Fiber: meer capaciteit, hogere snelheid

Gepubliceerd op 22/04/2020 in Inspireren

Fiber: meer capaciteit, hogere snelheid

In 2022 wil Proximus de Europese referentie-operator zijn voor klanten, medewerkers, aandeelhouders en de Belgische samenleving. Eén van de pijlers waarop die ambitie steunt is de uitbouw van het beste gigabitnetwerk van België, met een glansrol voor glasvezel.

Geert Standaert, CTO bij Proximus: “Het netwerk is in de context van digitale transformatie een onmisbaar element. Bedrijven verwachten dat het netwerk altijd en overal honderd procent beschikbaar is. Het netwerk is niet langer business critical, het is mission critical. Tegelijk is digitale transformatie eigenlijk helemaal geen technologisch vraagstuk. Het gaat erom wat je als bedrijf doet met je business, met de technologie in een ondersteunende rol.”

Het netwerk is niet langer business critical, het is mission critical. Daarom blijven we investeren in nieuwe netwerktechnologie, zoals fiber.

Geert Standaert, CTO bij Proximus

Met connectiviteit als enabler voor digitale transformatie komen we vanzelf bij het netwerk terecht. Welke rol is daarbij weggelegd voor fiber?

“Fiber is voor iedere operator de bouwsteen voor het netwerk van de toekomst. Op termijn zal fiber de traditionele koper- en coaxnetwerken vervangen. Fiber heeft een veel grotere bandbreedte. De vraag naar meer capaciteit blijft exponentieel groeien. Met de bestaande netwerken botsen we vroeg of laat tegen het plafond. We zetten in op fiber om ook de toekomstige vraag naar capaciteit aan te kunnen, zowel upstream als downstream.”

“Een bijkomend voordeel is dat fiber een fundamenteel hogere reactiesnelheid biedt. Een lage latency maakt diensten mogelijk die absoluut geen vertraging verdragen, zoals chirurgie vanop afstand, autonome voertuigen en online gaming. Bij dat soort toepassingen wil je uiteraard geen spinning wheel zien verschijnen. Alles moet supersnel kunnen verlopen, ook met grote datavolumes en in beide richtingen.”

Hoe plant Proximus de verdere uitrol van het fibernetwerk?

“Met onze strategie #inspire2022 willen we tegen 2022 uitgroeien tot de Europese referentie-operator. Een sleutelelement voor die ambitie is de uitbouw van het beste gigabitnetwerk van België. Bovenop het miljard euro dat we jaarlijks al investeren, komt daar de komende vijf jaar nog een gigantische investering in fiber bovenop. Het is ons doel om tegen 2026 2,4 miljoen woningen op fiber aan te sluiten. We kiezen daarbij voor een open benadering: een netwerk waar ook onze partners en de bedrijven uit ons ecosysteem mee van genieten. Dat moet ons toelaten het fibernetwerk nog sneller uit te rollen.”

“Nieuwe verkavelingen, nieuwe bedrijventerreinen en appartementen krijgen bij voorkeur een fiberaansluiting, net zoals industriezones, shoppingcentra en locaties met veel bedrijven, zoals de invalswegen naar de steden. Daarnaast hebben we ook een programma voor point-to-point aansluitingen. Om bedrijven met specifieke behoeften op het vlak van gegarandeerde bandbreedte en stabiliteit sneller toegang te kunnen bieden tot fiber, kunnen ze een rechtstreekse fiberaansluiting op onze backbone bekomen.”

Geïnteresseerd in fiber voor uw bedrijf?

Surf naar de website

Geert Standaert behaalde het diploma burgerlijk ingenieur aan de Universiteit Gent. Sinds 1994 doorliep hij diverse functies bij Proximus. Vanaf 2012 maakt hij deel uit van het Executive Committee van Proximus. Sinds April 2020 heeft hij als CTO de leiding over de nieuwe Network Business Unit die alle activiteiten groepeert rond het netwerk, Telco diensten, data centers, cloud en Netwerk IT voor de ganse Proximus groep.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One