7 nieuwe steden krijgen fiber

Gepubliceerd op 14/05/2019 in Nieuws

7 nieuwe steden krijgen fiber

Fiber is het vaste netwerk van de toekomst. Door de uitrol ervan in de dichtbevolkte stedelijke gebieden, zullen nog meer bedrijven op fiber aangesloten zijn. De voorbije twee jaar werd de uitrol al in 9 steden gestart, dit jaar komen daar nog 7 bij.

De uitrol van fiber gaat gepaard met een uitfasering van het bestaande kopernetwerk in die wijken. De uitfasering zal vijf jaar tot na de uitrol duren. Eerst is de Anspachwijk in Brussel aan de beurt, nadien volgen andere grote steden. Die inwoners krijgen nu een vereenvoudigd, maar aantrekkelijk fiberaanbod.

Met de aankondiging van 'Fiber voor België' schakelde Proximus een versnelling hoger. Het is de bedoeling om fiber uit te rollen in bestaande wijken, met woningen die al zijn aangesloten via een op koper gebaseerd toegangsnetwerk dat gebruikmaakt van DSL-technologieën en traditionele PSTN-technologie.

Fiber tot in uw bedrijf?

Komt u in aanmerking?

Waarom het kopernetwerk vervangen?

In de komende jaren zullen het dataverkeer en de digitale diensten exponentieel blijven groeien, vooral onder impuls van video- en cloudapplicaties en het Internet of Things. Als pionier op het vlak van netwerktechnologieën wil Proximus anticiperen op de behoeften van haar klanten, en haar infrastructuur klaarmaken voor de toekomst.

De uitrol van fiber biedt inwoners en bedrijven van steden toegang tot de meest geavanceerde digitale diensten, wat de groei en tewerkstelling in een regio ten goede komt. Alle leden van het gezin kunnen tegelijk surfen of streamen zonder kwaliteitsverlies. Naast een betere bescherming en betrouwbaarheid van gegevens, zorgen de geconnecteerde sensoren en toestellen ook voor een betere mobiliteit en openbare veiligheid.

Gezien de geleidelijke uitrol zal er geen sprake zijn van een 'big bang'. Vooreerst zijn er de werken op de Anspachlaan in het centrum van Brussel. Nadien komen steden als Antwerpen en Gent aan de beurt.

Om op vragen van eindgebruikers te anticiperen, wil Proximus de geïmpacteerde sectoren zoals liften, alarmsystemen en gezondheidszorgverstrekkers informeren, zodat ze vragen van de klanten kunnen beantwoorden en zo nodig een gepast alternatief kunnen voorstellen.

Waar rekening mee houden bij de installatie?

  • Programmering van de hotline moet worden nagekeken.
  • Bescherming tegen stroomuitval vereist back-up batterij.
  • Informatie verstuurd naar alarmcentrale omdat DTMF-tonen onderbroken kunnen zijn.
  • De communicatie tussen het toestel en de alarmcentrale via modem (onderhoud op afstand) kan geïmpacteerd zijn.
  • De beschikbaarheid van internet kan lager zijn dan bij PSTN (minder robuuste technologie).
  • De telefoonlijn over een afzonderlijke koperverbinding, als back-up van vast internet, zal niet langer beschikbaar zijn.

Uiteraard zal Proximus erop toezien dat alle werkzaamheden vlot verlopen. Mocht u in de tussentijd vragen hebben, kan u steeds een mail sturen.

Ik heb een vraag

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts