Focus op projectmatige samenwerking

door One magazineKlantenverhalen13/06/2014

Focus op projectmatige samenwerking

Comments

De verhuizing naar een nieuwe locatie gaf de centrale administratie van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap de kans om het gebruik van ICT perfect af te stemmen op de veranderende behoeften van haar medewerkers. Het Nieuwe Werken staat centraal in de aanpak, met dank aan de voordelen van moderne technologie.

De centrale administratie van het GO! verhuisde onlangs naar de Willebroekkaai in Brussel. Vanuit het nieuwe gebouw ondersteunt de administratie de 28 scholengroepen van het gemeenschapsonderwijs. Alles samen gaat het om 1.000 instellingen, waaronder scholen, centra voor leerlingenbegeleiding en internaten. “Voorheen huisden we aan de Emile Jacqmainlaan”, zegt ICT-manager Jan Buytaert. “Dat was een oud gebouw. Het scoorde niet zo goed op energiezuinigheid en paste ook niet meer bij de manier waarop onze medewerkers dagelijks samenwerken: meer projectmatig en minder individueel.” Toen het huurcontract er afliep, had het GO! een jaar de tijd om een nieuwe locatie te zoeken en in te richten. De keuze viel uiteindelijk op een nieuwbouwproject aan de Willebroekkaai, vlakbij het Noordstation.

Meer flexibiliteit

Het GO! startte met een bevraging van de vierhonderd medewerkers van de centrale administratie over hun verwachtingen rond de nieuwe kantoren, ook op het vlak van telefonie, computers, printers, enzovoort. Jan Buytaert: “Die input hebben we gebruikt om de behoeften van onze medewerkers in te vullen, ook wat telewerken betreft. Maar we wilden niet alles in één keer veranderen. We hebben gekozen voor een traject waarin we stap voor stap naar de nieuwe situatie evolueerden.” De uitvoering van het traject viel binnen het ICT-raamcontract van de Vlaamse Overheid met het consortium HP-Belgacom. “Van bij de start van het hele project heeft een business consultant van Belgacom ons de nodige begeleiding bezorgd.”

Combinatie van oplossingen

Voor haar nieuwe serverinfrastructuur koos het GO! voor FlexPod, een datacenteroplossing op basis van servers en switches van Cisco, virtualisatie met VMware en opslag van NetApp. “Via FlexPod kiezen we voor eenvoud: lagere kosten voor meer performantie en een makkelijk uitbreidbare oplossing.” Het GO! bracht haar twee FlexPods onder in de datacenters van de VDAB. In de kantoren standaardiseerde het GO! het netwerk – LAN en WLAN – eveneens op Cisco. “We hebben gekozen voor de combinatie van thin clients en Citrix”, vervolgt Jan Buytaert. “Onze medewerkers gebruiken een virtuele desktop. Dat bood ons meteen de mogelijkheid om ook thuiswerk en mobiel werken te ondersteunen.” In de kantoren is Unified Communications voorzien via Microsoft Lync, gekoppeld met Polycom. Een oplossing van Spikes – gebaseerd op Microsoft SharePoint – zorgt voor het beheer van de documentenstromen.

Leren met video

Met name het gebruik van video bezorgt het GO! nieuwe mogelijkheden. Dat blijkt niet alleen uit de volledig ingerichte vergaderzalen, maar ook uit zes leslokalen waar multimedia de boventoon voeren. “Bij ons komen leraren nascholing volgen”, legt Jan Buytaert uit. “Via Lync is het mogelijk om de lessen ook vanop afstand te volgen. Bovendien nemen we de sessies op, waarna we ze als video beschikbaar maken op het smartschoolplatform.” Jan Buytaert benadrukt dat we de inrichting van het nieuwe hoofdkwartier – ondanks het hoge technologiegehalte – niet als een ICT-project mogen beschouwen. “Het ging om een culturele omslag”, zegt hij. “De betrokkenheid van de medewerkers vormde de sleutel tot het succes. Tegelijk was de begeleiding en het projectbeheer van Belgacom essentieel om het hele traject binnen de vooropgestelde deadline af te ronden.”

Business benefits
  • Makkelijk beheerbare en uitbreidbare serverinfrastructuur en storage
  • Tijd- en productiviteitswinst dankzij de virtuele desktop: op kantoor, thuis en mobiel
  • Efficiëntere samenwerking dankzij Unified Communications en video
  • Ontsluiting van aanbod nascholing via video
Company profile

Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap behoort behoort tot de drie onderwijsnetten van de Vlaamse Gemeenschap. Het GO! ondersteunt het leerplichtonderwijs (kleuter-, lager en secundair onderwijs), volwassenenonderwijs en deeltijds kunstonderwijs van 1.000 instellingen met 300.000 leerlingen en cursisten.

 

Meer weten?

Meer nieuws over:

  • Data connectiviteit
  • New Way of Working (NWOW)
  • Unified Communications

Geef je mening over dit news

Wil je je mening delen of een commentaar posten?

Log je in via facebook.

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!

Contacteer ons