Van outsourcing tot partnership

Gepubliceerd op 20/03/2015 in Inspireren

Van outsourcing tot partnership

De rol van ICT omkeren van kostencenter tot business enabler, dat is de missie van CIO Christophe Vanneste bij Mensura. Een groot outsourcingcontract met Proximus past perfect in die strategie.

De dienstengroep Mensura heeft er net een grote fusie opzitten met branchegenoot Adhesia. Dat is meteen ook een van de redenen waarom het bedrijf sterk inzette op het vrijwel compleet outsourcen van zijn ICT-infrastructuurbehoeften, zegt CIO Christophe Vanneste. “De ICTinfrastructuur vormt een zware component in het soort bedrijf dat we zijn, maar het is niet onze core business”, vertelt hij. “We zitten door de fusie met Adhesia ook in een sterk change-verhaal. Dan is het outsourcen van bepaalde ICT-onderdelen zeker valabel.” Vanneste geeft een zeer concreet voorbeeld: twee bedrijven die samengaan, betekent ook twee datacenters die draaien, waarvan er een vaak overbodig wordt. Dat soort kosten kunnen bij een fusie een fikse molensteen vormen. Daarom werd besloten om het bestaande contract met Proximus dat sinds 2007 liep te hernieuwen, te heronderhandelen en uit te breiden.

Risico’s buiten
Het outsourcen had uiteraard ook zijn weerslag op hoe de ICT-afdeling werkt. “Het is aan de ene kant een heel team dat wegvalt, maar aan de andere kant ook een grote zorg die verdwijnt”, legt Vanneste uit. “Je eigen datacenter hebben, is meer dan een hoop servers die je in een kamer stopt. Je komt terecht in een verhaal van businesscontinuïteit, met gegarandeerde uptimes, hoge beschikbaarheid, redundantie, back-upstrategieën. Dat vraagt enorme resources– hardware allerhande, maar ook mensen met specifieke kennis ter zake– en is een erg kostelijke affaire. Bovendien outsourcen we meteen ook de risico’s, wat nog een andere zorg is die verdwijnt.”

Convergentie
“Qua teammanagement is er sinds 2007 niet zo gek veel veranderd”, zegt Vanneste, de samenstelling van het team is min of meer hetzelfde gebleven. Wat niet wil zeggen dat er niets anders verloopt. “De communicatie naar Proximus bijvoorbeeld gebeurt veel minder ad hoc, en is meer gestroomlijnd. En gescheiden werelden als software, telefonie, communicatie en ICT zijn nu veel meer naar mekaar toegegroeid en worden zowel bij ons als bij Proximus door hetzelfde team beheerd.”

Team Mensura-Proximus
Bij Mensura is er een vijfkoppig team dat voor de communicatie met Proximus instaat, Vanneste is daar lid van. Regelmatig zijn er operationele, tactische en strategische meetings. “Er is een voortdurende flow van informatie”, zegt Vanneste. “Onze mensen en de Proximus-mensen kennen mekaar zeer goed. Ieder heeft dezelfde informatie op hetzelfde moment en op alle niveaus. En dat gaat zeer ver, tot toekomstige projecten en de weerslag op de financiën toe. Voor de kwaliteit van onze dienstverlening is dat echter zeer belangrijk. Ik aanzie het ook als meer dan een gewoon outsource-contract, dit is een echt partnership.”

Over Mensura
  • Drie afdelingen: Preventie en Bescherming op het Werk (de grootste afdeling), Absenteïsme en Kinderbijslag. Na de recente fusie met Adhesia is het bedrijf goed voor 700 werknemers.
  • Grootste speler in België om de preventie en bescherming van de werknemers te organiseren op alle mogelijke gebieden.
  • Helpt werkgevers om hun medewerkers beter, langer en gezonder inzetbaar te houden.

Christophe Vanneste is een ervaren ICTconsultant die bij verschillende Belgische en internationale bedrijven werkte. Hij was onder meer aan de slag bij P&G, Canon, Fortis, Novartis en Exmar. Zijn specialisatie ligt in het optimaliseren van ICT-afdelingen, bijvoorbeeld bij zeer grote veranderingen, fusies en dergelijke.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One