in ons land op verschillende plaatsen proefprojecten opgestart rond het inzetten van drones.

Wanneer elke minuut telt

Onder meer het UZ Antwerpen in Edegem en de campus Sint-Augustinus van de GasthuisZusters Antwerpen zijn bij die proefprojecten betrokken. De ziekenhuizen willen drones gebruiken om bijvoorbeeld farmaceutische producten en bloed-, urine- en weefselstalen te transporteren. Omdat een drone nooit last heeft van files, wegenwerken en omleidingen gaat dat een stuk sneller dan met de wagen, zoals het tot nu toe gebeurde.

De drone legde de 2,17 km tussen het UZA en het Sint-Augustinus af in 3 minuten. Deze drone kan bovendien levensreddende medicatie bezorgen, waardoor dokters en chirurgen sneller kunnen schakelen en meer mensen sneller de juiste behandeling kunnen krijgen.

Experimenteren

Maar ook in Limburg en in de Noorderkempen beweegt een en ander op het gebied van luchttransporten. De Jessa-ziekenhuizen rond Hasselt bijvoorbeeld zijn ook andere toepassingen met dronevluchten aan het onderzoeken, net als het AZ van Turnhout. Specialisten verwachten dat dit soort transporten in de toekomst sterk zullen toenemen, ook al omdat ziekenhuizen zich steeds meer gaan specialiseren en moeten samenwerken. Bovendien is het een goede manier om de lange wachttijden in de files te vermijden. Drones zijn een goed en efficiënt hulpmiddel om stalen uit een ziekenhuis naar het labo van een ander ziekenhuis te vervoeren.

Een drone heeft nooit last van files, wegenwerken en omleidingen.

Europese en professionele samenwerkingen

De meeste van die testprogramma’s verlopen trouwens binnen samenwerkingsverbanden van verschillende bedrijven of met de steun van de Europese Unie. Het project in Turnhout maakt deel uit van een EU Smart City-initiatief voor ‘Urban Air Mobility’ waarbij 42 Europese steden zijn betrokken. Bij het Antwerpse project is het SAFIR-consortium betrokken. Onder meer de vliegtuigbouwer SABCA, de haven van Antwerpen, het luchtverkeerscentrum Skeyes, drone-operator Helicus, de e-commercegigant Amazon en Proximus maken er deel van uit. SAFIR heeft zijn thuisbasis op de DronePort nabij Sint-Truiden, op de vroegere luchtmachtbasis van Brustem.

Drones ondersteunen ook hulpdiensten

5G houdt het veilig

Proximus is bij de dronetests betrokken omdat de professionele tuigen tijdens hun vlucht gebruikmaken van 4G-verbindingen, en in de toekomst van 5G. Via die verbindingen worden voortdurend data en vluchtgegevens naar een controlecentrum doorgestuurd. In principe gebeuren de vluchten immers volautomatisch, maar in geval van nood kunnen menselijke piloten op die manier nog altijd op afstand ingrijpen. Een andere toepassing van de 5G-verbinding is bijvoorbeeld het doorstralen van videobeelden in ultrahoge 4K-kwaliteit.

Helicus (opgericht door Mikael Shamim) is een start-up die, mede in opdracht van ziekenhuizen, dronevluchten zal verzorgen. Vanuit het hoofdkwartier in Antwerpen is het momenteel volop aan het testen hoe de drones snel, efficiënt en vooral veilig kunnen worden ingezet.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One