×
×

Van elektronische graffiti tot big business

Gepubliceerd op 04/09/2015 in Tech, tips & trics

Van elektronische graffiti tot big business

Wat vrij onschuldig begon in de jaren ’80 en ’90 is uitgegroeid tot een internationale, criminele business. Graham Cluley schetste de evolutie van de cybercriminaliteit op de Cyber Security Convention 2014 . “Niemand is helemaal veilig”, stelt hij. “Uiteindelijk kun je alleen jezelf vertrouwen.”

Graham Cluley werkt al twintig jaar rond ICT-beveiliging. Hij maakte van nabij mee hoe cybercrime een hoge vlucht nam. “Vroeger verstuurden softwareleveranciers hun updates via de post”, vertelt hij. “Iedere drie maanden ontving de klant een floppydisk. Nu moeten we constant updaten, want er verschijnen iedere dag 300.000 nieuwe virussen!” Tegelijk is de aard van het beestje veranderd. Virussen waren ooit niet meer dan een vorm van elektronische graffiti: soms grappig, meestal gewoon vervelend. “Ze bezorgden vooral overlast en onnodig werk, net zoals klassieke graffiti.” Later kwamen de e-mailvirussen en stak financiële motivatie de kop op. Het leidde tot een niet aflatende stroom aan spam en allerhande onfrisse ware: malware, ransomware, scareware, en noem maar op. 

Hackers op kantoor
“Tegen malware kon je tenminste nog optreden”, zegt Graham Cluley. “Vandaag weet je vaak niet eens dat je geïnfecteerd bent.” Maar hoe gesofisticeerd de huidige ICT-beveiliging intussen ook mag zijn, steeds weer blijkt de menselijke factor het grootste risico. “We kennen het fenomeen als social engineering: de hacker die zich via e-mail uitgeeft als iemand van het bedrijf, bijvoorbeeld, en er zo in slaagt paswoorden te ontfutselen.” Soms komt de hacker zelfs gewoon langs op kantoor. “Hij zegt dat hij van de ICT-afdeling is en dat hij de pc’s komt nakijken. De medewerkers vinden het misschien vreemd, maar durven niet te veel lastige vragen stellen. Niemand komt graag onsympathiek over. Maar intussen heeft de hacker via een USB-sleutel misschien wel al een stuk malware op de pc geplaatst.”

Hacking en malware duiken intussen ook op bij spionage en in gewapende conflicten. Het schandaal rond de NSA bracht aan het licht dat zowat alle landen zich inlaten met cyberspionage. “Zelfs de Grieken gebruikten een Trojaans paard”, grapt Cluley. “Spioneren via het internet is makkelijk en goedkoop. Niet alleen om de vijand te bespieden, maar ook om je eigen mensen in de gaten te houden.” Zijn dat geen zaken die zich ver van de gemiddelde Belgische kmo afspeelt? Volgens Graham Cluley niet. “Hackers gebruiken kleine bedrijven vaak als stepping stone, om zo elders binnen te raken. Uiteindelijk is niets voor honderd procent veilig, maar je kunt wel proberen het risico te beheersen.”

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!