Overlevingskans kmo's afhankelijk van hun digitale volwassenheid.

Gepubliceerd op 16/12/2022 in Innoveren

De inhuldiging van het Experience Center in het MIC, een initiatief van het Waals Gewest, Microsoft en Proximus om de digitale transformatie in Wallonië te versterken, biedt de gelegenheid om deze cruciale kwestie voor kmo’s te onderzoeken.

Overlevingskans kmo's afhankelijk van hun digitale volwassenheid.

Het is gebeurd. Het Experience Center in de gebouwen van het MIC in Bergen is ingehuldigd. Dit eerste Waalse centrum dat volledig gewijd is aan digitale technologieën heeft tot doel innovatieprojecten te ontdekken, te experimenteren en te prototypen. Het door Digital Wallonia, Microsoft en Proximus gesteunde initiatief is ook een gelegenheid om de aandacht te vestigen op een cruciale vraag: hoe verloopt de digitale transformatie in ons land en meer bepaald in Wallonië?

Een moeilijke wereldwijde context

Een belangrijke kwestie gezien het huidige turbulente economische klimaat. Van hyperinflatie en stijgende energieprijzen tot verstoorde leveringsketens: bedrijven over de hele wereld worden geconfronteerd met een moeilijk economisch klimaat. Als reactie daarop nemen veel bedrijven al drastische maatregelen, zoals het sluiten van productielijnen of het invoeren van technische werkloosheid. Maar we mogen niet vergeten dat deze uitdagende omgeving ook een kans biedt voor bedrijven om zichzelf opnieuw uit te vinden met behulp van digitale technologieën. Een kans om te streven naar efficiëntie, digitalisering en uitbesteding van bepaalde diensten.

België blijft achter...

Hoewel België de digitale transformatie heeft ingezet, is het nog geen modelleerling. De laatste DESI (Digital Economy and Society Index)-ranglijst getuigt hiervan. "Ons land raakt achterop in Europa", verklaart Mathieu Michel, staatssecretaris voor Digitalisering. "Niet omdat wij niet vooruitgaan, maar omdat anderen sneller vooruitgaan."

Ons land raakt achterop in Europa. Niet omdat wij niet vooruitgaan, maar omdat anderen sneller digitaliseren.

Mathieu Michel, staatssecretaris voor Digitalisering

author

Maar het is vooral de digitale kloof tussen grote bedrijven en kmo’s die zorgwekkend is. "Hoewel kmo’s voor veel jobs zorgen, hebben ze niet de digitale volwassenheid om deze transitie tot een succes te maken. Een uitdaging die hun overlevingskans dreigt te beïnvloeden. "Op lange termijn worden de productiviteit, de werkgelegenheid en het sociaal model bedreigd. Benoît Hucq, algemeen directeur van het Agence du Numérique (digitaal agentschap), maakt ook deze opmerking: "Minder dan 10% van de bedrijven heeft geavanceerde technologieën werkelijk geïmplementeerd."

...maar vol optimisme en potentieel!

Maar ondanks de cijfers blijft er hoop. Volgens David Dab, National Technology Officer bij Microsoft Belux, is het nog nooit zo eenvoudig geweest om te innoveren. "We hoeven niet alle elementen waaruit de technologieën bestaan te begrijpen om ze te kunnen gebruiken.”

Bovendien is de motivatie van bedrijven sterk. "Ze zijn er allemaal van overtuigd dat technologie hen in staat zal stellen efficiënter te werken en nieuwe bedrijfsmodellen te creëren", legt Anne-Sophie Lotgering, Chief Enterprise Market Officer bij Proximus, uit. "We weten ook dat wie in tijden van crisis investeert, achteraf altijd wint. Dus nu is het tijd om te investeren. Maar waar te beginnen?

De gebruiker centraal

Het belangrijkste is om je te omringen met partners die de gebruiker centraal stellen. Het initiatief van het Experience Center maakt deze ontmoeting en deze empowerment mogelijk. "Het MIC is een plaats waar bedrijven kunnen komen om verschillende technologieën te ontdekken, te testen en te experimenteren", vervolgt Mathieu Michel.

De verschillende dienstverleners zullen ook de mogelijkheden voor begeleiding aan kmo’s kunnen ontdekken. Een echt ecosysteem gebaseerd op ondersteuning en emulatie! "Kmo’s hebben geen toegang tot een bepaald aantal vaardigheden. Via dit ecosysteem profiteren zij van de knowhow van de verschillende partners en zullen zij de positieve impact voor hun bedrijf waarderen", voegt Anne-Sophie Lotgering toe.

En wat is de rol van Proximus in dit alles?

Laat het duidelijk zijn dat Proximus en het MIC dezelfde missie hebben: de Waalse bedrijven helpen en begeleiden om hun productiviteit en hun differentiatievermogen te verhogen door middel van digitalisering en de implementatie van nieuwe technologieën. Dit is een langetermijnproject gebaseerd op vier fundamentele punten:

1. Fiber en 5G

Proximus ontplooit haar fibernetwerk dat in Wallonië een zeer stabiele verbinding biedt. Wij ontwikkelen 5G ook via verschillende herhaaldelijke usecases op gebieden als gezondheid, landbouw en logistiek.

5G is de schakel tussen nieuwe technologieën: AI, robots, cloud, IoT... De Waalse regering heeft onlangs een nieuwe stap gezet in de invoering van 5G door het ontwerpdecreet tot wijziging van de emissienormen goed te keuren. "We moeten doorgaan in deze richting, want het zal deel uitmaken van ons differentiatievermogen en onze economische kracht", benadrukt Anne-Sophie Lotgering.

2. De cloud

“Het is belangrijk dat kmo's nadenken over hun migratie naar de cloud", vervolgt Anne-Sophie Lotgering. "En daarvoor hebben we alles uit de kast gehaald met niet minder dan 350 experts.”

Deze deskundigen helpen bedrijven om na te denken over hun specifieke behoeften, de technologie of zelfs het type workflowmigratie dat zij willen invoeren. Er wordt een echt ecosysteem van advies en projectbeheer aangeboden, om nog maar te zwijgen van de innovatie die Proximus wil ontwikkelen.

3. Cybersecurity

"Dit is het kritieke punt voor bedrijven vandaag en wij hebben op dit gebied veel bij te dragen", benadrukt Anne-Sophie Lotgering. "Er zijn niet minder dan 100 cyberaanvallen per dag die bedrijven in België treffen.

Het idee van Proximus is dus om de cybersecurity van kmo's geheel of gedeeltelijk over te nemen en zo het maturiteitsniveau van hun beveiligingsprogramma te verhogen. En om dit te doen worden hen opnieuw meer dan 300 specialisten ter beschikking gesteld. Hierdoor is Proximus leider op dit gebied in de Benelux. Een luxe gezien het tekort aan talent in deze sector.

4. Hybride et collaboratief werk

Nu het telewerken de afgelopen vier jaar is verdubbeld, moet bijzondere aandacht worden besteed aan het kader van dit telewerken. "Een bedrijf moet weten wat het zijn werknemers gaat aanbieden als samenwerkingsinstrument", vervolgt Anne-Sophie Lotgering. En één ding is zeker: een werkplekadviseur is altijd beschikbaar om hen te begeleiden bij het maken van de juiste keuzes.

Het Experience Center en zijn mogelijkheden

Tijdens deze inhuldiging kon het MIC ook laten zien wat het Experience Center in petto heeft. Bezoekers kregen demonstraties van de drie belangrijkste technologische gebieden: artificiële intelligentie, immersive technologieën (virtual, augmented en mixed reality) en nieuwe manieren van werken.

Het MIC biedt 6 verschillende ruimtes die de doeltreffendheid van hardware en software aantonen om de samenwerking, productiviteit en inclusiviteit in een hybride context te verbeteren. Een heuse evolutie in de manier waarop processen, workflows en werkcomfort worden benaderd.

Wilt u concurrerend blijven en u onderscheiden door digitalisering en de implementatie van nieuwe technologieën?

Lees meer

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts