×
×

Gezondheidszorg: digitale transformatie al goed gevorderd

door Proximus teamProximus03/07/2018

Gezondheidszorg: digitale transformatie al goed gevorderd
De digitale transformatie in de ziekenhuissector stelt enkele aanzienlijke uitdagingen. Hoe ver staan de Waalse en Brusselse ziekenhuizen met die transformatie en welke stappen moeten ze nog zetten?

Wilt u meer weten over digitale zorg?

White paper  Ontdek alles over e-health

De patiënt centraal stellen. Dat is de kerndoelstelling van de IT-verantwoordelijken van de ziekenhuissector wanneer ze het over digitale transformatie hebben. We hebben het grote rondetafelgesprek dat Proximus in Namen heeft georganiseerd dan ook te baat genomen om meer inzicht te krijgen in de situatie in Brussel en Wallonië.

De autonomie van de patient

“Onze digitale transformatie is al goed gevorderd. We zijn erin geslaagd om alle aspecten van het verblijf en de infrastructuur te consolideren. Onze volgende stap bestaat uit de implementatie van mobiele applicaties die de proactiviteit zullen verzekeren waar zowel patiënten als zorgkundigen op zitten te wachten. Ik denk dan aan heel concrete oplossingen in het kader van hartfalen, die ons in staat zullen stellen om noodsituaties te vermijden. Kortom, we willen de patiënt zelf controle geven over zijn gezondheid en met deze innovatie hopen we verschillende technologieën te laten samenwerken”, verduidelijkt Marc Thonard, infrastructuurverantwoordelijke van het CHR de la Citadelle.

quote

Onze volgende stap bestaat uit de implementatie van mobiele applicaties die de proactiviteit zullen verzekeren waar zowel patiënten als zorgkundigen op zitten te wachten.

quote

Marc Thonard, infrastructuurverantwoordelijke van het CHR de la Citadelle

Een middel, geen einddoel

In de universitaire Saint-Luc-ziekenhuizen heeft de digitalisering reeds invloed gehad op de telecom- en connectiviteitsinfrastructuren. Nu zijn het geïntegreerde informaticaplatform en het gecentraliseerde medische dossier aan de beurt. “Ik stel vast dat de instrumenten van de digitale transformatie in onze sector zich snel hebben ontwikkeld, maar wel aan verschillende snelheden. Onze volgende uitdaging bestaat erin om ze te integreren en de technologieën uit te lijnen. Dat doen we onder meer met videoconferenties en de FMU-oplossing van Proximus voor de integratie van vaste en mobiele toestellen. Geloof me, de digitalisering op zich zal tot niets leiden als ze geen echte toegevoegde waarde biedt. Ze moet een middel zijn, geen einddoel”, bevestigt Jacques Rossler, CIO van de Universitaire Saint-Luc-ziekenhuizen.

Op weg naar een interdisciplinaire samenwerking

In Oudergem fungeert het Delta-ziekenhuis als eerste stap om een hypergeconnecteerde site te creëren. “We zien een belangrijke omwenteling tussen de analoge en digitale wereld, die de geneeskunde van morgen zal ondersteunen. Het doel bestaat erin om alles te verbinden met het gecentraliseerde dossier van het ziekenhuis om tot een alsmaar minder onderzoeksgebaseerde geneeskunde te komen. Onze volgende uitdaging zal erin bestaan om een interdisciplinaire samenwerking te creëren op het niveau van het medisch dossier. Belangrijk daarbij is dat de patiënt centraal staat, niet de arts. Dit is een belangrijke nuance”, verklaart Olivier Remacle CIO van Chirec.

Een kijkje nemen achter de schermen van de rondetafelgesprekken met de CIO’s van de ziekenhuissector?

Ronde tafel e-health

Meer nieuws over:

  • digitale transformatie
  • E-Health

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!

Contacteer ons