Proximus lanceert “Fiber voor Charleroi”

Gepubliceerd op 24/02/2017 in Nieuws

Proximus lanceert “Fiber voor Charleroi”

Zoals in december aangekondigd, begint Proximus met de uitrol van fiber in een aantal dichtbevolkte stedelijke gebieden, waaronder Charleroi. De komende weken en maanden zal het volledige stadscentrum worden bediend, waardoor een groot aantal ondernemingen en huisgezinnen op fiber zullen worden aangesloten.

De voorbije jaren heeft Proximus in de stad Charleroi al om en bij 60 bedrijven op fiber aangesloten. Met de lancering van het project 'Fiber voor Charleroi' is Proximus op dit ogenblik de eerste Belgische operator die fiber ook tot in bestaande woningen brengt. 

Proximus brengt fiber binnen in woningen en bedrijven

Waarom is fiber nodig? In de komende jaren zullen het dataverkeer en de digitale diensten exponentieel blijven groeien, vooral onder impuls van video- en cloudapplicaties en het internet der dingen. Als pionier op het vlak van netwerktechnologieën wil Proximus anticiperen op de behoeften van zijn klanten en zijn infrastructuur klaarmaken voor de toekomst.

Proximus is al jaren voorloper op het gebied van fiber en heeft daarom in december 2016 het investeringsplan 'Fiber voor België' gelanceerd. Het doel van dit plan is de uitrol van fiber in België te versnellen en meer dan 85% van de bedrijven en ruim 50% van de gezinnen te bereiken.

Fiber is het ultieme breedbandnetwerk van de toekomst, voor zowel residentiële als professionele klanten. Met fiber kunnen alle leden van het gezin tegelijk op internet surfen, streaminginhoud bekijken en onlinegamen, zonder vertraging of kwaliteitsverlies. Ze ervaren ook het scherpste beeld op alle schermen. Fiber is ook de ideale oplossing voor professionele klanten: naast efficiëntere samenwerking biedt ze meer betrouwbaarheid en een betere bescherming van gegevens.

Uit financieel en operationeel oogpunt is het zeker een verstandige keuze om de uitrol van fiber voor bedrijven te combineren met de uitrol in bestaande woningen in stedelijke gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid. Dat is trouwens wat Proximus in Charleroi zal doen: fiber gelijktijdig voor residentiële en professionele klanten uitrollen.

Een gelegenheid om Charleroi van een innovatieve toekomst te verzekeren

De uitrol van fiber kadert duidelijk in de nieuwe dynamiek die door de stad Charleroi waait. In de eerste plaats omdat fiber de inwoners en bedrijven van Charleroi toegang zal bieden tot de meest geavanceerde digitale diensten, wat de groei en de werkgelegenheid van stad en omstreken alleen maar ten goede kan komen. En ten tweede omdat dit vaste netwerk van de toekomst een wereld van nieuwe mogelijkheden opent voor de digitalisering van de stad.

Dankzij de realisatie van een optimaal bereik voor fiber zal de grootste stad van Wallonië haar technologische ontwikkeling kunnen voortzetten, zodat alle actoren op haar grondgebied er baat bij hebben: instellingen die dichter bij de burger staan, ondernemingen die dichter bij hun klanten staan, en een geoptimaliseerd beheer van de middelen van de stad. Om haar positie in het digitale tijdperk te versterken, heeft Charleroi onlangs, in partnerschap met ORES en SWDE, geïnvesteerd in slimme meters die het energieverbruik in de stadsgebouwen nauwkeurig analyseren. 

Het parkeren in het stadscentrum, dat grondig werd herbekeken, was er zonder de digitale insteek trouwens nooit gekomen. Charleroi heeft in 2016 een projectverantwoordelijke aangesteld om het 'Digital City'-project te coördineren en een ambitieuze digitale strategie voor de stad voor te stellen.

Een grootschalige informatiecampagne voor de burgers

Proximus zal open en transparant communiceren met alle bewoners en ondernemingen in de gebieden die betrokken zijn bij de fiberuitrol. Vanaf de lente zal de uitrol van fiber tot in bestaande gebouwen gelijktijdig gebeuren in het centrum van Charleroi en in 10 industrieterreinen aan de rand van de stad. De komende jaren zal Proximus fiber uitrollen in de 15 gemeenten van Charleroi: Couillet, Dampremy, Gilly, Gosselies, Goutroux, Jumet, Lodelinsart, Marchienne-au-Pont, Marcinelle, Monceau-sur-Sambre, Montignies-sur-Sambre, Mont-sur-Marchienne, Ransart en Roux.

Dankzij een speciaal voor de inwoners van Charleroi uitgewerkt communicatieplan, met onder meer een 0800-nummer en informatie in de shops, zullen de burgers uitvoerig geïnformeerd worden over de kalender van de uitrol en de voordelen van fiber.

Proximus en de stad zullen er ook alles aan doen om de impact van de werken te beperken. Vóór de aanvang van de werken wordt immers een analyse uitgevoerd om de uitrol te optimaliseren en wanneer mogelijk wordt gekozen voor muurbevestiging in plaats van een ondergrondse installatie.

In overleg met de stad Charleroi zullen de werkzaamheden zoveel mogelijk in synergie gebeuren met de werken die de stad heeft gepland, en met name met die voor de werf 'Linkeroever'. Het is trouwens om die reden dat Proximus ervoor gekozen heeft om met het centrum van Charleroi te beginnen.

Samenvattend:
  • In december kondigde Proximus een investering van 3 miljard euro over de komende 10 jaar aan om de uitrol van fiber in België te versnellen. Proximus zal fiber in België tot bij meer dan 85% van de bedrijven en ruim 50% van de gezinnen brengen.
  • Vandaag kondigen Proximus en de stad Charleroi'Fiber voor Charleroi' aan, een project dat kadert in een investeringsprogramma om 6 Belgische steden volledig met fiber uit te rusten.
  • Vanaf de lente van 2017 zal de uitrol van fiber tot in bestaande gebouwen gelijktijdig gebeuren in het centrum van Charleroi en op 10 industrieterreinen aan de rand van de stad.
  • Fiber is het vaste netwerk van de toekomst: doordat het ongeëvenaarde snelheden biedt, zonder onderscheid tussen download en upload, opent het de weg naar nieuwe manieren van leven en werken, met als uiteindelijk resultaat een zeer hoge klantentevredenheid.

“De komende maanden zullen de buitengewone capaciteiten van fiber de stad Charleroi toelaten om inzake digitale diensten in een hogere versnelling te schakelen voor zijn burgers en bedrijven, en zijn grote ambities als slimme stad waar te maken. Met 'Fiber voor Charleroi' wil Proximus Charleroi helpen om zijn digitale infrastructuur van de toekomst uit te bouwen.”
          - Dominique Leroy, Gedelegeerd Bestuurder van Proximus

De uitrol van fiber is een nieuwe opportuniteit voor de economische en stedelijke ontwikkeling die het hart van de stad een nieuwe aanblik zal geven. De stad, die zichzelf nieuw leven wil inblazen via het reorganiseren van de openbare ruimte, de cultuur, de handel en de aanstaande opening van een nagelnieuw commercieel centrum, kan uiteraard niet zonder de mogelijkheden die het digitale tijdperk biedt. Voor onze instellingen, onze scholen, waarvan vele reeds zijn uitgerust met digitale pedagogische hulpmiddelen, en onze bedrijven … biedt dit een echte meerwaarde. Een mooie gelegenheid om Charleroi van een innovatieve toekomst te verzekeren.
          - Paul Magnette, Burgemeester van de stad Charleroi

Proximus team

Proximus houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT-professionals

Andere artikels van Proximus team

Geef je mening over dit news

Wil je je mening delen of een commentaar posten?

Reageer

{{ totalResults ? (((totalResults == 0) || (totalResults == 1)) ? "reactie" : "reacties") : ("reactie") }}


Avatar