Kantoor wordt ontmoetingsplek

Gepubliceerd op 27/07/2022 in Inspireren

De werkplek verandert in een ontmoetingsruimte waar creativiteit en samenwerking centraal staan. Johan Van Neck, Directeur Risicobeheersing bij Groep IDEWE, vertelt hoe onze manier van werken het ontwerpen van gebouwen heeft ingehaald.

Kantoor wordt ontmoetingsplek

Dat de coronacrisis een aantal zaken in versnelling heeft gebracht, is duidelijk. Maar ook vóór de pandemie leefde het besef dat het landschapskantoor verleden tijd is. Johan Van Neck is Directeur Risicobeheersing bij Groep IDEWE, hij vertelt hoe onze manier van werken het ontwerpen van gebouwen heeft ingehaald: “Onze werkplek moet vandaag voldoen aan de activiteiten van de organisatie. Door de uitbreiding van het thuiswerk is het kantoor vooral een ontmoetingsplek om samen creatief te zijn.”

Door de uitbreiding van thuiswerk fungeren kantoren vooral als ontmoetingsplek

Johan Van Neck, Directeur Risicobeheersing bij Groep IDEWE

author

Activity-based werkplek

De activity-based werkplek heeft de toekomst. Het ontwerp ervan vertrekt vanuit de noden en activiteiten van de organisatie. “Dat is een bottom-up proces”, benadrukt Johan Van Neck. “Je moet het ontwerp vormgeven samen met de medewerkers, en niet alleen met de facility managers en de CEO, maar vooral vanuit de purpose van de onderneming."

Flexibel ontwerp voor duurzaam gebruik

De noden en activiteiten van een organisatie zijn natuurlijk geen vaststaand gegeven en veranderen van tijd tot tijd. Daarom moet de werkplek van de toekomst ook flexibel ontworpen zijn, zodat aanpassingen mogelijk blijven zonder grote verbouwingen. “Dat is ook goed in het kader van duurzaam materiaalgebruik, met interieurs die zijn opgebouwd uit materialen voor circulair gebruik. Moderne gebouwen zijn niets meer dan een tijdelijke opslagplaats van materialen die later een andere bestemming krijgen.” Denk aan makkelijk demonteerbare wanden, maar ook het leasen van verlichting en liften. “Leasen biedt de beste garantie op duurzaam gebruik”, zegt Johan Van Neck

Moderne gebouwen zijn niets meer dan een tijdelijke opslagplaats van materialen.

Johan Van Neck, Directeur Risicobeheersing bij Groep IDEWE

WELL-certificaat

Onderzoek wijst uit dat een moderne werkomgeving, die gezondheid en welzijn incorporeert in het ontwerp, een positieve impact heeft. “De productiviteit onder de medewerkers ligt hoger en er is minder absenteïsme en verloop. Daarnaast is het ook een troef in functie van employer branding en maatschappelijk verantwoord ondernemen.” De WELL Building Standard biedt een leidraad voor het ontwerp van een nieuwbouw of om bestaande gebouwen te verbeteren op het vlak van welzijn. Daarbij gaat de aandacht uit naar tien domeinen: lucht, water, voeding, licht, beweging, thermisch comfort, geluid, materialen, geest en gemeenschap.

Fluïde werkplek

Het werkritme van vandaag is fluïde. Het moderne kantoor is een plek waar medewerkers komen en gaan, naarmate ze schipperen tussen thuiswerk en kantoor. “Het ontwerp en de aanwezige technologie moeten die hybride manier van werken ondersteunen. Je moet er een individuele werkplek kunnen reserveren, maar ook een vergaderzaal of een aula. Al die locaties moeten uitgerust zijn met goeie video- en audioapparatuur, zodat ook wie thuis werkt perfect mee kan volgen.”

Verder vormt mobiliteit een belangrijk punt. “Parkeerplaatsen voor iedereen zijn niet meer nodig, maar wie naar kantoor komt moet er wel één kunnen reserveren of er makkelijk via het openbaar vervoer geraken.”

Lead by example

Als preventieadviseur plaatst IDEWE welzijn bovenaan de agenda, zowel in de dienstverlening als naar de eigen medewerkers toe. Het bedrijf wil dan ook een voortrekkersrol spelen als het aankomt op bouwen met aandacht voor gezondheid en welzijn Idewe bouwde volgens de WELL Building Standard en wil zo het WELL-certificaat behalen.

Juiste werkplek voor elke taak

“Onze medewerkers vroegen bijzondere aandacht voor luchtkwaliteit, akoestiek, beweging en een huiselijke sfeer. Daar gingen we mee aan de slag”, vertelt Johan Van Neck. “De kantoren zijn perfect afgestemd op de verschillende activiteiten die er plaatsvinden. Ze zijn open en activity-based ingericht.” Werknemers kiezen hun werkplek afhankelijk van hun taak op dat moment, thuis of op kantoor. “Onze new way of working voorziet de juiste werkplek voor elke taak.”

Johan Van Neck, Directeur Risicobeheersing bij Groep IDEWE.

IDEWE ondersteunt ruim 35.000 werkgevers en 822.000 werknemers bij het opzetten van een gezonde en veilige werkomgeving. IDEWE doet dat vanuit 11 regionale kantoren en met ruim 900 medewerkers.

IDEWE streeft dankzij innovatie naar een veilige en aangename werkomgeving.

Lees meer

Ook in digitale tijden focust IDEWE op het menselijke aspect.

Lees meer

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One